Particularități ale Activității Băncilor Virtuale de Retail

Cuprins referat

Capitolul I. Bancile virtuale - concept, caracteristici principale 3
Capitolul II. Activitati si trasaturi specifice bancilor virtuale de retail 5
2.1 Activitati ale bancilor virtuale de retail 5
2.2 Banca virtuala vs banca clasica 6
Capitolul III. Particularitati ale principalelor banci virtuale de retail 9
3.1 MoneyBookers 9
3.2 SloGold 12
3.3 Bankinter 13
Concluzii 15
Bibliografie 17


Extras din referat

Capitolul I. Bancile virtuale - concept, caracteristici principale 
Banca virtuala este considerata banca viitorului, aceasta fiind urmarea fireasca a actiunilor efectuate de institutiile financiar bancare cu scopul de a atrage cat mai multi clienti, de a-si mentine si imbunatati cota de piata si de a putea infrunta cu succes concurenta. 
Conceptul de banca virtuala este relativ nou, acest tip de banca fiind consecinta noilor tehnologii informatice, ce determina reconsiderari crescute cu privire la managementul strategiilor comerciale, managementul activelor si pasivelor bancare precum si strategiile de marketing. 
In ultimele decenii extinderea globala si nationala a serviciilor si produselor bancare au dezvaluit faptul ca globalizarea financiara a avut un impact major asupra bancilor si a sistemului bancar din intreaga lume.
Prima banca virtuala ce a acordata servicii si produse bancare fara a avea o agentie construita din caramida, fara a depinde de un sediu fizic propriu zis, a fos infiintata in anul 1993 in Waterloo, Canada. Aceasta a fost transformata dupa ce a fost achizitionata de Laurentian Bank, intr-o banca a carei activitate principala era de a asigura clientilor produse si servicii bancare prin intermediul consilierilor bancari, a consultantilor, a angajatilor call-center s.a. 
De alta parere sunt analistii financiari ce considera faptul ca prima banca virtuala din SUA este - Security First Network Bank ce a luat fiinta pe data de 18 octombrie 1995 in Atlanta, Georgia iar prima banca virtuala din Asia este FinitQ ce a luat fiinta in aprilie 2000 ca divizie a Bank of Singapore.
Ca si caracteristici principale ale bancilor virtuale mentionez faptul ca tranzactiile efectuate pot avea loc intr-un mod mult mai comod, fiind efectuate de catre clientii bancari din fotoliu fara a fi necesara o deplasare a acestora la sediul bancii unde ar trebui sa intre in relatii directe cu un functionar al bancii ce nu intotdeauna acorda informatii clare si concise care sa lamureasca pe deplin nelamuririle clientilor. Astfel, cu doar cateva clik-uri ce implica un minimum de efort si de costuri, clientul are posibilitatea de a primi sau transfera bani in orice colt al lumii, de a efectua cumparaturi cu cardul sau de a depune bani in contul sau.
Bancile virtuale spre deosebire de bancile clasice au sediul pe Internet si nu depind de un sediu fizic ori de o anumita strada. Acest lucru ar putea prezenta un avantaj foarte mare pentru clientii banking de retail deoarece pot beneficia de costuri ale produselor si serviciilor mult mai reduse.
Noile tehnologii utilizate de catre bancile virtuale furnizeaza o serie de beneficii dar totodata sunt insotite si de noi riscuri. Astfel schimbarea relatiei traditionale dintre banca si client denatureaza serviciul bancar, acest lucru conducand la pierderea unui segment de clienti ce au placerea de a discuta din cand in cand problemele lor financiare cu functionarii bancari ce la randul lor pot promova produsele bancare oferind in acelasi timp solutii optime pentru problemele cu care se confrunta clientii.
Principala caracteristica a bancilor virtuale si anume, existenta unui spatiu virtual intre clienti si banca prezinta avantajul utilizarii eficiente a timpului si existenta comoditatii accesarii serviciilor bancare insa, totodata, acest spatiu virtual nu face decat sa creeze un zid rece intre clienti si banca.
Printre cele mai renumite banci virtuale din lume se numara:, Skrill (MoneyBookers), Bankinter si SloGold pe care le voi prezenta in capitolul trei. Dintre acestea, singura banca virtuala ce lucreaza si cu Romania oferind o interfata a sediului virtual si in limba romana este MoneyBookers.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitati ale Activitatii Bancilor Virtuale de Retail.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!