Mutatii in Activitatea FMI in Contextul Globalizarii Financiare

Cuprins referat Cum descarc?

1.Aspect generale privind Fondul Monetra International 3
2.Globalizarea financiara 6
2.1.Factori ai globalizarii financiare 6
2.2.Aspecte negative ale globalizarii financiare 8
3.Fondul Monetar International in contextul globalizarii financiare 9
Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Mutatii in activitatea Fondului Monetar International in contextul globalizarii financiare 
1.Aspecte generale privind Fondul Monetar International
Fondul Monetar International (F.M.I.) este cel mai important organism de cooperare in domeniul valutar-financiar. Este un organism interstatal ce joaca rolul major in lumea contemporana in sprijinul tarilor care se confrunta cu dificultatile economice si de asigurare a echilibrului balantei de plati.
Statutul F.M.I. a fost aprobat de conferinta de la Bretton-Woods in 1944; aceasta conferinta a urmarit instalarea unui regim de cursuri valutare fixe, analog celui din cadrul monetar al etalonului aur, dar cu mai multa libertate pentru toate tarile.
F.M.I. s-a constituit printr-un acord intervenit intre tarile membre; acestea isi respecta obligatiile prin intermediul ministerului finantelor, respectiv al treyoreiei sau al bancii centrale. Obligatiile tarilor menbre sunt:
Renuntarea la restrictii asupra efectuarii de plati valutare sau asupra tranzactiilor internationale curente;
Renuntarea la practicile monetare discriminatorii sau la practicile monetare neloiale;
Asigurarea convertibilitatii la cerere a sumelor in moneda proprie, detinute de alte state, in operatiunile curente;
Furnizarea de date economice si financiare proprii, necesare fondului.
F.M.I. are 180 de tari member care sunt in acelasi timp si member ONU. Romania a devenit membra la 7 decembrie 1972. Obiectivele practice urmarite de F.M.I. sunt urmatoarele:
Promovarea cooperarii monetare internationale prin intermediul unei institutii spcializate care sa faca posibila consultari permanente intre tarile member;
Facilitarea desfasurarii echilibrate a schimburilor internationale, care sa contribuie la folosirea eficienta a resurselor tarilor member;
Evitarea manipularii cursurilor valutare in scopuri incorecte;
Eliminarea restrictiilor valutare care franeaza dezvoltarea comertului international.
F.M.I. este condus de urmatoarele organism:
Consiliul guvernatorilor, format din reprezentantii tarilor member, se reuneste o data pe an, avand rolul adunarii generale a actionarilo intr-o societate pe actiuni;
Consiliul administratorilor, format din 21 membri din care 6 sunt reprezentantii tarilor cu cele mai mari cote-parti, iar restul sunt desemnati de tarile member;
Directorul, ales prin consens, conduce efectiv activitatea fondului. 
Deciziile F.M.I. sunt luate prin vot proportional. Fiecare tara membra are un numar mic de voturi de baza, care se multiplica proportional cu marimea cotei de participare Astfel, puterea de votare este semnificativ determinata de contributia financiara in cadrul F.M.I., care la randul ei este stabilita in functie de indicatorii economici si financiari ai fiecarei tari.
Principala functie a F.M.I. este aceea de a supraveghea sistemul monetar international. Din aceasta functie principala deriva alte cateva functii, cum ar fi: supravegherea politicii monetare si a ratei de schimb din tarile membre; elaborarea de recomandari privind politica financiarapentru membri si acordarea de credite pentru tarile cu dificultati in balanta de plati.
Desi F.M.I. este cuniscut mai ales prin faptul ca acorda credite, aceasta nu este principala sa functie. Rolul cel mai important pe care il detine Fondul este acela de manager al unui sistem


Fisiere in arhiva (1):

  • Mutatii in Activitatea FMI in Contextul Globalizarii Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!