Piata de Capital

Cuprins referat Cum descarc?

Cap 1. Concepte, definire, functii. 2
Cap 2. Componenetele pietei de capital. 3
Cap 3. Structura pietei de capital. 4
Concluzii. 7
Bibliografie. 8


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Concepte, definire, functii
Orice economie nationala, indiferent de nivelul sau de dezvoltare, este caracterizata de existenta si functionarea unor piete specializate, unde se intalnesc cererea si oferta de active financiare necesare dezvoltarii, in cadrul firmelor, a productiei de bunuri si servicii.
Aceasta piata specializata este piata de capital (in acceptiunea sistemului european) sau piata financiara (conform teoriilor specifice sistemului anglo-saxon).
Fascinatiile pietei de capital sunt numeroase. Fiecare participant la aceasta piata urmareste realizarea unor aspecte importante pentru activitatea sa. Astfel, emitentii sunt interesati de tehnicile, dimensionarea si etapizarea procesului de finantare, iar investitorii de strategiile moderne de gestionare a portofoliilor. Societatile de servicii de investitii financiare sunt preocupate de diversificarea obiectului de activitate prin acoperirea unei game largi de activitati. Institutiile de supraveghere urmaresc respectarea principiilor si reglementarilor generale ale pietei. Creatorii si administratorii de piete sunt preocupati de aspecte mai putin vizibile publicului larg, printre care: tehnicile de tranzactionare, creditarea, garantarea, compensarea, decontarea operatiunilor. Sistemul financiar prin definitie, reprezinta ansamblul institutiilor si pietelor care interactioneaza intre ele, pentru a indeplini anumite functii, dintre care cea mai importanta este facilitarea transferului de fonduri de la cei care inregistreaza excedente, catre cei care se confrunta cu necesitati financiare.
Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin intermediul carora capitalurile disponibile si dispersate din economie sunt dirijate catre orice entitati publice si private solicitatoare de fonduri.
Principalele functii tehnice ale pietelor de capital sunt :
a) emisiunea si vanzarea pentru prima data de titluri financiare ale emitentilor sau debitorilor catre
posesorii de capitaluri financiare care doresc sa cumpere valori mobiliare;
b) negocierea de valori mobiliare, cu conditia ca acestea sa fie vandute si transformate in lichiditati de primii lor posesori si mai inainte de scadenta.
Principalele functii economice ale pietelor de capital sunt:
- concentrarea ofertei si cererii companiilor listate;
- transferarea riscului inclus in investitiile companiilor;
- realizarea protectiei actionarilor;
- reprezinta barometrul economiei tarilor;
- datorita companiilor resursele financiare disponibile pe piata de capital sunt eficient realocate catre sectoarele productive ale economiei.
Capitolul 2. Componenetele pietei de capital
Piata de capital asigura legatura permanenta dintre emitenti si investitori, atat in momentul acoperirii cererii de capital, cat si in procesul transformarii in lichiditati a valorilor mobiliare detinute.
Piata de capital are doua componente, intalnite si sub denumirea de functii, diferentiate dupa emiterea (producerea) si tranzactionarea (comercializarea) titlurilor financiare:
a) Piata primara - vanzare initiala de titluri;
b) Piata secundara - revanzare de titluri.
a) Piata primara
Piata primara reprezinta acel segment de piata pe care se emit si se vand sau se distribuie valorile mobiliare catre primii detinatori. Piata primara constituie un circuit de finantare specializat.
Aceasta piata permite transformarea directa a economiilor in resurse pe termen lung. Pe piata primara se emit valori mobiliare ce confera anumite drepturi posesorilor lor, deci celor care au calitatea de furnizori de fonduri. Prin intermediul pietei primare se pun in evindeta miscarile de capitaluri dintr-o economie, generate de catre emitenti, in calitatea lor de solicitatori de capitaluri. Aceasta piata permite finantarea agentilor economici.
Piata primara asigura intalnirea cererii cu oferta de titluri, permitand finantarea activitatii agentilor economici si a colectivitatii publice. Este un mijloc de distribuire si plasament de titluri.
Piata primara are rolul de a transforma activele financiare pe termen scurt in capitaluri disponibile pe termen lung. Pe piata primara se vand valori mobiliare emise de acele entitati care au nevoie de resurse financiare si se cumpara de catre alte entitati sau persoane fizice posesoare de economii pe termen mediu si lung.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata de Capital.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!