Perturbari si Dezechilibre pe Piata Valutara

Extras din referat Cum descarc?

Echilibrul pietei valutare nu este un echilibru static nici in ceea ce priveste atingerea sa si nici in ceea ce priveste mentinerea sa in timp. Modificarea factorilor care afecteaza cererea de valuta (si, implicit a celor care afecteaza oferta de valuta) conduce la variatii in cursul de schimb si in cantitatea de valuta tranzactionata. 
Piata valutara se confrunta cu doua fenomene economice importante: 
1) perturbari ale pietei valutare
2)  dezechilibre ale pietei valutare.
Prin perturbari ale pietei valutare se intelege variatii ale factorilor care conduc la modificarea cererii sau a ofertei de valuta care nu deformeaza functionarea ortodoxa a pietei valutare. Aceste perturbari sunt de doua feluri: a) perturbari interne; b) perturbari externe.
Dezechilibrele pietei valutare se refera la producerea fenomenelor de supraevaluare respectiv subevaluare a monedei in raport cu valuta de referinta.
Supraevaluarea se produce atunci cand oferta de moneda pe piata valutara este mai mare decat cererea de moneda pe acea piata. Cresterea ofertei de moneda se poate produce in cazuri cum sunt: cresterea importurilor, cresterea investitiilor proprii in strainatate, scaderea exporturilor, scaderea investitiilor straine.
Subevaluarea se produce atunci cand cererea de moneda pe piata valutara depaseste oferta monedei pe acea piata. Cresterea cererii de moneda pe piata valutara se poate produce din urmatoarele cauze: cresterea exporturilor, cresterea investitiilor straine, scaderea importurilor, scaderea investitiilor proprii in strainatate etc.
Contracararea situatiei se poate face de catre Banca Nationala fie prin interventii economice (vanzarea de moneda proprie sau, ceea ce este acelasi lucru, cumpararea de valuta (euro, dolari)) pentru a readuce cantitatea de valuta tranzactionata la nivelul initial) fie  prin metode administrative (de ex., revalorizarea monedei nationale). Noile curbe ale cererii si ofertei de valuta determina, la cursul de schimb initial o cantitate oferita de valuta mai mare decat cantitatea ceruta, ceea ce inseamna o cantitate ceruta de moneda mai mare decat cantitatea de moneda oferita, adica chiar continutul subevaluarii monedei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perturbari si Dezechilibre pe Piata Valutara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!