Organizarea și funcționarea pieței financiare New York Stock Exchange

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1. Organizarea pietei financiare New York Stock Exchange 4
1.1 Istoric New York Stock Exchange 4
1.2 Organisme de decizie ale Bursei de Valori din New York 6
Capitolul 2. Functionarea pietei financiare New York Stock Exchange 9
2.1 Mecanisme de tranzactionare 9
2.2 Conditii de listare la NYSE 11
2.3 Program de tranzactionare NYSE 13
2.4 Principalii indici bursieri ai Bursei de Valori din New York 14
Concluzii 16
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
O piata, posibilitati infinite. Acesta constituie sloganul pentru Bursa de Valori din New York, cunoscuta si sub numele de The Big Board sau The Exchange, aratand importanta economica si financiara a bursei nu doar in Statele Unite ale Americii, cat si in intreaga lume.
Lucrarea de fata isi propune sa prezinte modul de organizare si de functionare a Bursei de Valori din New York, prezentand un istoric, principalele organisme de decizii, sistemele si programul de tranzactionare, conditiile de listare ale unei companii in cadrul bursei, si nu in ultimul rand cei mai semnificativi indici bursieri. 
Fiind una dintre cele mai vechi burse din intreaga lume, NYSE s-a dezvoltat treptat, astazi avand o influenta deosebita, atat in cadrul economiei americane, cat si la nivel global. La fel ca toate bursele de valori din intreaga lume, NYSE a trecut de la tranzactionarea care presupunea prezenta fizica a traderilor la tranzactionarea exclusiv electronica, exceptie facand schimburile de valori foarte mari care se desfasoara intre clientii institutionali prin negociere directa. Daca in trecut NYSE a fost alcatuita ca o organizatie privata, din 2005 aceasta functioneaza ca o entitate publica, fiind cumparata pentru 11 miliarde de dolari de catre Intercontinental Exchange. Anterior, aceasta a facut parte din NYSE Euronext, atunci cand in anul 2007 a avut loc fuziunea dintre NYSE cu Euronext.
Bursa de valori prezentata, New York Stock Exchange, s-a dovedit de-a lungul perioadei una dintre cele mai importante institutii de stimulare a cresterii pe o perioada indelungata, asigurand o economie competitiva si dezvoltata. Din aceste motive cunoasterea organizarii si a modului de functionare a bursei de valori prezinta o semnificatie deosebita in vederea intelegerii rolului pe care il detine aceasta. 
Capitolul 1
Organizarea pietei financiare New York Stock Exchange
1.1 Istoric New York Stock Exchange 
Piata financiara din America are o istorie lunga si plina de evenimente notabile pe parcursul evolutiei acesteia. Bursa de Valori din New York, cunoscuta in limba engleza sub numele de New York Stock Exchange, reprezinta una dintre cele mai vechi burse de valori din intreaga lume, functionand inca din 17 mai 1792. 
Analizand din punct de vedere cronologic, New York Stock Exchange (cu acronimul NYSE) constituie cea de a cincea bursa de valori din lume, dupa Anvers (Belgia), Londra, Paris si Philadelphia. Astfel, NYSE nu a fost prima bursa de valori nici din Statele Unite ale Americii, acest titlu fiindu-i atribuit bursei de valori din Philadelphia, insa NYSE a devenit rapid cea mai puternica bursa de valori . Primul presedinte al Bursei de Valori din New York a fost Antony Stockholm. La momentul actual, presedintele NYSE este o femeie (pentru prima data in istoria bursei) mai exact, Stacey Cunningham, fiind cel de-al 67 presedinte al bursei. 
NYSE si-a inceput activitatea prin semnarea acordului Buttonwood de pe Wall Street, la numarul 68. Acest acord a fost semnat de catre 24 de brokeri, scopul reuniunii fiind acela de a crea intre ei o piata pe care sa schimbe indeosebi titluri de stat. Totodata, in cadrul intalnirii are loc reglementarea comisioanelor in ceea ce priveste tranzactionarea obligatiunilor pentru razboi emise de guvernul Statelor Unite ale Americii si de doua banci. Initial activitatea bursei a fost stabilita pentru a servi la plata datoriilor de razboi ale guvernului, ulterior indeplinind functia esentiala pe care o are o piata financiara, si anume, functia de transfer al capitalului - colectarea capitalurilor temporar disponibile in economie si realocarea celor insuficient sau ineficient valorificate la un moment dat, ceea ce permite un transfer eficient de resurse banesti de la agentii excedentari la cei deficitari care pot sa-i ofere o valorificare superioara . Activitatea bursei a prezentat initiat 5 titluri de valoare: 3 titluri de stat si 2 actiuni bancare.
Initial, New York Stock Exchange nu a avut un sediu prestabilit, sedintele de tranzactionare, desfasurandu-se in diferite locuri, cum ar fi: birouri, piete, cafenele, iar actiunile fiind vandute cel mai adesea pe strazi. Un eveniment in istoria Bursei de Valori din New York este reprezentat de anul 1875, atunci cand un broker pe nume James Boyd s-a lovit la picior. Neavand posibilitatea de mobilitate catre cumparatori si vanatori, James Boyd a ramas doar intr-un sigur loc, ocupandu-se doar de o singura actiune, si anume, Western Union. In urma acestui fapt, s-a ajuns la concluzia ca este mai avantajos un singur loc pentru a tranzactiona aceeasi actiune deoarece ar conduce la realizarea unui sistem specializat in cadrul caruia cererea si oferta se stabilesc in urma unui proces de licitatie.


Fisiere in arhiva (1):

 • Organizarea si functionarea pietei financiare New York Stock Exchange.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

A. Carti
- Anton, S., Institutii financiar-bancare internationale, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2013;
- Fabozzi, Frank J., Handbook of Finance - Financial Markets and Instruments, Ed.Wiley, New Jersey;
- Hakman A. Wan, Electronic Financial Servicies - Technology and Management, Ed, Chandos Publishing, Oxford, 2006;
- Prisacariu, M., Ursu, S., Andries, A., Piete si instrumente financiare, Editura Universitatii Al. I. Cuza, Iasi, 2008;
- Stoica, V., Corbu, I., Morariu I., Sistemul bursier international, Ed. Fundatiei Romaniei de Maine, Bucuresti, 2006.
B. Pagini web
- https://admiralmarkets.ro
- https://capital.com 
- https://finance.zacks.com 
- https://www.financialmarket.ro
- https://www.fxcm.com 
- https://www.investopedia.com 
- https://www.nyse.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!