Optimul in Finantarea Investitiilor

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 1
1. EFICIENTA ECONOMICA A INVESTITIILOR 2
2. DECIZIA DE FINANTARE A INVESTITIILOR 4
2.1. Principalii factori determinanti in alegerea tipului de sursa de finantare 4
2.2. Finantarea investitiilor 6
2.2.1. Finantarea prin capitaluri proprii 8
2.2.2. Finantarea prin capitaluri imprumutate 9
3. OPTIMUL IN FINANTAREA PROIECTELOR DE INVESTITII 11
3.1. Costul capitalurilor proprii 11
3.2. Costul mediu ponderat al capitalului 13
3.3. Structura optima a capitalului 14
4. CONCLUZII 15
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Investitiile joaca rolul de impuls in orice afacere economica, de element generator, care face ca aceasta sa se initieze, sa se dezvolte in conditiile impuse de mediul concurential al economiei de piata. Realizarea unui proiect de investitii are ca efect sporirea si diversificarea ofertei si implicit, daca aceasta este validata de piata, cresterea veniturilor sistemului de productie.
Orice intreprindere , fie ca se afla in faza de dezvoltare a activitatii sale sau in cea de mentinere a capacitatilor de productie , este nevoita sa atraga resurse pentru finantarea activitatilor desfasurate.
Constituirea unei companii , mentinerea pe piata si sustinerea cresterii economice a acesteia necesita resurse care sa asigure in conditii optime desfasurarea activitatilor de exploatare si realizarea investitiilor de dezvoltare. 
Una dintre dilemele managerului financiar este aceea legata de tipul de finantare la care ar trebui sa apeleze: credit de la banca sau surse proprii atrase de la actionari , leasing , sau credit obligatar. O data ce s-a optat pentru una dintre aceste surse de finantare , va fi necesara o corecta fundamentare a costurilor capitalurilor atrase 
Principiul fundamental care trebuie sa stea la baza deciziei de finantare este identificarea unei combinatii optime intre sursa de finantare, modul de utilizare a banilor si modul in care investitia creeaza avantaje economice viitoare capabile sa permita rambursarea sumelor imprumutate.
Adoptarea unei decizii de finantare inseamna a opta intre fonduri proprii si fonduri externe in vederea finantarii unui proiect investitional sau adoptarea unei anumite ponderi a fondurilor proprii fata de cele externe Asigurarea finantarii cu capitaluri se face in functie de costul surselor de finantare care vor asigura o finantare optima In majoritatea cazurilor, una dintre variante realizeaza nivelul cel mai bun al parametrilor stabiliti de beneficiar. Aceasta este varianta cea mai eficienta si asigura optimizarea proiectului. In functie de acest cost analistul financiar va stabili si o anumita ordine a procurarii capitalurilor 
Pentru a determina deci structura optima a capitalului , managerul trebuie sa cuantifice , pentru inceput costul fiecareia dintre resursele de care dispune, atat cele proprii cat si cele imprumutate , iar apoi sa formeze acea combinatie a acestora care minimizeaza costul global (costul mediu ponderat al capitalului ). Determinarea acestui cost minim este necesara deoarece el consituie cel mai important element care se ia in calcul in cadrul analizei oportunitatilor investitionale 
1. EFICIENTA ECONOMICA A INVESTITIILOR
Eficienta economica a investitiilor exprima pe plan conceptual calitatea actiunii de a investi, deci a procesului investitional, de a produce efecte propagate pozitive, utile. Tocmai acest fapt permite ca eficienta economica a investitiilor sa capete expresia simbolica a raportului dintre efect-efort sau efort-efect, pe care le implica activitatea de investitii.
Obiectivul analizei efcientei economice consta in stabilirea variantei optime, careia ii corespund rezultate maxime in raport cu eforturile facute.
