Obiectivele si Functiile Fondului Monetar International - Relatiile cu Tarile Membre

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.1 Istoricul Fondului Monetar International p. 3
1.1. Obiectivele Fondului Monetar International p. 4
1.2. Functii ale Fondului Monetar International p. 6
Cap. 2 Relatiile Fondului Monetar International cu tarile membre p. 9
2.1. Relatia Romaniei cu Fondul Monetar International p.10
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Obiectivele si functiile Fondului Monetar International.
Relatiile cu tarile membre
Cap.1 Istoricul Fondului Monetar International
Fondul Monetar International este - institutie internationala care faciliteaza cooperarea interguvenamentala in domeniul monetar si financiar. Acesta isi are originea in recesiunea economica din perioada anilor 1930, proiectat astfel incat sa acorde suport financiar tarilor ce prezinta un deficit al balantei de plati si este insarcinat sa supravegheze sistemul monetar international prin eliminarea restrictiilor de schimb aplicabicate comertului de bunuri si servicii. 
Bazele Fondului Monetar International au fost puse in cadrul Conferintei Monetare si Financiare din anul 1944 de la Bretton Woods, in vederea unei colaborari mai stranse intre tarile membre in domeniul financiar si monetar. Infiintarea oficiala a F.M.I. a fost la 27 decembrie 1945 cand 29 de state au semnat si ratificat statutul sau, detinand un rol major in lumea contemporana prin sprijinirea tarilor care se confrunta cu dificultati economice.
Activitatile financiare oficiale ale Fondului Monetar International au inceput la 1 martie 1947 avand in acel moment 39 de tari membre si sediul general stabilit in capitala SUA. Tot in anul 1947 obtine statutul de institutie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite, insa aceasta nu poate interveni in mod direct in activitatea desfasurata de Fondul Monetar International.
In prezent, la Fondul Monetar International au aderat 185 de state, iar Romania este membra din anul 1972 si face parte din grupa de tari care include: Olanda, Ucraina, Israel, Cipru, Moldova, Georgia, Armenia, Bulgaria, Bosnia Hertegovina, Croatia, Macedonia si Muntenegru. Acesta grupa de tari este reprezentata in Consiliul executiv al F.M.I. de directorul executiv olandez, Age Bakker. In calitate de tara membra, Romania a beneficiat de-a lungul timpului, de asistenta tehnica in cateva domenii incluzand politica monetara si organizarea bancii centrale, supravegherea bancara si statistica, iar Guvernatorul tarii la Fondul Monetar International este Constantin Mugur Isarescu, Guvernatorul B.N.R.
Crearea Fondului Monetar International a insemnat pentru tarile membre largirea considerabila a posibilitatilor de acoperire a unui deficit temporar al balantei de plati. Tara membra care are deficit poate apela la un credit pe termen scurt pentru a-si acoperi aceasta nevoie, credit acordat de Fondul Monetar, dind in schimb moneda proprie pentru a cumpara D.S.T. La expirarea termenului, tara respectiva rascumpara moneda sa de la Fondul Monetar International, restituind moneda straina primita. 
Tarile din exteriorul Fondului Monetar International si care nu beneficiaza de ajutorul acestuia sunt reprezentate de: Andora, Nauru, Sahara de Vest, Cuba, Coreea de Nord, Liechtenstein, Vatican, Kosov- si Taiwan. 
Prin rolul sau, Fondul Monetar International are in vedere controlul utilizarii resurselor atribuite, pentru a le asigura eficacitatea si intarirea sanctiunilor contra nerespectarii de catre statele membre a conditiilor privind publicarea datelor, lupta contra coruptiei si obligativitatea luptei contra fraudei financiare. - alta raspundere tine de identificarea dificultatilor din sistemele bancare care pot provoca grave dezechilibre macroeconomice.
Fondul Monetar International are in vedere si inegalitatea de distribuire a veniturilor si discuta despre aceasta cu membrii sai politici in domeniul sanatatii, locuintelor, somajului, pietelor de munca, cheltuielilor militare sau managementului sectorului pulic. Pe langa toate acestea, Fondul Monetar International are si un rol de investitor particular, prin crearea si garantarea unui climat de afaceri profitabil. Astfel, acordul dat politicii economice a unui membru imbunatateste valoarea riscului pentru creditori si investitori particulari. In cele mai multe cazuri investitorii particulari nu isi investesc resursele intr-- tara pana cand Fondul Monetar Intenational nu incheie acorduri cu tara respectiva.
1.1. Obiectivele Fondului Monetar International
Politica si practica Fondului Monetar Interntional sunt intr-- evolutie continua ca raspuns la noile provocari, ca de exemplu globalizarea pietelor de capital si riscul crescut de aparitie a crizelor financiare si a efectelor sale extinse la nivelul economiei mondiale. Activitatile Fondului Monetar International sunt concentrate spre promovarea politicilor si strategiilor prin care tarile membre pot colabora pentru asigurarea unui sistem financiar mondial stabil si a unei cresteri economice sustinute. Astfel, Fondul Monetar International se preocupa nu numai de problemele individuale ale tarilor membre, ci, si de sistemul monetar international.
Statutul Fondului Monetar International a fost modificat de trei ori dupa Conferinta de la Bretton Woods (prima modificare in anul 1969, apoi in anul 1976, iar ultima modificare a fost in anul 1992) si contine 31 de articole ce definesc obiectivele functionarii sale.
Fondul Monetar International este - institutie creata sa sprijine mentinerea unei functionari armonioase a sistemului monetar international. Pentru realizarea acestui scop, el trebuie sa imbunatatesca schimbul de informatii intre statele membre, sa incurajeze acordurile dintre responsabilii monetari si sa puna in functiune mecanisme de cooperare intenationala pentru a evita actiunile unilaterale. Asadar F.M.I. trebuie sa contribuie la expansiunea comertului international, la aplicarea unui sistem de paritati fixe si la restabilirea liberei convertibilitati a monedelor pentru operatiuni curente.
Obiectivele principale ale Fondului Monetar International sunt redate in articolul 1 din statutul sau si au in vedere urmatoarele :
- facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international, contribuind astfel la promovarea si mentinerea unui nivel ridicat al venitului real si folosirii fortei de munca si la dezvoltarea resurselor productive ale tuturor membrilor, ca obiectiv al politicilor lor economice;
- promovarea cooperarii monetare internationale prin asigurarea, pe - baza permanenta, a mecanismelor necesare de colaborare si consultare in problemele monetare internationale;
- promovarea stabilitatii regimului de schimb, mentinerea intre statele membre a unor regimuri de schimburi ordonate si evitarea devalorizarilor monetare concurentiale;
- asigurarea asistentei in stabilirea unui sistem multilateral de plati pentru tranzactiile curente dintre tarile membre si eliminarea restrictiilor in schimburile internationale care impiedica dezvoltarea comertului mondial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectivele si Functiile Fondului Monetar International - Relatiile cu Tarile Membre.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!