Piețe de capital - Acțiuni

Extras din referat Cum descarc?

În literatura de specialitate, noțiunea de piață de capital este definită drept ansamblul relațiilor și mecanismelor prin intermediul cărora capitalurile disponibile și dispersate din economie sunt dirijate către orice entități publice și private, solicitatoare de fonduri. Existența pieței de capital este determinată de cererea de capital pentru necesități curente de trezorerie sau investiții și totodată este condiționată de un proces real de economisire, ca fundament al ofertei de capital.
Piața de capital este considerată cea mai importantă componentă a pieței financiare, atât în ceea ce privește câștigurile pe care le generează, cât și datorită influenței pe care o exercită asupra întregii economii. Piața de capital funcționează așadar ca un mecanism de legătură între cei la nivelul cărora se manifestă un surplus de capital (investitorii) și cei care au nevoie de capital (emitenții) și poate fi definită ca loc de întâlnire a vânzătorilor și cumpărătorilor de instrumente financiare.
Prin urmare, piețele de capital sunt piețe în care cumpărătorii și vânzătorii tranzacționează instrumente financiare sau titluri financiare, cum ar fi acțiunile și obligațiunile. Cumpărările și vânzările de titluri financiare sunt efectuate de persoane fizice și instituții. Cu alte cuvinte, piața de capital canalizează fondurile financiare de la cei care dispun de ele către cei care au nevoie de ele. Astfel, companiile din nevoia de susținere financiară și din exteriorul companiei și anume de la investitori, se pot finanța prin bursă cu ajutorul instrumentelor financiare, dintre care reamintim acțiunile. Bursa, într-o definiție foarte simplă reprezintă locul în care se cumpără și se vând acțiuni. Acțiunile care sunt cumpărate și vândute pot fi tranzacționate doar pe acea bursă.
Pentru a înțelege piața instrumentelor financiare se consideră necesară înțelegerea semnificației termenilor utilizați. Instrumentele primare sunt titlurile nou emise de utilizatorii de fonduri pentru mobilizarea capitalului propriu, numite și titluri de valoare sau de proprietate sau acțiuni. 
Acțiunea, în sens general poate fi definită ca fiind o parte din proprietatea asupra ceva, cunoscută ca titlu de valoare sau drept de proprietate. Acțiunile sunt instrumente financiare emise de o companie sau de o societate comercială pentru constituirea, mărirea sau restructurarea capitalului propriu.
În sens restrâns, acțiunea reprezintă un titlu de valoare care certifică posesorului acesteia calitatea de proprietar al unei părți din patrimoniul (capitalul propriu) societății emitente, dată de ponderea numărului de acțiuni deținute în totalul acțiunilor emise de aceasta.
De asemenea, în literatura de specialitate, formulată pe bază legislativă, sunt prezentate următoarele caracteristici ale acțiunilor:
- Acțiunile sunt fracțiuni ale capitalului social, care au o anumită valoare nominală. Pentru a evita o fracționare excesivă a capitalului social, legea impune o limită minimă a valorii nominale a unei acțiuni;
- Acțiunile sunt fracțiuni egale ale capitalului social, excepția fiind determinată de acțiuni preferențiale, când se emit acțiuni ce conferă titularilor drepturi diferite;
- Acțiunile sunt indivizibile. În ipoteza în care acțiunea devine proprietatea mai multor persoane, acestea trebuie să desemneze un reprezentant unic pentru exercitarea drepturilor încorporate în acțiune;
- Acțiunile sunt instrumente negociale, ele putând fi transmise altor persoane în baza principiului cererii și al ofertei.
Cu alte cuvinte, acțiunile reprezintă fracțiuni ale capitalului social și desemnează raportul juridic dintre deținătorul de acțiuni și societatea emitentă.
Acțiunile se clasifică în funcție de următoarele criterii:
- După modul de identificare a deținătorului acțiunii, se deosebesc acțiuni normative și acțiuni la purtător;
- După drepturile pe care le generează, acțiunile se grupează în acțiuni comune (ordinare) și acțiuni preferențiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piete de capital - Actiuni.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Anghelache, Gabriela, Piețe de capital în context european, Editura Economică, București, 2009;
- Anghelache, Gabriela, Piețe de capital și burse de valori, Editura Economică, București, 2003;
- Dragotă, Victor, Ciobanu, Anamaria, Obreja, Loredana, Dragotă, Mihaela, Management financiar, Vol. I, cap. 4, Editura Economică, București, 2003;
- Dragotă, Victor, Dragotă, Mihaela, Dămian, Oana, Mitrică, Eugen, Gestiunea portofoliului de valori mobiliare, Editura Economică, București, 2003;
- Dragotă, Victor, Dragotă, Mihaela, Obreja, Brașoveanu, Laura, Stoian, Andreea, Lipară, Carmen, Cetean, Elena, Piețe și sisteme financiare, Editura Ase, București, 2008;
- Dumitrescu, Dalina, Dragotă, Victor, Ciobanu, Anamaria, Evaluarea întreprinderilor, Editura Economică, București, 2002;
- Mionel, Oana, Piețe de capital, Editura Universitară, București, 2018;
- Obreja, Brașoveanu, Laura, Piața de capital, Editura Ase, București, 2010;
- Radu, Sorin, Claudiu, Boajă, Dan, Marin, Piețe de capital. Instituții și instrumente financiare tranzacționate, Editura Universitară, București, 2012;
- Vrejba, Ileana, Primii pași ca investitor la bursă (Ediția a II-a), Editura C.H. Beck, București, 2007.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!