Optimul in Finantarea Investitiilor

Extras din referat Cum descarc?

Termenul "optim" provine din latinescul "optimus"care exprima ceea ce asigura cel mai bine interesul urmarit.
Optimul are sens dublu:
- valoarea extrema (maxima-minima) a unei functii scop
- alegerea variantei cele mai bune in functie de unul sau mai multe criterii din starile posibile ale unui sistem
Optimul poate fi stabilit la nivel
- macroeconomic
- microeconomic
- mediu (teritorial)
Optimul macroeconomic este de doua feluri:
- absolut, care are drept criteriu maximizarea gradului de satisfacere a cerintelor de consum ale populatiei; 
- relativ, cand minimizeaza cheltuielile de munca sociala
Optimizarea opereaza cu maximizarea si minimizarea ca operatii aritmetice in legatura cu functiile intreprinderii
. Abordarea keynesiana a investitiilor pune accentul pe latura compor- tamentala a deciziei de investitii. Pentru keynesieni optimul investitiei nu este legat de ajustarea optima a stocului de capital, ci de optimul comportamen- tului investitional.
OPTIMIZAREA consta in alegerea si aplicarea celei mai bune solutii dintre mai multe posibile.
In activitatea de investitii exista intotdeauna mai multe variante pentru realizarea unui proiect de investitii, acestea diferentiindu-se prin nivelul para- metrilor tehnico-economici ce le caracterizeaza. In majoritatea cazurilor, una dintre variante realizeaza nivelul cel mai bun al parametrilor stabiliti de bene- ficiar. Aceasta este varianta cea mai eficienta si asigura optimizarea proiec- tului. Optimul este asadar, pragul superior al eficientului. Rezulta ca orice vari- anta optima este si eficienta, dar nu orice varianta eficienta este optima.
In economie optimul este relativ, are caracter temporar, aflandu-se sub incidenta progresului, care-l modifica continuu.
Conceptia optimizarii deciziilor reprezinta chintesenta studiului, evaluarii eficientei economice in cadrul fiecarui proiect de investitii.
Conceptia optimizarii considera ca fiind cea mai eficienta acea varianta de proiect, care asigura obtinerea unui efect maxim in urm: realizarii acesteia sau care permite realizarea deciziilor respective cu eforturi minime. 
Modelarea si rezolvare problemelor de optimizare presupuse parcurgerea succesiva a urmatoarelor momente si pasi:
1. Se alege functia obiectiv (criteriul de eficienta economica), adica se raspunde la intrebarile privind obiectul optimizarii si ce scopuri e necesar sa se atinga; 
2. Se identifica ce actiuni, ce decizii, solutii etc. care influenteaza asupra functiei obiectiv, depind de specialistii care pregatesc decizia de investitii, pot fi reglate si controlate de catre acestia; 
3. Se stabilesc restrictiile principale si secundare, conditiile necesare si suficiente care determina spatiul de manevra, de actiune in vederea alegerii celei mai eficiente variante: nivelul minim dat a unor efecte economice ce trebuie realizate, volumul minim de costuri , de resurse care pot fi afectate; 
4. Se modeleaza functia obiectiv (criteriul de eficienta), plecand de la dependenta acesteia de variabilele solutiilor care stau la baza alternativelor formulate;
5. Se afla care este solutia (variante, alternativa) care asigura valoarea optima a functiei obiectiv; 
6. Se verifica stabilitatea solutiei optime identificate in raport cu ipotezele adoptate in procesul de analiza si modelare si se analizeaza daca exista si alte variante, care ar asigura rezultate convenabile, mai sigure in conditiile ipotezelor respective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Optimul in Finantarea Investitiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!