Perturbări și dezechilibre pe piața valutară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Echilibrul pietei valutare nu este un echilibru static nici in ceea ce priveste atingerea sa si nici in ceea ce priveste mentinerea sa in timp. Modificarea factorilor care afecteaza cererea de valuta (si, implicit a celor care afecteaza oferta de valuta) conduce la variatii in cursul de schimb si in cantitatea de valuta tranzactionata.

Piata valutara se confrunta cu doua fenomene economice importante:

1) perturbari ale pietei valutare

2) dezechilibre ale pietei valutare.

Prin perturbari ale pietei valutare se intelege variatii ale factorilor care conduc la modificarea cererii sau a ofertei de valuta care nu deformeaza functionarea ortodoxa a pietei valutare. Aceste perturbari sunt de doua feluri: a) perturbari interne; b) perturbari externe.

Dezechilibrele pietei valutare se refera la producerea fenomenelor de supraevaluare respectiv subevaluare a monedei in raport cu valuta de referinta.

Supraevaluarea se produce atunci cand oferta de moneda pe piata valutara este mai mare decat cererea de moneda pe acea piata. Cresterea ofertei de moneda se poate produce in cazuri cum sunt: cresterea importurilor, cresterea investitiilor proprii in strainatate, scaderea exporturilor, scaderea investitiilor straine.

Subevaluarea se produce atunci cand cererea de moneda pe piata valutara depaseste oferta monedei pe acea piata. Cresterea cererii de moneda pe piata valutara se poate produce din urmatoarele cauze: cresterea exporturilor, cresterea investitiilor straine, scaderea importurilor, scaderea investitiilor proprii in strainatate etc.

Contracararea situatiei se poate face de catre Banca Nationala fie prin interventii economice (vanzarea de moneda proprie sau, ceea ce este acelasi lucru, cumpararea de valuta (euro, dolari)) pentru a readuce cantitatea de valuta tranzactionata la nivelul initial) fie prin metode administrative (de ex., revalorizarea monedei nationale). Noile curbe ale cererii si ofertei de valuta determina, la cursul de schimb initial o cantitate oferita de valuta mai mare decat cantitatea ceruta, ceea ce inseamna o cantitate ceruta de moneda mai mare decat cantitatea de moneda oferita, adica chiar continutul subevaluarii monedei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Perturbari si Dezechilibre pe Piata Valutara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 142 cuvinte
Nr caractere:
6 332 caractere
Marime:
50.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
piata valutara, bani, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!