Mutații în Activitatea FMI-ului în Contextul Globalizării Financiare

Cuprins referat

1. Generalitati privind F.M.I ..2
2. Globalizarea .4
3. FMI in contextul globalizarii financiare ..6
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat

1. Generalitati privind F.M.I
Fondul Monetar International, este cel mai important organism international de cooperare in domeniul valutar financiar, aceasta fiind creat in urma acordurilor Conferintei monetare si financiare a Natiunilor Unite si Asociate de la Bretton Woods.
Harry D.White, adjunct al secretarului Trezoreriei al S.U.A, la Conferinta din 1944, detinea mai multe propuneri in ceea ce priveste organizarea realtiilor valutare-financiare postbelice, si anume: 
- Documentul intitulat: ,,Uniunea internationala de cliring", continand propunerile expertilor britanici;
- Schita preliminara a proiectului de propunere pentru un Fond de stabilizare a Natiunilor Unite si Asociate, elaborata de Departamentul Trezoreriei al S.U.A;
- Propunerile preeliminare ale expertilor canadieni cu privire la o Uniune valutara internationala.
Propunerile erau variate, iar pentru crearea unui Fond Monetar International, trebuia sa se ajunga la un consens.Astfel, a fost elaborata "Declaratia comuna a expertilor privind crearea unui Fond Monetar International al Natiunilor Unite si Asociate", iar in urma publicarii concomitente la Washington, Londra, Moscova si in alte capitale ale tarilor participante la coalitia Natiunilor Unite si Asociate, acest document a fost adoptat de Conferinta.
F.M.I.-ul a si-a inceput activitatea in 1946, dupa ce Conferinta monetara de la Bretton Woods a aprobat statutul F.M.I., elaborat de expertii Conferintei. Acest statut a suferit 2 modificari, prima facea referire la introducerea unei parti noi de drepturi speciale de tragere ( D.S.T.) si a avut loc la 28 iulie 1969, iar cea de a doua, din 1976, se referea la importante modificari de fond .
In urma acordului de constituire a F.M.I-ului intre tarile membre,acestora le revenea o serie de obligatii: 
- Renuntarea la restrictii asupra efectuarii de plati valutare sau asupra tranzactiilor internationale curente;
- Renuntarea la practicile monetare discriminatorii sau la practicile monetare neloiale
- Asigurarea convertibilitatii la cerere a sumelor in moneda proprie, detinute de alte state, in operatiunile curente;
- Furnizarea de date economice si financiare proprii, necesare Fondului.
F.M.I-ul reprezinta una din institutiile specializate ale sistemului Natiunilor Unite, care are ca pricipale atributii statutare :
- Pentru a promova cooperarea monetara interna:
- Pentru a promova stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice;
- Pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca 
- Pentru a acorda asistenta financiara temporara tarilor membre, in conditii adecvate;
- Pentru a contribui la ajustarea balantei de plati.
Obictivele F.M.I., imca de la infiintare, au ramas neschimbate, dar, pentru a raspunde cerintelor economiei mondiale in schimbare, operatiunile F.M.I-ului care includ supravegherea si asistenta financiara si tehnica, au evoluat.
F.M.I.-ul "este un organism interstatal ce joaca rol major in lumea contemporana in sprijinul tarilor care se confrunta cu dificultati economice si de asigurare a echilibrului balantei de plati." 
2. Globalizarea
Notiunea de globalizare
Unul dintre cel mai mediatizat, analizat si discutat fenomen, de catre cancelari, academii, institute de cercetare si organizatii, este ,,globalizarea". 
De cele mai multe ori ne intrebam ce e "globalizarea", sau ce presupune acest fenomen?". Raspunsul il avem chiar sub ochii nostri ."Lumea se transforma cu o viteza nebanuita, sub influenta unor uriase forte economice si tehnologice, iar evolutiile posibile dintr-o parte a lumii pot avea influente asupra comunitatii din alte parti ale acesteia." 
Tot ce se petrece astazi in societatea noastra este atins de complexitatea acestui proces. Globalizarea a devenit un simbol al vremurilor in care traim, care prezinta atat avantaje cat si dezanvantaje pentru fiecare tara
Din punct de vedere conceptual, globalizarea reprezinta "rezultatul interactiunii valorilor economice, culturale, sociale si politice ale umanitatii la nivel universal, constituind, din punct de dedere fenomenologic, cea mai profunda si mai complexa provocare adresata lumii contemporane." 
Fenomenul de globalizare este unul foarte important, zestrea doctrinara referitoare la delimitarea conceptuala a acestui fenomen este deja remarcabila. Amploarea si complexitatea fenomenului in sine, este reflectata de divergentele de opinie si de perceptie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mutatii in Activitatea FMI-ului in Contextul Globalizarii Financiare.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!