Participarea Romaniei la fondurile si programele comunitare inainte si dupa aderarea la Uniunea Europeana

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Cap 1. Fonduri pre-aderare in Romania 5
1.1. Programul Phare - Poland Hungary Aid for Reconstruction of the Economy 5
1.2. Programul ISPA (Instrument for Structural Policies for Pre- Accession) 7
1.3. Programul Sapard 9
Capitolul 2. Participarea Romaniei la fondurile comunitare dupa aderarea la Uniunea Europeana 12
2.1. Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) 14
2.2. Fondul Social European 15
2.3. FEGA - FEADR 16
2.3.1. Fondul European de Garantare Agricola 16
2.3.2 Fondul European Agricol pentru Dezvoltarea Rurala 16
2.4. Fondul de coeziune 17
Concluzii 19
Bibliografie 20
Webografie 20


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Uniunea Europeana are ca scop promovarea pacii, instituirea unui sistem economic si monetar unificat, promovarea incluziunii si combaterea discriminarii, spargerea barierelor din calea comertului si a frontierelor, incurajarea dezvoltarilor tehnologice si stiintifice, promovarea protectiei mediului si, printre altele, sa promoveze obiective precum o piata globala competitiva si progres social. 
UE este o coalitie formata din 28 de tari europene (care vor fi in curand 27, dupa ce Marea Britanie a iesit din uniune in 2019), tari europene, destinate sa elimine barierele comerciale, economice si sociale. Romania a aderat la UE la 1 ianuarie 2007, devenind un membru cu drepturi depline, iar odata semnat tratatul de asociere a inceput un proces complex de integrare. 
Procesul de integrare regionala, care este reflectat in Uniunea Europeana ca cel mai inalt nivel de agregare intre 28 de economii puternice, se dovedeste mai ales in circumstantele politice si economice internationale, extrem de complexe. A deveni un membru al Uniunii Europene este un motiv de lauda pentru toate tarile europene, dar totodata reprezinta si o provocare data de capacitatea fiecarui stat de a armoniza politicile nationale, cadrul juridic si institutional cu UE. Usurinta cu care un stat reuseste sa se conecteze si sa coopereze cu institutiile europene reprezinta cheia integrarii. Politica de coeziune este una dintre solutiile propuse de Comisia Europeana pentru recuperarea lacunelor de dezvoltare intre tari, deoarece utilizarea eficienta a instrumentelor sale financiare determina consolidarea competitivitatii economiei europene, accelerarea cresterii economice si cresterea ocuparii fortei de munca.
Procedura de alocare a fondurilor catre statele membre europene se bazeaza pe cadrul financiar multianual, un instrument prin care se stabiliesc alocari pentru fiecare orientare de dezvoltare specifica fiecarei tari, bazata pe fonduri comunitare stabilite. Absorbtia acestor fonduri este determinata direct de capacitatea administrativa, institutionala si financiara a fiecarui stat membru indreptatit sa beneficieze de finantare UE. Performantele fiecarui stat in atragerea si utilizarea acestor instrumente structurale de finantare pot fi masurate prin rata de absorbtie care indica fluxurile reale de bani care intra in economia nationala prin proiecte implementate si finantate de Uniunea Europeana. 
In ceea ce priveste absorbtia slaba, Romania nu are precedent de la infiintarea Comunitatii Europene. Radacinile acestui esec costisitor trebuie cautate in perioada 2005-2007, cand guvernul roman pur si simplu nu a reusit sa pregateasca tara din punct de vedere institutional si administrativ pentru a absorbi fondurile care urmau sa fie disponibile. Preocuparea apare din cauza faptului ca in perioada 2007 -2012, Romania a absorbit aproximativ 10% din fondurile structurale si de coeziune, in termeni comparativi, aceasta avand cele mai slabe performante dintre cele 27 de state membre.
Cap 1. Fonduri pre-aderare in Romania
Fondurile structurale constituie fondurile comunitare europene care sunt investite cu scopul dezvoltarii economice in cele mai sarace tari ale Uniunii Europene.
Exista trei instrumente de pre-aderare finantate de Comunitatea Europeana pentru a ajuta tarile solicitante din Europa Centrala si de Est in pregatirile lor de preaderare : programul Phare; SAPARD, care ofera ajutor pentru dezvoltarea agricola si rurala si ISPA, care finanteaza proiecte de infrastructura in domeniile transporturilor si a mediului. Aceste programe isi concentreaza sprijinul pe prioritatile Parteneriatului de aderare, care ajuta tarile candidate sa indeplineasca criteriile de aderare. Valoarea cumulata a acestor fonduri primite de Romania in perioada de preaderare s-a ridicat la 3.934 de milioane de euro, la care se adauga alte 1.367 de milioane de euro ca cofinantare, reprezentand contributia bugetului national. 
Programul Phare a alocat Romaniei angajamente de 2 miliarde de EUR in perioada 1992-2002, pentru anii 2000-2003, asistenta financiara totala acordata Romaniei s-a ridicat la aproximativ 280 de milioane de euro anual prin programul Phare, 156 de milioane de euro de la SAPARD si 247 de milioane de euro de la ISPA.
Pentru a eficientiza procedurile legale comunitaresi, astfel a falicita participarea viitoare a Romaniei la programele comunitare, a fost adoptata o decizie in februarie 2002 de Consiliul de asociere UE-Romania care stabileste principiile generale pentru o astfel de participare.


Fisiere in arhiva (1):

 • Participarea Romaniei la fondurile si programele comunitare inainte si dupa aderarea la Uniunea Europeana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Anghel, M.G., Anghelache, C., Dumitrescu, D., Burea, D., Stoica R., Analysis of the effect of accessing the Community funds for financing investements on Romania's economic growth, 2018, pag 102
- Gabriel Stefura, Romania si problemele integrarii europene, Ed. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi 2007, pag 292
Webografie
- www.apdrp.ro
- www.ceswp.uaic.ro
- www.discutii.mfinante.ro
- www.ec.europa.eu
- www.eufinantare.info
- www.esiweb.org
- www.fi-compass.eu
- www.revistadestatistica.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!