Paralelă Auditul Intern - Auditul Extern

Extras din referat Cum descarc?

Functia de audit s-a nascut prin deprinderea unor activitati din auditul extern si de aici unele confuzii care se manifesta. In realitate cele doua functii sunt net diferentiate, dar, in acelasi timp, intre acestea se identifica si relatii de complementaritate.
CELE OPT DIFERENTE
- In ceea ce priveste statutul (prima diferenta): este o evidenta care este fundamentala. Auditorul intern apartine personalului intreprinderii, auditorul extern (Cabinet international) este in situatia unui prestator de servicii juridice independente.
- In ceea ce priveste beneficiarii auditului (a doua diferenta): auditului intern lucreaza in beneficial responsabililor intreprinderii: manageri, directia generala, eventual Comitetul de Audit. Auditorul extern certifica conturile pentru toti cei care au nevoie: actionari, bancheri, autoritati de tutela, clienti si furnizori etc.
- In ceea ce priveste obiectivele auditului (a treia diferenta): atunci cand obiectivul auditului intern este de a aprecia buna desfasurare a activitatilor intreprinderii (dispozitive de control intern) si de a recomanda actiunile pentru a ameliora, cel al auditului extern este de a certifica:
- regularitatea,
- sinceritatea,
- imaginea fidela a conturilor, rezultatelor si situatiei financiare.
Se observa ca pentru a atinge aceste obiective, auditorii externi vor trebui, si ei, sa aprecieze dispozitiile de control intern, ceea ce in mod precis trebuie sa garanteze cele trei caracteristici fundamentale mai sus mentionate: vor fi astfel dispozitii de natura financiara, contabila si cantitativa.
Controlul intern apare asfel ca un mijloc pentru auditul extern atunci cand este un obiectiv pentru auditul intern.
Asa cum deja am prezentat in capitolul precedent, aceasta diferenta intre cele doua functii este fundamentala, rezultand de aici asemanari, care ar fi in zadar a dori a le opune deoarece ele nu urmaresc aceleasi scopuri si nu retin aceleasi notiuni. Aceasta apropiere nationala in care se compara sumele in litigiu cu totalul bilantului sau cu totalul cifrei de afaceri este total straina auditului intern. In aprecierea desfasurarii afacerilor, relevarea prin test a unei disfunctionari, al unei erori, daca minim ele nu sunt comparate cu ordinele marimilor contabile - cu atat mai mult posibil, ele pot fi indicele unei dezordini grave, inca potentiala, dar care va trebui remediata. Obiectivul auditului intern nu este centrat pe un anumit lucru precis din timpul real, el ia de asemenea in considerare riscurile potentiale.
Aceste diferente privind obiectivele, controleaza si guverneaza pe toate celelalte:
- ele sunt cele care justifica statutul,
- ele sunt cele care diferentiaza beneficiarii.
- In ceea ce priveste campul de aplicare a auditului (a patra diferenta): cu privire la obiectivele sale,campul de aplicare a auditului extern inglobeaza tot ceea ce contribuie la determinarea rezultatelor, la elaborarea situatiei financiare, insa in toate functiile intreprinderii. Auditul extern care ar limita observatiile sale si investigatiile doar in sectorul contabil ar face o lucrare incompleta.
Profesionistii, (stiu foarte bine) exploreaza toate functiile intreprinderii si toate sistemele de informatie care participa la determinarea rezultatului si aceasta exigenta este din ce in ce mai mare. Campul de aplicare a auditului intern este mult mai vast deoarece el include nu doar toate functiile intreprinderii dar si toate demersurile lor.Astfel, avand o apreciere tehnica privind intretinerea unui material de fabricare sau apreciind calitativ modalitatile de recrutate al incadrarii, este cu totul in campul de aplicare a auditului intern si in afara auditului extern. Cu toate acestea, acesta din urma este cu privire la intretinerea sau recrutarea din dimensiunile lor financiare.
Norma 550-01 din IIA, reafirma acest principiu cu forta: ,,campul de interventie al auditului intern este prezentat in Norma 300. Din contra examenul ordinar al auditorului extern consta in a obtine suficiente informatii pentru a avea o opinie privind exactitatea globala a situatiilor financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paralela Auditul Intern - Auditul Extern.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!