Operatiunile BERD in Europa Centrala

Cuprins referat Cum descarc?

1. Operatiunile Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare in
Europa Centrala si de Est 
1.1. Resursele BERD 
1.2. Metodele prin care BERD dispune de operatiunile sale 
1.3. Instrumentele folosite in operatiunile de finantare ale BERD 
1.4. Principii de la baza operatiunilor BERD 
1.5. Domenii prioritare in finantarile acordate de BERD 
2. Analiza proiectelor BERD 
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1.Operatiunile Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare in
Europa Centrala si de Est
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost creata in anul 1991 in contextul transformarilor profunde care au marcat climatul politic si economic din tarile Europei Centrale si Rasaritene. Acordul de creare a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost semnat la 20 mai 1990 de tarile Uniunii Europene si de Banca Europeana de Investitii si a inceput sa functioneze la 15 aprilie 1991. 
Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (D.E.R.D.) este o institutie bancara internationala infiintata cu scopul punerii in miscare a unui mecanism de reconstructie si dezvoltare cu efecte vizibile in economiile tarilor din Europa Centrala si de Est, caracterizate printr-un amplu si complex proces de tranzitie la economia de piata. Rolul sau esential este de a mobiliza si orienta capitalurile spre aceste state, precum si concertarea actiunilor pe planul asistentei tehnice si a sprijinului financiar.
Membrii Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare sunt tarile membre ale Comunitatii Economice Europene: Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania, precum si alte tari: SUA, Canada, Japonia, Australia, Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Maroc, Turcia, Cipru, Malta, Bulgaria, Polonia, Romania, Ungaria.
Banca prezinta doua mari tipuri de activitati, din prisma modului de abordare a functiei sale de sprijin financiar. In primul rand, conlucreaza cu autoritatile publice pentru a inlesni descoperirea surselor de finantare in vederea modernizarii structurilor de stat (cai ferate, comunicatii telefonice, alimentare cu apa etc.). In acest domeniu BERD isi propune sa intervina acolo unde Banca Mondiala nu reuseste prin finantarile sale sa-si atinga obiectivele propuse si, de asemenea, sa directioneze capitalul privat din tarile dezvoltate spre Centrul si Estul Europei. Ea isi concentreaza eforturile asupra dezvoltarii infrastructurii, si, in masura in care politica promovata este focusata, mai ales, spre domeniile transporturilor, energetice si ecologice, aceasta vizeaza integrarea tot mai intensa a tarilor din aceasta parte a continentului european cu cele din Uniunea Europeana. Circa 40% din resursele BERD sunt orientate spre realizarea acestui obiectiv. 
In al doilea rand se are in vedere intreprinderile private, pentru a le sprijini in eforturile lor de investitii si dezvoltare. Privatizarea eficace a intreprinderilor din Centrul si Estul Europei, precum si retehnologizarea acestora constituie prioritati ale BERD. Ea trebuie sa joace rolul de catalizator al investitilor in partea de est a continentului. In acest sens, banca isi canalizeaza cea mai mare parte a eforturilor pentru sprijinirea sectorului privat, acestea reprezentand 60% din sursele de finantare de care dispune. Totodata, banca asigura asistenta tehnica in pregatirea, finantarea si implementarea proiectelor de investitii individuale. BERD isi acorda ajutorul sau in functie de gradul de democratizare din tarile solicitante. Criterii de apreciere sunt pluripartidismul, libertatea presei, dreptul de proprietate si libertate sindicala. 
1.1. Resursele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare 
Resursele BERD se dirijeaza in vederea realizarii scopului si indeplinirii functiilor sale. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare isi concentreaza operatiunile sale in tarile Europei Centrale si de Est, care promoveaza initiativa privata, aplica principiile democratiei pluripartidiste si ale economiei de piata.
Resursele ordinare BERD din care aceasta acorda asistenta financiara sunt reprezentate de:
- capitalul social autorizat al bancii si subscris (20 miliarde de dolari ce confera acestei institutii o forta financiara importanta);
- fonduri imprumutate de BERD de la alte banci sau institutii financiare sau atrase prin emisiuni de obligatiuni pe pietele financiare internationale;
- fonduri din rambursarea creditelor acordate, rascumpararii obligatiunilor sau a actiunilor la care BERD a subscris, sau garantii ori din cesiuni din participatii;
- venituri din creditele acordate sau subscrierile pentru actiuni sau obligatiuni emise de companiile din tarile in tranzitie (dobanzi, dividende, cupoane);
- venituri provenite din alte surse.
Tara potential beneficiara de sprijinul financiar al BERD, care solicita acces la resursele Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare pentru scopuri limitate pe o perioada de trei ani, beneficiaza la cerere si de asistenta tehnica, alte tipuri de asistenta financiara pentru finantarea sectorului privat, pentru a facilita consolidarea proprietatii private si a inlesni concurenta. Valoarea acestui tip de asistenta oferite nu trebuie sa depaseasca valoarea totala a varsamintelor efectuate in numerar si sub forma biletelor la ordin emise in contul actiunilor sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiunile BERD in Europa Centrala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!