Orientari Moderne si Tendinte in Finantarea Securitatii Sociale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Caracterizare generala a cheltuielilor publice pentru actiuni social-culturale 3
1.1 Cheltuieli pentru invatamant 4
1.2 Cheltuieli pentru cultura, recreere, religie 5
1.3 Cheltuieli pentru sanatate 5
1.4 Cheltuieli pentru securitate sociala 6
2. Cheltuielile publice pentru asigurari, asistenta si protectie sociala asupra activitatii economice 13
3. Cheltuielile cu securitatea sociala in Romania 18
4. Concluzie despre rolul finantarii securitatii sociale 20
5. Bibliografie 21


Extras din referat Cum descarc?

CAP. 1 Caracterizare generala a cheltuielilor publice pentru actiuni social-culturale
O componenta importanta a politicii sociale a statelor este satisfacerea nevoilor cu caracter social. Aceasta are la baza ideea ca resursele financiare publice trebuie folosite pentru a imbunatati conditiile de viata ale oamenilor, a calitatii vietii oricarui individ.
Langa nevoile populatiei cu caracter individual, care sunt satisfacute pe baza bunurilor cu caracter privat, cumparate prin mecanismul pietei, exista un numar de nevoi sociale a caror satisfacere nu se poate realiza pe seama bunurilor private. Acestea necesita organizarea de catre autoritatile publice cetrale si locale a unor actiuni care se realizeaza in urma ajutorului din partea anumitor institutii publice. Nevoile sociale mai sus citate se refera la invatamant, cultura, sanatate, protectie sociala, etc. Acestea sunt realizate pe o perioada lunga de timp si necesita resurse banesti foarte importante din partea societatii, in special din partea statului. Pentru a stabili si urmari permanent infaptuirea acestor actiuni sunt elaborate programe sociale. 
Cheltuielile publice pentru actiuni social-culturale au ca scop realizarea de servicii gratuite, cu plata redusa sau sub forma de transferuri banesti (alocatii bugetare, pensii, ajutoare si alte indemnizatii). De aceste prestatii beneficiaza doar anumite categorii sau grupuri sociale, deseori chiar intreaga populatie. In SUA, de exemplu, 42% din adulti depind de ,,banul public"(este vorba despre cei din invatamant, sanatate, servicii sociale, armata). Se poate concluziona ca ,,statul bunastarii" a devenit sursa numarul 1 a veniturilor indivizilor. 
Cheltuielile publice pentru actiuni social-culturale au un rol economic si social important. Pe baza resurselor alocate de stat sunt asigurate urmatoarele: educatia si instruirea copiilor si a tinerilor, perfectionarea calitatii profesionale, asistenta medicala a populatiei; se influenteaza evolutia demografica, se asigura un sistem de securitate sociala, se ridica nivelul cultural, artistic si de civilizatie al indivizilor. De asemenea, cheltuielile pentru actiuni social-culturale influenteaza cererea de bunuri de consum si cresterea productiei.
Cheltuielile publice pentru actiuni social-culturale vizeaza: 
1.1 invatamantul;
1.2 recrerea, cultura, religia;
1.3 sanatatea;
1.4 protectia sociala.
1.1 Cheltuieli pentru invatamant
Dezvoltarea invatamantului se realizeaza in concordanta cu cerintele diferitelor etape de dezvoltare economico-sociala si ale egalizarii conditiilor de instruire si educare a tuturor membrilor societatii. Din aceasta cauza, invatamantul contribuie din ce in ce mai mult la progresul societatii. De altfel, resursele alocate acestuia au crescut in toate tarile, atat dezvoltate, cat si in curs de dezvoltare. 
Mai multi factori contribuie la cresterea cheltuielilor publice pentru invatamant, si anume:
1. factori demografici;
2. factori economici;
3. factori sociali si politici.
Finantarea cheltuielilor pentru invatamant este realizata din diferite surse:
a. Bugetul statului;
b. Populatia;
c. Multe intreprinderi;
d. Sponsorizarile, donatiile sau alte forme de ajutor;
e. Resurse externe;
1.2 Cheltuieli pentru cultura, recreere, religie
Pentru a realiza unele obiective ale politicii sociale care se refera la serviciile culturale, artistice, sportive, autoritatile publice aloca o parte din resursele financiare publice in organizarea unor actiuni sau intretinerea si functionarea unor institutii care se ocupa cu aceste domenii.
Aceste resurse financiare care sunt destinate culturii, recreerii, religiei, actiunilor cu activitatea sportiva si de tineret contribuie la cresterea calitatii factorului uman prin imbogatirea nivelului cultural, cultivarea gusturilor si idealurilor morale si estetice, educatia spirituala, activitati sportive menite a pastra o anumita stare a individului din punct de vedere moral, estetic, al conditiei fizice; altfel spus, aceste actiuni isi aduc aportul la formarea personalitatii umane. 
Ca sisteme de finantare a cheltuielilor institutiilor de cultura, religie, arta, actiuni sportive, mentionam:
a. finantarea bugetara;
b. finantarea din venituri proprii si subventii de la buget;
c. integral din veniturile proprii (autofinantarea);
d. din fonduri extrabugetare.
1.3. Cheltuieli pentru sanatate
Sanatatea constituie unul dintre cei mai importanti factori care asigura conditii necesare desfasurarii vietii si activitatii pentru fiecare in parte, dar si pentru intreaga populatie. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste sanatatea ca fiind " o stare de completa bunastare fizica, mentala si sociala si nu doar o absenta a bolii si a infirmitatii; ea este un drept 
fundamental al omului si atingerea celui mai inalt nivel posibil al sanatatii este unul dintre cele mai importante obiective sociale pe plan mondial a carui realizare necesita actiunea multor alte sectoare economice si sociale in afara sectorului sanitar". In conluzie, mentinerea 
si ocrotirea sanatatii nu este doar o problema de asistenta medicala, dar si una cu un pronuntat caracter social, facand parte din totalul conditiilor social-economice de dezvoltare. 
Cheltuielile pentru sanatate prezinta, alaturi de celelalte cheltuieli pentru acaiuni social-culturale, o tendinta de crestere, aceasta datorita unor factori. Acestia sunt: amplificarea nevoilor de ocrotire a sanatatii ca urmare a cresterii numarului populatiei si al schimbarii structurii sale; accentuarea factorilor de risc si aparitia unor noi tipuri de imbolnaviri; cresterea costului prestatiilor medicale, ca urmare a introducerii in practica medicala a unor noi mijloace de investigare, tratament, medicamente, a sporirii numarului cadrelor medicale; cresterea duratei medii de viata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Orientari Moderne si Tendinte in Finantarea Securitatii Sociale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!