Piața Financiară

Extras din referat

Rolul pietelor financiare este unul economic si altul social.Din punct de vedere economic acestea contribuie la dezvoltarea procesului investitional, iar din punct de vedere social, asigura protectia veniturilor economisite. Piata financiara are doua componente ale caror functiuni sunt diferite si complementare si anume piata financiara primara specializata in colectarea veniturilor economisite si piata financiara secundara care asigura mobilitatea si lichiditatea economiilor plasate.
Piata financiara primara asigura colectarea veniturilor economisite de la posesorii de capital financiar disponibili pe piata interna si cea internationala. Aceasta piata pune in legatura subiectii care dispun de un capital financiar excedentar propriu si care doresc sa plaseze acest excedent cu subiectii economici care au un deficit de resurse financiare asadar piata financiara primara indeplineste functia de finantare, de alocare de capital financiar.
Finantarea se poate realiza in mod direct sau dimpotriva indirect. Spre exemplu cand veniturile economisite de sectorul populatiei sunt superioare investitiilor realizate de subiecti, detinatorii de economii prin intermediul pietei financiare pot finanta direct deficitele financiare ale subiectilor economici solicitatori de capital financiar. Acest lucru se realizeaza prin cumpararea de fiecare persoana a titlurilor financiare emise de acestia. Acelasi lucru se poate intampla si cand anumite intreprinderi din sectorul productiv sau alte organisme financiare investesc mai mult decat economisesc adica cumpara titluri financiare de la cei care au nevoie de  resurse.
Cel mai mare solicitator de resurse in acest sistem de finantare il reprezinta statul si administratiile sale locale. Acest lucru se intampla in perioadele in care aceste entitati inregistreaza deficite bugetare si cum de cele


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Financiara.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

Gabriela Anghelache - PIATA DE CAPITAL - Editura Economica, 2004
Victor Stoica - PIETE DE CAPITAL SI PRODUSE BURSIERE - Editura 
Universitatea, 2006, Bucuresti
Frederic Teulon - PIETE DE CAPITAL - Institutul European 2002


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!