Necesitatea Functiei de Control

Extras din referat Cum descarc?

Pe cat de veche in istoria civilizatiei, pe atat de necesara, activitatea de control, la origine, tine de suspiciunea omeneasca fata de semeni, de nevoia omului de a-si proteja proprietatea si propriile interese. Cu timpul, la acest scop primordial al controlului s-au adaugat si scopuri legate de eficacitate, legalitate si oportunitate.
Baza definitiei activitatii de control isi are originea in expresia latineasca ,,contra rolus" care se poate traduce ca activitatea de verificare a actului original dupa duplicatul acestuia, activitate incredintata unei persoane specializate.
Necesitatea controlului este cu atat mai mare cu cat, in etapa actuala mai sunt inca membri ai societatii care au o comportare reprosabila, o atitudine de nepasare fata de avutul public, incalca disciplina muncii si regulile de convietuire in societate. Pentru a impiedica folosirea nerationala a resurselor materiale, de munca si banesti, risipa, tendintele de specula si inavutire fara cauza este necesar ca statul sa exercite un control sistematic si organizat asupra sectorului public al economiei. 
In tara noastra, organelor specializate de control le revine sarcina de a verifica integritatea avutului public, eficienta folosirii fondurilor de productie si de circulatie aflate la dispozitia unitatilor economice cu capital de stat, legalitatea, necesitatea si oportunitatea cheltuielilor efectuate de institutiile publice, respectarea obligatiilor contractuale, a obligatiilor fata de buget, de creditori, de furnizori.
In tara noastra, controlul financiar se exercita de: organe ale Curtii de Conturi, ale Ministerului Finantelor Publice, organe specializate ale ministerelor, departamentelor, intreprinderilor de stat si institutiilor publice; directiile generale ale finantelor publice judetene si ale controlului financiar, Garda Financiara. Atributii de control in domeniul finantelor au si parlamentul si guvernul tarii, precum si alte organe.
Orice organizatie (o intreprindere producatoare de bunuri, o banca, un spital public sau o asociatie non-profit etc.) dispune de un ansamblu de dispozitive, care au rolul de a oferi o asigurare a calitatii deciziilor si actiunilor, referential denumit control organizational (pentru o intreprindere se vorbeste decontrolul intreprinderii). Controlul este universal la nivelul unei firme deoarece se aplica la toate deciziile si la toate actiunile care se deruleaza, de unde rezulta necesitatea unei structurari a controlului organizational.
Ce se intelege prin control?
Prin control se intelege verificare sisupraveghere. Intr-o maniera foarte simpla, controlul ar putea fi definit prin aprecierea conformitatii cu o norma, un standard sau un model.
Controlul asigura cunoasterea temeinica si detaliata a realitatilor economico-sociale, dar nu se poate limita la atat. Sensul cel mai comun asociat controlului este acela de
,,verificare", care frecvent se asociaza cu activitatea de cunoastere si permite managementului sa coordoneze activitatile din cadrul organizatiei intr-un mod cat mai economic si eficient.
Din definitile controlului reiese ca aceasta activitatea trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte:
o furnizarea de informatii privind cunoasterea realitatii cercetate;
o propunerea de masuri vizand corectarea realitatii in sensul dorit de cel care a dispus controlul;
o luarea unor masuri de catre organele de control pentru descurajarea, indreptarea si pedepsirea producerii de abateri de la obiectivele prestabilite.
Controlul financiar este o concretizare practica a functiei de control a finantelor, elexercitindu-se doar acolo unde se manifesta relatii, procese si raporturi financiare, deci procese alereproductiei sociale din care rezulta si se mobilizeaza resursele financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Necesitatea Functiei de Control.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!