Piata Fortei de Munca in Lume in Contextul Crizei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 1
2. Impactul crizei asupra locurilor de munca 2
2.1. Tendintele privind ocuparea fortei de munca 2
2.2. Calitatea locurilor de munca 3
2.3. Impactul crizei asupra saraciei si a inegalitatii dintre venituri 3
3. Politici privind ocuparea fortei de munca 6
4. Concluzii si solutii 7
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
In ultimii ani piata fortei de munca a fost afectata de fenomenul de incetinire a cresterii economice la nivel global. Aceasta situatie este cu mult mai problematica tinand cont de faptul ca aceasta piata a fortei de munca nu s-a refacut dupa izbucnirea crizei din anul 2008: inca exista un deficit de aproximativ 50 de milioane de locuri de munca, avand ca si termen de comparatie situatia anterioara crizei. Este putin probabil ca economia mondiala sa creasca intr-un ritm suficient de rapid in urmatorii ani pentru a elimina deficitul de locuri de munca si pentru a oferi suficiente locuri de munca pentru 80 de milioane de oameni care asteapta sa intre pe piata fortei de munca in perioada urmatoare.
In lucrarea de fata, am optat pentru o analiza mai detaliata a situatiei pietei locurilor de munca la nivel mondial in perioada 2008-2012, luand in calcul efectele crizei globale. Aceasta problema nu este una obisnuita: aflandu-se de 4 ani intr-o criza globala, dezechilibrele pietei fortei de munca au devenit mult mai greu de rezolvat. Anumite grupuri, cum ar fi somerii pe termen lung se afla in situatia de a fi exclusi de pe piata muncii, ceea ce inseamna ca nu vor mai putea obtine un nou loc de munca nici macar in situatia in care are loc o refacere a pietei.
Evolutiile sunt ingrijoratoare mai ales in Europa, unde rata somajului a crescut cu aproape doua treimi in aceste tari, incepand cu anul 2010, insa piata fortei de munca a stagnat si in alte economii dezvoltate precum Japonia sau Statele Unite. In alte zone ale globului piata fortei de munca a fost slabita print-o nevoie tot mai mare de o populatie lucratoare tot mai educata, asa cum s-a intamplat in China. In zonele arabe sau in Africa deficitul locurilor de munca a ramas o problema acuta. Mai mult decat atat, pentru un procent de populatie aflat in crestere care au deja un loc de munca, aceasta a devenit mai instabil si precar. In economiile dezvoltate, prestarea de servicii part-time si temporare au crescut cu mai mult de doua treimi in jumatate din astfel de economii. Femeile si tinerii sunt afectati in mod disporportionat de rata somajului si locurile de munca precare. In particular, rata somajului in randul tinerilor a crescut cu aproape 80 de procente in economiile avansate. 
Proiectul este structurat pe trei mari capitole. Primul capitol, cel mai curpinzator, surprinde perioada prelungita de turbulente economice si efectele acestora asupra pietei fortei de munca, in cel de al doilea capitol sunt expuse exemplele unor tari care au implementat politici benefice pietei locurilor de munca, proiectul finalizandu-se cu o serie de concluzii si propuneri.
2. Impactul crizei asupra locurilor de munca
Dupa cei patru ani care au trecut de la criza globala, rata de ocupare a fortei de munca la nivel mondial se afla inca sub varful atins inainte de a avea loc criza. Ultimele tendinte arata ca revenirea pietei fortei de munca a fost foarte slaba in cele mai multe dintre economiile avansate. Scaderea cererii din zona euro poate avea consecinte si se poate extinde in majoritatea regiunilor prin intermediul comertului si a legaturilor de ordin financiar, in cazul in care nu exista nici un impuls de crestere a cererii in economiile avansate.
2.1. Tendintele privind ocuparea fortei de munca
In ultimul an, revenirea pietei fortei de munca s-a realizat mult mai incet in economiile avansate (0.1%), fata de economiile in curs de dezvoltare (2.2%). Calculata marginal, fata de perioada de criza (2001-2010), in economiile avansate, rata de ocupare a fortei de munca a scazut cu 1.7 procente, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare s-a inregistrat o crestere a ratei ocuparii fortei de munca de mai mult de un punct procentual (2.2%).
In afara scaderii ratei ocuparii fortei de munca, in majoritatea tarilor dezvoltate piata fortei de munca s-a deteriorat si in ceea ce priveste cresterea inactivitatii si a somajului. Somajul s-a raspandit mai ales in randul grupurilor vulnerabile, in special in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani. In randul tinerilor, rata somajului in aproape 80% dintre tarile avansate si in doua treimi dintre tarile aflate in curs de dezvoltare. Mai mult decat atat, in jumatate dintre tarile dezvoltate somajul in randul tinerilor este mai ridicat de 15%. In Orientul mijlociu si regiunile din nordul Africii, aceasta rata a fost in 2012 de patru ori mai mare decat somajul inregistrat in randul adultilor. In timp ce unele tari precum Austria sau Germania au reusit sa reduca ratele somajului in randul tinerilor, in alte tari precum Spania sau Grecia, aceastea au depasit 45% . De exemplu, in spania rata somajului privind tinerii a crescut din 2007 pana in 2012 cu mai mult de 28 de puncte procentuale (de la 18% la 45.8%). Inactivitatea si somajul in randul tinerilor reprezinta costuri enorme pentru economii. Acestea implica atat pierderea unor abilitati si a motivatiei, cat si posibile conflicte sociale, revolte sau posibile boli.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Fortei de Munca in Lume in Contextul Crizei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!