Perspective și implicații ale aderării României la zona euro

Extras din referat Cum descarc?

La data de 1 ianuarie 2007, Romania devine membra a Uniunii Europene. Relatiile Romaniei cu Comunitatea Europeana s-au format inca din anul 1974, Romania fiind prima tara din Europa Centrala si de Est care a semnat acorduri cu Comunitatea Economica Europeana pentru a facilita schimburile comerciale. 
In anul 1990, Romania semneaza Acordul de Comert si Cooperare, stabilind relatii diplomatice cu Uniunea Europeana. 
La 1 februarie 1993, Romania a semnat Acordul European, ceea ce a determinat-o sa depuna cerere de integrare in Uniunea Europeana. Dupa semnarea Tratatului de Aderare, la data de 25 aprilie 2005, Romania a devenit stat in curs de aderare, obtinand statutul de observator activ. Acest statut ii permitea Romaniei sa isi exprime opinia, fara drept de vot, in procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar.
Uniunea Europeana a fost intemeiata pe principiul libertatii, democratiei, drepturilor omului, precum si pe principiul statului de drept. Orice stat care respecta aceste principii, poate solicita sa devina membru al Uniunii Europene. 
Etapele de aderare ale tarilor pretendente la zona euro:
-  Aderarea la Uniunea Europeana, cu cateva conditii generale de indeplinit,
-  Preluarea aquis-ului comunitar, in special in zona economica si monetara,
-  Respectarea criteriilor de convergenta prevazute in Tratatul de la Maastricht.
Aquis-ul comunitar se refera la cele patru libertati (libertatea de circulatie a produselor, persoanelor, capitalurilor si serviciilor), la politicile comunitare asigurand aceste libertati (agricultura, comert, concurenta, transporturi), precum si la masurile de sprijinire a regimurilor si a categoriilor de populatii defavorizate.
Unul dintre telurile pe care si-l propune Romania impreuna cu celelalte state membre ale Uniunii Europene este practicarea unui curs de schimb unificat in toate statele; monedele nationale vor fi inlocuite cu o moneda unica: EURO.
Programul de adoptare a monedei euro reprezinta pentru Romania si un program de dezvoltare economica. In perioada premergatoare a aderarii Romaniei la zona euro, aceasta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, cum ar fi:
-  formarea unei piete interne de capitaluri pe termen lung, 
-  nivelul inflatiei scazut,
-  convergenta ratelor de dobanda.
Piata financiara romaneasca se afla sub nivelul celorlalte tari care aderau la Uniunea Europeana, tocmai din cauza ca dobanzile pe termen lung sunt greu de influentat. 
Din cauza faptului ca nu prezenta o situatie financiara buna si avea greutatea de a se adapta la o moneda noua (ne amintim ca aceasta a mai trecut prin faza de schimbare a monedei: leul "greu" -  leul "usor"), Romania a amanat aderarea la zona euro.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspective si implicatii ale aderarii Romaniei la zona euro.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!