Noul Regim Fiscal

Extras din referat Cum descarc?

Aderarea Romaniei la UE implica obligatia de a aplica aceleasi reguli ca si celelalte state membre, TVA fiind un impozit care trebuie sa fie neutru si sa nu permita distorsiuni de concurenta intre operatorii economici din state membre diferite, precum si neimpozitarea sau dubla impozitare a aceleiasi operatiuni in doua state membre diferite. 
Principiile care vor guverna tranzactiile au in vedere suprimarea formalitatilor vamale la trecerea "frontierei" in relatiile economice dintre persoane impozabile rezidente in statele membre ale Comunitatii Europene. 
Incepand cu ianuarie 2007, livrarea de marfuri din punct de vedere juridic este o operatiune unica, insa, in scopuri de TVA, ea este scindata in doua operatiuni distincte atunci cand are loc intre doua state comunitare diferite sau intre un stat membru si un teritoriu tert: 
1 - livrarea de bunuri (livrare intracomunitara si export); 
2 - achizitia de bunuri (import si achizitia intracomunitara). 
O data cu aderarea, exporturile catre statele membre vor fi tratate drept livrari intracomunitare, transferuri, iar importurile din statele UE, achizitii intracomunitare, ambele categorii de operatii avand un nou regim fiscal. In continuare vor fi impozitate: livrarea de bunuri (inclusiv livrarea intracomunitara de bunuri, din momentul aderarii), prestarea de servicii, importul de bunuri. 
Operatiunile supuse regimului TVA se impart in mai multe categorii: 
- Impozabile la cota standard (19%); 
- Impozabile la cota redusa (9% pentru anumite operatiuni); 
- Scutite de TVA cu drept de deducere; 
- Scutite de TVA fara drept de deducere; 
- Import si achizitii intracomunitare scutite; 
- Operatiuni scutite, realizate de micile intreprinderi. 
Pornind de la noile reglementari fiscale, vom prezenta cateva exemple pe intelesul tuturor. 
Exemplul 1 
O persoana impozabila romana A inregistrata pentru scopuri de TVA vinde calculatoare lui B, o persoana impozabila stabilita intr-un alt stat comunitar. B revinde calculatoarele unui client C stabilit in Romania. Aceste calculatoare sunt transportate direct de la sediul lui A din Romania la sediul clientului C, in Romania. 
Livrare intre A si B 
1. Operatiune efectuata de o persoana impozabila? 
Da (A) 
2. Operatiune in sfera de aplicare a TVA?


Fisiere in arhiva (1):

  • Noul Regim Fiscal.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!