Piața obligațiunilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Obligatiunea este un titlul financiar negociabil care asigura detinatorului sau un drept de creanta pe termen lung asupra acestuia care a emis respectivul titlu. Aceste titluri sunt plasate pe piata financiara de regula prin intermediul bancilor sau a trezoreriilor, dar se poate face si prin intermediul agentiilor de bursa.

Tipurile de obligatiuni se grupeaza dupa diferite criterii intre care: natura obligatiunilor, modul de recompensare, regimul fiscal, modul de amortizare si altele.

Gruparea titlurilor obligatare dupa natura obligatiunilor :

-Obligatiunile clasice sau ordinare: acestea sunt titluri financiare care in cadrul aceleiasi emisiuni asigura aceleasi drepturi de creanta pentru aceeasi valoare nominala.

Dupa forma de prezentare, aceste obligatiuni se impart in doua categorii: obligatiuni nominative si obligatiuni la purtator.

Obligatiunile nominative: au inscrise numele detinatorului pe ele si dau dreptul desigur la operatiuni de transfer de la un posesor la altul operatiuni ce se evidentiaza intr-un registru existent la nivelul emitentului acestor titluri. Odata cu transferul titlurilor, are loc si transferul dreptului de creanta. Aceste titluri financiare au forma materiala, se prezinta ca un certificat nominativ pe care se consemneaza caracteristicile emitentului (datele de identitate) cat si principalele clauze ale contractului de emisiune referitoare la valoare nominala, la pret de emisiune, rata dobanzii, garantii etc.

Obligatiunile la purtator: aceste titluri financiare nu au specificat pe ele numele detinatorului. Au de asemenea o forma materiala de prezentare care se compune din doua parti: prima - talonul reprezinta dreptul detinatorului la suma subscrisa (valoarea propriu-zisa a obligatiunii respective) ; a doua - folie de cupoane, care fiecare are inscris pe ea data scadentei si se foloseste pentru plata dobanzilor. In concluzie plata cupoanelor inseamna plata dobanzilor iar plata talonului inseamna rascumpararea obligatiunii.

-Obligatiunile emise de stat

1. Obligatiuni cu rente perpetue

Aceste obligatiuni reprezinta imprumuturi pe termen lung ce au loc prin emisiunea acestei categorii de titluri financiare. In cazul acestor titluri financiare subscriitorii sau posesorii acestor titluri nu au dreptul sa ceara rambursarea lor. Ei sunt beneficiarii doar a veniturilor periodice respectiv a dobanzilor. Rambursarea sau restituirea acestor titluri financiare are loc din initiativa emitentului si nu a cumparatorului. Acest lucru se intampla la intervale mari de timp si anume cand obiectivul pentru care s-a facut emisiunea a fost atins, sau cand are loc o noua emisiune. In aceasta ultima situatie, posesorii de titluri initiale sunt avantajati de conditiile obtinerii acestor titluri.

2. Obligatiunile amortizabile sau rambursabile la sfarsit.

Aceste titluri financiare au toate caracteristicile titlurilor obligatare clasice, iar pretul de

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Obligatiunilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 531 cuvinte
Nr caractere:
8 772 caractere
Marime:
23.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
posesori, cumparatori, titlu financiar
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!