Piața Asigurărilor în Uniunea Europeană

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Piata europeana a asigurarilor - definitie, istoric 3
2. Piata asigurarilor din Europa 5
2.1 Caracteristicile pietei din Europa 5
2.1.1 Asigurarile de viata 8
2.1.2 Asigurarile non-viata 9
2.2 Evolutia pietei in ultimii ani 10
2.3 Organizatii de pe piata asigurarilor din Europa 15
3. Tendinte 17
4.Bibliografie 21

Extras din referat:

Pornind de la conceptul ce defineste piata in general, piata asigurarilor reprezinta totalitatea tranzactiilor care se realizeaza in domeniul activitatiilor de asigurare de catre societatile specializate, respectand anumite norme si reglementari specifice.

Daca ne raportam la nivel international piata asigurarilor se caracterizeaza printr-un grad ridicat de eterogenitate ca urmare a diversitatii evenimentelor cauzatoare de pagube si a activitatiilor pe care le poate afecta. Ca urmare a acestui fapt, practic, nu se poate delimita o singura piata a asigurarilor si reasigurarilor, fiecare dintre ele fiind caracterizate prin preponderenta anumitor categorii de asigurari, existenta anumitor societati de asigurari si reasigurari, norme si reglementari specifice, acoperiri mai mari sau excluderi mai extinse.

La nivel european se poate preciza ca lumea asigurarilor a cunoscut o evolutie de ansamblu, cu anumite caracteristici comune, dar si cu apreciabile diferentieri de la o tara la alta.

Trebuie precizat in primul rand ca Europa este locul de aparitie a asigurarilor moderne si ramane o piata esentiala la nivel mondial, cu o crestere rapida mai ales in ramurile asigurarilor de viata si de economisire.

Asistam, in prezent, la un proces de maturizare a pietei unice europene a asigurarilor, cu realizari, dar si cu dificultatile sale, inca nedepasite.

Dezvoltarea unei piete europene unice a asigurarilor a fost un proces gradual ce a durat mai multi ani. Directivele Uniunii Europene referitoare la asigurari reprezinta principiile general acceptate la nivelul Comunitatii Europene cu scopul de a uniformiza normele de asigurari si de a facilita comertul international. Directivele se refera in primul rand la activitatea de asigurare , dar si la cea de reasiguare.

Pentru constituire unei piete unice a asigurarilor, in Uniunea Europeana, o serie de directive au fost promulgate in decursul a 35 de ani, cumuland cu introducerea pasaportului unic european in sectorul de asigurari. Aplicarea acestor masuri s-a extins prin acordul incheiat cu tarile ce formeaza Zona Economica Europeana, si asupra Islandei, Liechtenstein-ului si Norvegiei, deoarece normele stipulate in acord includ toate directivele pe care se bazeaza piata europeana a asigurarilor.

Constructia pietei unice a asigurarilor a fost realizata in trei etape, de la inceputul anilor 1970. Primul set de directive avea in vedee dreptul de stabilire in asigurarile non-viata(1973) si de viata(1979). Cea de-a doua generatie de directive a avut in vedere relizarea conditiilor pentru libertatea prestarilor de servicii in asigurarile non-viata(1988) si in cele de viata(1990). Ultimul set de directive s-a referit, in esenta, la instituirea unui sistem de licenta unica, pin care societatile de asigurare admise de un stat membru, sunt autorizate sa opereze atat prin stabilire(agentii si sucursale) cat si prin libera prestare de servicii (activitati ocazionale sau temporare) in intregul spatiu comunitar. Ele au fost apobate in 1992 pentru ambele categorii de asigurari si au intrat in vigoare in 1994. Prin aceasta s-a creat asigurarilor un cadru de actiune european, directivele privitoare la asigurari constituind un exemplu de integrare unic. Nicaieri in lume, nici chiar intr-un stat federal, ca Statele Unite, nu exista libertatea formulata de stabilire si de prestari de servicii ori un sistem de licenta unic, comparabile cu cele realizate la scara europeana.

Principalii factori care incurajeaza realizarea unei piete unice europene a asigurarilor sunt:

- Tehonologia;

- Convergenta si consolidarea;

- Comportamentul consumatorilor

Exista, de asemenea, factori perturbatori in calea realizarii unei piete unice europene a asigurarilor, cum sunt:

- Costul finantarii intr-o moneda straina;

- Lipsa unei licente unice pentru brokerii de asigurari si pentru alti intermediari;

- Diferentele in ceea ce priveste legislatia si sistemul de taxare.

In prezent nu exista cu adevarat o piata paneuropeana omogena a asigurarilor, desi Franta, Germania si Anglia continua sa detina acest sector atat din punct de vedere al numarului de companii de asigurare, cat si al veniturilor obtinute din prime de asigurare. Nu se poate vorbi de o uniformizare a cadrului legislativ la nivelul Uniunii Europene, deoarece tarile membre, cat si cele care adera isi mentin unele legi cu caracter national, care depind de cultura si de pietele financiare ale tarii respective.

Bibliografie:

1. Ciurel ,V. - ,,Asigurari si reasigurari" Ed. AllBeck, Bucuresti 2000

2. Constantinescu ,D.A. - ,,Conjunctura pietei mondiale a asigurarilor-2002", Bucuresti, 2002

3. Constantinescu, D.A. - ,,Tratat de asigurare", Bucuresti, 2002

4. www.1asig.ro

5. www.bursaasigurarilor.ro

6. www.cea.eu

7. www.swissre.com

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Asigurarilor in Uniunea Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 152 cuvinte
Nr caractere:
33 667 caractere
Marime:
65.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
asigurare, bani, venit, stat, piata
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Finanțe
Sus!