Piața monetară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piata monetara reprezinta principala piata care regleaza fluxurile si

interdependentele valorice de la nivelul economiei monetare. In sens restrans piata monetara cuprinde procesele monetare ce se desfasoara pe o perioada mai mica de un an. Deci pe piata monetara se tranzactioneaza bani si datorii pe termen scurt, depozite bancare pe termen mai mic de un an s.a.

Subsistemul pietei monetare are in principal doua functii si anume :

a)asigurarea cu cantitatea necesara de bani a cheltuielilor guvernamentale si a deficitului bugetar, aceasta insemnand transmiterea de la economia monetara la economia reala a fluxurilor monetare necesare efectuarii teanzactiilor implicate de realizarea diferitelor lucrari de interes public, proiecte, obiective de investitii, asigurarea cantitatii de bani necesara platii salariilor diferitelor catgorii de bugetari, precum si a altor obiective prevazute in bugetul de stat.

b)transmiterea catre piata bunurilor si serviciilor, piata fortei de munca, piata de capital a cantitatii de bani necesara acoperirii tranzactiilor comerciale, platii salariilor angajatilor, efectuarii tranzactiilor cu active financiare si a altor tipuri de tranzactii ce se efectueaza pe pietele din cadrul economiei nationale.

Se observa ca piata monetara actioneaza in vederea transmiterii banilor acolo unde este nevoie de ei pentru a asigura reaalizarea tuturor tipurilor de tranzactii din economie Acest proces ce se desfasoara la nivelul subsietemului pietei monetare poarta denumirea de transmisie monetara.

Acest proces incepe pein efectuarea de tranzactii pe piata monetara pe care se cumpara si se vand bani si alte active monetare la un "pret", functie de cererea si oferta ce se creaza pe acesta piata. "Pretul " pietei monetare este de fapt rata dobanzii sub diferitele sale forme care se creaza ca urmare a raportului dintre cererea si oferta de diferite "produse" tranzactionate pe aceasta piata.

Sub aspectul clasic al transmisiei monetare , rata dodanzii influenteaza activitatea economica , afectand diferite preturi relative din economie.Acestea sunt in primul rand pretutile relative ale capitalului si preturile viitoare de consum exprimate in termenii consumatiei curnte, si preturilr relative ale bunurilor interne.

In primul rand, schimbari in politica ratei dobanzii , afecteaza investitiile fixe prin intermediul costului de folosire a capitalului. Un nivel inalt al ratei dobanzii, duce la reevaluare proiectelor de investitii, reducand rata de investire.

In al doile rand, rata dobanzii , reprezinta pretul unei amanari curente a consumului. Un nivel inalt al retei dobanzii, motiveaza gospodariile sa substituie consumul prezent cu consumul viitor. Modificarile ratei dobanzii deasemenea, determina un efect de venit asupra gospodariilor. Prevazand ca gospodariile sunt debitori neti, un nivel inalt al ratei dobanzii reduce durata de functionate a veniturilor, ulterior micsorand consumul. In final cu afectarea valorii activelor financiare cum ar fi stocurile si obligatiunile, in care este detinuta bogatia gospodariilor, modificari ale ratei dobanzii pot avea un efect benefic asupra consumului sectorului privat.

In al treilea rand modificarile ratei dobanzii pot produce modificari ale ratei de schimb si in legatura cu aceasta modificand preturile, competitivitatea poate sa influentaza negativ exportul net.

Efectul de transmisie al unei politici monetare expansioniste este urmatorul:

M/p =>r=>I => D =>Y =>

M/p- oferta reala de bani; r-rata dobanzii; D-cererea agregata; Y-outputul total; md-cererea de bani; - - rata de schimb; NX-exportul net.

2.Influenta ratei dobanzii asupra economiei reale.

a)O crestere a ratei dobanzii determina scaderea din cadrul subsistemului raportului cererere-oferta (S2) de produse si servicii a nivelurilor stocurilor(J'1, J'2 ) pe care comerciantii si producatorii vor sa le mentina pentru a acoperii fluctuatiile neasteptate in cererea sau oferta de piata.

b)O crestere a ratei dobanzii duce la diminuarea profitabilitatii nete (q'1, q'2 ) in subsistemul preturi-costuri-profitabilitate- S4.

c)O crestere a ratei dobanzii duce la diminuarea cheltuielilor de consum C1, C2 din cadrul subsistemului formarii si distribuirii venitului (S5).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata monetara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
3 473 cuvinte
Nr caractere:
22 871 caractere
Marime:
54.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Economie, piata, bani
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!