Operatiunile de Open-market - Instrument Principal al Politicii Monetare si de Credit

Extras din referat Cum descarc?

Aplicarea masurilor de politica monetara necesita utilizarea unui set de instrumente prin intermediul carora banca centrala sa-si exercite influenta la nivelul economiei. 
Politica monetara foloseste diferite mijloace specifice, prin intermediul caruia banca centrala actioneaza in scopul atingerii obiectivului sau fundamental. Instrumentele de politica monetara ale BNR sunt: politica de open-market, facilitatile permanente acordate bancilor, operatiunile pe piata valuara si rezervele minime obligatorii. 
BNR a abandonat de timpuriu controlul direct asupra creditului si dobanzilor in economie. In septembrie 1991 au fost abolite plafoanele de credit si liberalizate formal dobanzile. Controlul expansiunii monetare s-a facut ulterior prin dimensionarea creditului de refinantare, precum si prin mecanismul rezervelor obligatorii. Din 1997, pe masura ce creditele de refinantare si-au pierdut rolul activ, Banca Nationala a trecut la utilizarea operatiunilor de open market.
Operatiunile open market/ operatiuni de piata monetara ale BNR = operatiuni executate la initiativa bancii centrale, ce implica una din urmatoarele tranzactii: (1) cumparari/ vanzari reversibile de active elgibile pentru tranzactionare; (2) acordare de credite colateralizate cu active eligibile pentru garantare; (3) vazari/ cumparari de active eligibile pentru tranzactionare; (4) emitere de certificate de depozit; (5) swap valutar si (6) atragere de depozite.
Operatiunile de open-market constau in vanzarea si cumpararea de titluri ale imprumuturilor de stat. Vanzarea acestor titluri de catre banca de emisiune determina retragerea banilor din circulatie; micsoararea disponibilitatilor banesti de la banci comerciale si la alte banci, intreprinderi sau populatie reprezinta o ,,punctie" de moneda. Cumpararea lor de catre banca de emisiune inseamna punerea banilor in circulatie, cresterea masei monetare echivaland cu o ,,injectie" de moneda.
Vanzarea de efecte publice de catre banca centrala are caracter antiinflationist si echivaleaza, prin consecintele sale, cu majorarea taxei oficiale a scontului. Retragerea de moneda din circulatie prin mecanismul contractarii de catre stat de noi imprumuturi si vanzarea de catre banca centrala de noi titluri de renta, are efect antiinflationist in masura in care rezultatele imobilizate la bugetul de stat si la banca de emisiune nu sunt repuse in circulatie drept cheltuieli bugetare sau credite pentru scopuri neproductive.
Adesea resursele statului acumulate pe aceasta cale servesc pentru finantarea cheltuielilor militare sau a altor cheltuieli, fara legatura cu productie civila. Dificultatile aferente datoriei publice amplifica dificultatile bugetului.
Trecerea de la piata interbancara la piata monetara deschisa
Tranzitia de la piata interbancara la piata monetara deschisa va presupune glisarea formelor actuale de finantare spre forme consacrate pe plan internatinal. Se are in vedere introducerea reescontului, operatiune prin care bancile comerciale isi transforma o parte a portofoliului lor de efecte de comert in lichiditati prin banca centrala: introducerea operatiunilor de open-market, ca alternativa fata de reescont si instrument mai eficient de influentare a dobanzilor in economie.
Piata deschisa este o piata pe care toti agentii care dispun de capitaluri pe termen scurt pot sa e ofere tuturor celorlalti agenti care au nevoie de lichiditati pe termen scurt. Are loc astefl o finantare directa, nemediata. Deschiderea pietei monetare a reprezentat un ijloc de lupta impotriva unei excesive compartimentari a pietei banilor, intrucat diferitii imprumutatori de capitaluri si debitori pentu capitaluri de aceasta natura - fie ca sunt institutii financiare, trezoreria statului sau intreprinderi - sunt expusi acelorasi conditii. Aceasta reasezare a pietei banilor permite reducerea ponderii intermediarilor financiari, un enorm si costisitor angrenaj de acordare a creditelor.. deschioderea pietelor monetare este subordonata dezideratului de a permite tuturor debitorilor sa emita titluri cu scadente diferite pe o piata la care au acces toti creditorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiunile de Open-market - Instrument Principal al Politicii Monetare si de Credit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!