Aprecierea eficientei economice nu se poate face fara a tine cont de caracteristicile socio economice ale mediului si obiectivele de ansamblu ale economiei, care genereaza criterii noi de analiza. De exemplu, dezvoltarea unei afaceri avantajoase din punct de vedere economic poate avea efecte ecologice negative sau poate genera probleme sociale pe plan local.
O analiza corespunzatoare si o decizie optima in probleme de investitii sunt posibile metodologic si practic daca se dispune de criterii de apreciere a eficientei economice adecvate sistemului economic considerat, strategiei dezvoltarii sale economico-sociale.
In literatura economica se mentioneaza intre cele mai importante criterii de apreciere a eficientei economice in general, respectiv a eficientei investitiilor, urmatoarele : obtinerea eficientei economice maxime; imbinarea cerintelor economice cu cele social-politice; imbinarea cerintelor actuale cu cele de perspectiva; alegerea judicioasa a bazei de comparatie.
Obtinerea eficientei economice maxime constituie un criteriu obligatoriu pentru economia de piata. Aplicarea lui in practica trebuie sa aiba loc prin maximizarea volumului de efecte utile (productie, venit net etc.) la un leu cheltuieli, modalitate mai utila decat optimizarea unuia sau altuia din elementele raportului de eficienta. Enuntarea criteriului sub aceasta forma ar subintelege folosirea unui model matematic, avand aceasta functie obiectiv.
Imbinarea optimului la nivel microeconomic cu cel ale economiei nationale constituie criteriul ce se manifesta ca urmare a faptului ca orice investitie productiva se reflecta atat la nivel macro, cat si la nivel microeconomic. Apoi, exista premize care antreneaza contradictii ale optimului la cele doua niveluri structurale ale economiei, ca de pilda: contradictia posibila dintre interesele proprii ale unitatilor economice si interesele generale ale societatii favorizate de individualizarea circuitelor economice ale intreprinderilor prin autogestiunea economico-financiara. O alta contradictie rezulta din deosebirea de continut intre eficienta, pe ansamblul economiei, si eficienta pe fiecare unitate luata separat datorita in buna masura caracterului restrictiv al unor resurse.
Imbinarea cerintelor economice cu cele social-politice constituie un criteriu determinat de neconcordantele existente intre optimul economic si cel social-politic. Rezolvarea acestor neconcordante implica cunoasterea precisa a conditiilor de realizare a optimului economic si a celui social-politic in contextul strategiei dezvoltarii economico-sociale.
Imbinarea cerintelor actuale cu cele de perspectiva se impune ca un crtiteriu de apreciere, important, in domeniul investitiilor, ca urmare a ciclului de executie indelungat al obiectivelor de investitii si duratei mari de functionare a mijloacelor fixe. In acest scop trebuie sa se tina seama de tendintele viitoare ale dezvoltarii economiei nationale si mondiale, a diferitelor ramuri si subramuri, evolutiei tehnicii, stiintei si tehnologiei, prin luarea in calcul a influentei factorului timp.
Alegerea judicioasa a bazei de comparatie este impusa de relativitatea raportului de eficienta economica. Comparatia se impune intre proiect si variantele etalon sau cu marimi normative.
Folosirea cu eficienta maxima a resurselor materiale, umane si banesti in domeniul investitiilor impune optimizari la nivel macro si microeconomic. La nivel macroeconomic drept criterii de optimizare, literatura de specialitate recomanda: maximizarea produsului intern brut si net, minimizarea cheltuielilor materiale de productie;maximizarea beneficiului, maximizarea consumului la care se pot adauga si alte criterii ca, de pilda, maximizarea productiei minimizarea cheltuielilor folosite de investitii luand ca baza resursele disponibile la un moment dat. Numarul si structura criteriilor de optimizare nu sunt limitative, cu atat mai mult cu cat fiecare din ele prezinta nu numai avantaje, dar si dezavantaje si apoi, cu toata rigoarea matematica pe care unele din ele o exprima asupra lor nu exista o unanimitate de vederi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Optimul in Finantarea Investitiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!