Piața Monetară

Cuprins referat

Introducere pag. 1
Cap. 1 Piata monetara: concept, evolutii, functii, actori pag. 1
Cap. 2 Cererea si oferta de moneda pag. 2
2.1 Cererea de moneda pag. 2
2.2 Oferta de moneda pag. 3
Cap. 3 Echilibrul monetar si inflatia pag. 4
3.1 Echilibrul monetar pag. 5
3.2 Inflatia pag. 6
Cap. 4 Mecanismul compensarilor pe piata interbancara pag. 9
Cap. 5 Piata interbancara si operatiunile ei. Interventiile bancii de emisiune pe piata interbancara pag. 10
Cap. 6 Piata monetara in Romania pag. 11
6.1 Piata monetara: mecanism al economiei de piata. Tranzitia si statornicia
pietei monetare in tara noastra pag. 11
6.2 Principalele categorii de credite de refinantare a bancilor comerciale
de catre BNR pag. 12
6.3 Trecerea de la piata interbancara la piata monetara deschisa pag. 13


Extras din referat

Piata monetara este o componenta esentiala a pietei capitalurilor si are un rol deosebit de important in derularea normala a fluxurilor de plati la nivelul economiei. In ultimele decenii ea a cunoscut transformari profunde, generate de inovatia financiara in domeniu, dar si de dorinta autoritatilor monetare de a perfectiona si a eficientiza instrumentele de politica monetara si de a potenta concurenta pe piata creditului.
Cap. 1 Piata monetara: concept, evolutii, functii, actori
Piata monetara este o componenta importanta a pietei creditului alaturi de piata financiara care este o piata a capitalurilor pe termen lung si piata valutara. Cele trei piete se individualizeaza prin institutiile functionale si prin modul de derulare a tranzactiilor. Granitele dintre cele trei componente ale pietei creditului nu pot fi trasate riguros, deoarece legaturile dintre acestea sunt foarte stranse, iar unele evenimente sau tendinte de pe una dintre piete pot influenta tendintele celorlalte piete. Piata monetara este o piata a capitalurilor pe termen scurt si foarte scurt pentru toate organismele de credit bancare. Ea este o piata delocalizata, tranzactiile incheindu-se prin telefon, fax sau telex. Piata monetara este o piata a monedei centrale (numerarul, biletele de banca si disponibilitatile detinute de banci la banca centrala), deoarece operatiunile de imprumut se deruleaza intre bancile creatoare de moneda, precum si intre acestea si banca de emisiune si se realizeaza numai in moneda banci centrale .
Piata monetara reprezinta un mecanism important in sistemul monetar si financiar al unei tari, atat ca urmare a faptului ca ea joaca un rol deosebit in redistribuirea resurselor de creditare din economie, cat si datorita faptului ca acesta reprezinta locul in care intervine banca de emisiune in scopul controlarii volumului de lichiditati al pietei sau al influentarii nivelului ratei dobanzii care se formeaza zilnic pe aceasta.
Piata monetara se identifica pana acum cateva decenii cu piata interbancara, o piata a specialistilor restransa doar la nivelul operatiunilor de imprumut realizate intre banca de emisiune si bancile comerciale agreate la refinantare de catre acesta sau intre acestea din urma. Acest tip de piata se caracteriza in principal prin operatiuni frecvente si automate de refinantare a bancilor comerciale de catre banca de emisiune pe calea rescontarii efectelor de comert.
Dezavantajele principale ale functionarii pietei interbancare erau numeroase: compartimentarea pietei capitalurilor, automatismul refinantarii bancilor comerciale de catre banca de emisiune, existenta unui monopol excesiv al bancilor comerciale in sfera creditului, eficienta redusa a politicii monetare a bancii centrale.
Aceste dezavantaje au fost depasite o data cu trecerea la piata monetara deschisa (open market).
Largirea pietei monetare o data cu accesul agentilor nebancari si al marilor intreprinderi a facut ca piata monetara sa devina implicit o piata a monedei bancare. In noile conditii refinantarea bancilor comerciale nu se mai face automat de catre banca de emisiune, aceasta putand interveni pe piata in mod discret in vederea controlarii lichiditatilor pietei si a influentari nivelului ratei dobanzii.
Pe langa functia de finantare a bancilor comerciale, piata monetara mai indeplineste si functia de compensare a deficitului cu excedentul de lichiditati al acestora.
Pe piata monetara bancile comerciale isi acorda imprumuturi sau isi ramburseaza credite acordate anterior. De asemenea, pe aceasta piata au loc zilnic decontari interbancare care se realizeaza numai in moneda bancii centrale. Aceste decontari sunt determinate de fluxurile de lichiditati din conturile clientilor bancilor, adica incasarile si platile zilnice efectuate in si din conturile clientilor unei banci, de la si catre clienti care au conturi deschise la alte banci. In fiecare zi au loc astfel de fluxuri monetare intre agentii nefinanciari care au conturi deschise la banci diferite, fluxuri care conduc la modificarea raporturilor dintre banci, care devin in urma acestor operatiuni fie debitoare, fie creditoare fata de celelalte banci. La sfarsitul zilei, fiecare banca devine in consecinta, per sold, debitoare sau creditoare fata de celelalte banci. Pe piata monetara are loc zilnic stingerea acestor datorii intr-un cadru organizat.
Actorii pietei monetare sunt bancile comerciale, casele de economii, societatile financiare, casele de titluri, trezoreria statului, banca de emisiune etc. Institutiile care mobilizeaza economiile banesti de la agentii economici si populatie, denumite generic investitori institutionali, sunt structural creditoare. Ele detin un excedent de lichiditati si apar pe aceasta piata in postura de ofertanti de capitaluri pe termen scurt. Din categoria acestora fac parte casele de economii, cooperativele de credit, fondurile de pensii, societatile de investitii, societatile de plasament, companiile de asigurari etc. Solicitatorii de capitaluri sunt institutiile structural debitoare care isi plaseaza de regula resursele pe termene mai lungi si au nevoie de lichiditati (bancile si institutiile de credit, societatile de leasing) etc.
Principalii actori ai pietei sunt totusi bancile comerciale care apar pe aceasta piata fie in postura de imprumutatori, fie in cea de imprumutati. Pe piata monetara deschisa un actor esential este si banca de emisiune, care are un rol regulator deosebit de important. Functionarea eficienta a pietei monetare presupune si prezenta intermediarilor (curtieri sau case de rescont), care asigura fluidizarea tranzactiilor realizate pe aceasta piata si furnizeaza informatii numeroase privitoare la evolutia sa zilnica. Acesti intermediari sunt fie reprezentati ai marilor banci care lucreaza in contul acestora (curtierii), fie societati financiare care opereaza pe cont propriu (casele de rescont) si care obtin venituri din diferenta de dobanda aferenta creditelor acordate sau primite si din operatiunile de arbitraj asupra titlurilor pietei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Monetara.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!