Organizarea și funcționarea Băncii Centrale Europene

Cuprins referat Cum descarc?

SCURT ISTORIC AL BANCII CENTRAL EUROPENE 3
CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA BANCII CENTRALE EUROPENE 4
1.1. Infiintarea Bancii Centrale Europene 4
1.2. Functiile Bancii Centrale Europene 4
CAPITOLUL 2. FUNCTIONAREA BANCII CENTRALE EUROPENE 7
2.1. Obiectivele Bancii Centrale Europene 7
2.2. Structura organizatorica a Bancii Centrale Europene 8
CAPITOLUL 3. INSTRUMENTELE BANCII CENTRALE EUROPENE 11
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

SCURT ISTORIC AL BANCII CENTRAL EUROPENE
La data de 1 iunie 1998 este infiintata Banca Centrala Europeana, prin Tratatul CE. Banca Centrala Europeana a luat nastere ca si centru al Eurosistemului si al Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC). Aceasta este singura banca autorizata sa faca emisiune de moneda euro in Uniunea Europeana. Astfel de monede pot emite si alte banci nationale impreuna cu Banca Centrala Europeana. Monedele emise de Banca Centrala Europeana impreuna cu celelalte banci nationale se pot folosi ca miloc de plata legal in cadrul UE.
Banca Centrala reprezinta banca Uniunii Europene, aceasta analizeaza dezvoltarea monetra in 18 tari. Aceasta a fost constituita pe modelul Bancii Federale Germane si are rol de cooperare cu celelalte banci ale statelor membre ale Uniunii Europene in scopul mentinerii stabilitatii preturilor. 
Banca Centrala Europeana are sediul la Frankfurt pe Main, iar presedintele actual al acesteia este Mario Draghi, cel care a fost guvernator al Bancii din Italia.
CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA BANCII CENTRALE EUROPENE
1.1. Infiintarea Bancii Centrale Europene
Banca Centrala Europeana este cea mai importanta institutie a uniunii monetare si economice, aceasta este responsabila de politica zonei Euro de pe data de 1 ianuarie 1999. Aceasta este o institutie complexa si singulara; complexa pentru ca reprezinta varful SEBC (Sistemul European al Bancilor Centrale), ce influenteaza celelalte banci centrale, iar singulara pentru ca este singura care a fost creata prin deciziile a 15 state in cadrul uni tratat. Banca Centrala a primit statutul de banca centrala dupa 1 ianuarie 1999, cand a pimit obligatia de a administra zona euro.
Banca Centrala Europeana coopereaza cu celelalte banci centrale ale statelor mambre ale Uniunii Europene, iar impreuna cu acestea formeaza SEBC (Sistemul European al Bancilor Centrale). Banca Centrala Europeana realizeaza si cooperarea intre bancile statelor care au adoptat moneda euro si care formeaza zona euro. Aceasta cooperare la nivel de ,,grup" reprezinta Eurosistemul.
1.2. Functiile Bancii Centrale Europene
Pe 24 aprilie 2014, Banca Centrala Europeana publica regulamentul privind MUS (Mecanismul Unic de Supraveghere). Aceasta ii confera Bancii Centrale Europene si atributii de supraveghere.
-  Functia de supraveghere
Incepand cu noiembrie 2014, Banca Centrala Europeana este responsabila si de supravegherea bancilor celor mai mari din statele membre care coopereaza si cu alte institutii din sistem, dar care iau si parte la Mecanismul Unic de Supraveghere.
Banca Centrala Europeana si autoritatile nationale ale statelor aflate in zona euro alcatuiesc MUS (Mecanismul Unic de Supraveghere).
Sarcinile principale ale Bancii Centrale si ale autoritatilor erau de a verifica daca bancile respectau normele cu privire la sistemul bancar pe care le impunea Uniunea Europeana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si functionarea Bancii Centrale Europene.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Irina Madalina Doroftei, Radiologia bancilor centrale, Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza" Iasi, 2017
https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2014/html/pr140425.ro.html
http://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/13/banca-centrala-europeana-bce-
http://www.eumed.net/ecorom/XII.%20Banii%20si%20politica%20monetara/4%20functiile_bancii_centrale.htm
http://www.stiucum.com/economie/bancile-in-economie/358/activitate-atributii-functiona63346.php
https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/decisions/ssm/html/index.ro.html
https://www.ecb.europa.eu/ecb/tasks/statistics/html/index.ro.html
https://www.wall-street.ro/tag/banca-centrala-europeana.html
http://www.academia.edu/32134269/BANCA_CENTRAL%C4%82_EUROPEAN%C4%82_OBIECTIVE_INSTRUMENTE_%C5%9EI_POLITICI


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!