Notiunea De Finante Publice

Extras din referat Cum descarc?

Nevoile si interesele publice se realizeaza de catre stat, in principal si uneori exclusive prin bani.
Intr-adevar cheltuielile pe care le are de efectuat statul nu se pot efectua decat in bani.
Fara bani nu exista nici finante publice.
Aceasta caracteristica exolica si preocuparea pentru etimologia cuvantului, finante. Dupa cate se pare, notiunea de finante provine de la cuvintele latinesti, fiare sau, finis, care se traduc prin a termina, a incheia un diferend, o actiune judiciara in legatura cu plata unei sume de bani.
Se crede ca din aceste cuvinte latinesti s-a nascut notiunea, finance folosita in Franta in secolele XV-XVI, care avea mai multe intelesuri si anume: sume de bani, resurse banesti, venit al statului, iar, les finances Finantele publice reprezinta forma banesca a relatiilor economice, in procesul repartitiei produsului social si venitului national in cadrul indeplinirii functiilor statului.
1 Continutul social, economic si in secial juridic al relatiilor financiare, functiile si importanta lor sunt cateva din problemele fundamentale ale stiintei dreptului financiar.
Ioan Condor, Drept fiscal si financiar, Edit. Tribuna economica, Bucuresti 1996, p. 50; Gaston Jeze, Cours de finances publiques, Edit. M. Giard, Paris, 1929, p. 2 Dan Drosu Saguna, Drept financiar si fiscal, Edit. All Beck, Bucuresti, 2003, p. 69. In fiecare oranduire, finantele au avut un anumit continut de clasa si functii specifice conditiilor politice, sociale si economice in care au aparut si s-au manifestat.
Sub aspect istoric, notiunea de finante publice a evoluat suportand, de-a lungul timpului, schimbari multiple si profunde.
In cercetarea jtiintifica juridica a notiunii de finante publice s-au conturat 2 conceptii: notiunea clasica si notiunea moderna a finantelor publice.
1 Notiunea clasica de finante publice Aceasta conceptie este legata de liberalismul politic, fiind specifica perioadei de dezvoltare economico- sociala de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Conform acestei conceptii, statul liberal este preocupat mai putin de activitatile private, limitandu-si interventia la functiile sale traditionale, si anume: apararea nationala, diplomatie, ordine publica si justitie. Au existat 2 motive pentru care statul nu a intervenit in activitatea agentilor economici: 2 In primul rand activitatea economica se afla inca sub influenta muncii manuale, industria eara predominant manufacturiera, schimbul de marfuri fiind restrans ca valoare.
In al doilea rand interventia statului in activitatea economica necesita resurse financiare neputandu-se limita aceasta interventie numai la planificari, dispozitii date agentilor econpmici etc.
Viata economica se desfasoara in conformitate cu principiul, laisser faire, laisser passer. Cheltuielile publice trebuiau reduse la minimum.
Conceptia, guvernului ieftin isi gaseste suportul in teza potrivit careia progresul social-economic reclama utilizarea venitului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiunea De Finante Publice
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!