Oportunitatile de Dezvoltare a Pietei de Capital din Romania

Extras din referat Cum descarc?

Orice societate in tranzitie isi propune ca obiectiv crearea si dezvoltarea unei piete specializate care sa permita intermedierea transferului de fonduri de la investitori catre emitenti. Aceasta piata specializata este piata de capital (in acceptiunea sistemului europen) sau piata financiara (conform teoriilor specifice sistemului anglosaxon). 
Piata de capital poate fi definita ca: "piata a tranzactiilor cu titluri financiare emise de catre stat, societati pe actiuni si unitati administrativ teritoriale" sau reprezinta "ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se realizeaza transferul fondurilor de la cei care au surplus de capital (investitori) catre cei care au nevoie de capital (emitenti), cu ajutorul unor instrumente specifice (valori mobiliare) si prin intermediul unor operatori specifici (societatile de servicii de investitii financiare).
In acest context formarea si dezvoltarea pietei de capital in Romania este considerata o componenta esentiala a procesului de restructurare a economiei romanesti, de creare a mecanismelor si institutiilor specifice economiei de piata.
Fascinatiile pietei de capital sunt numeroase. Fiecare participant la aceasta piata urmareste realizarea unor aspecte importante pentru activitatea sa. 
Astfel, emitentii sunt interesati de tehnicile, dimensionarea si etapizarea procesului de finantare, iar investitorii de strategiile moderne de gestionare a portofoliilor. Societatile de servicii de investitii financiare sunt preocupate de diversificarea obiectului de activitate prin acoperirea unei game largi de activitati, de configurare optima a front-office-ului si back-office-ului. Institutiile de supraveghere urmaresc respectarea principiilor si reglementarilor generale ale pietei. Creatorii si administratorii de piete (tehnicienii) sunt preocupati de aspecte mai putin vizibile publicului larg, printre care: tehnicile de tranzactionare, creditarea, garantarea, compensarea, decontarea operatiunilor.
Pietele de capital ofera posibilitatea companiilor sa concureze pe baza legala pentru fondurile investitorilor. Astfel orice decizie de achizitie de noi active presupune obtinerea de capital suplimentar si, in general, activele pe termen lung sunt finantate de capitaluri pe termen lung oferite de diveriti investitori. 
Avand nevoie de capital suplimentar, compania are mai multe posibilitati pentru a-l obtine:
o majorarea capitalului prin emisiune de actiuni;
o obtinerea unui imprumut prin emisiune de obligatiuni;
o contractarea unui credit de la o banca.
In situatia in care societatea face apel la actiuni si obligatiuni ea va intra in sfera pietei de capital, iar produsele oferite investitorilor se numesc valori mobiliare.
Valorile mobiliare se definesc ca ,,instrumente financiare negociabile emise in forma materiala sau evidentiate in cont, care confera detinatorilor drepturi asupra emitentului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Oportunitatile de Dezvoltare a Pietei de Capital din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Anghelache Gabriela - Bursa si piata extrabursiera, Ed. Economica, Bucuresti, 2003;
2.Prisecariu Maria, Stoica O., Dornescu V.-Piete de capital si tranzactii bursiere , Ed. Sedcom Libris, 2005;
3. Prunea Petre -Piata de capital. Cronica provocarii riscului, Ed. Economica, 2001;
4. Stoica Ovidiu - Mecanisme si institutii ale pietei de capital, Ed. Economica, 2002;
www.bvb.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!