Monografie Primaria Iasi

Cuprins referat Cum descarc?

Cap 1. Organizarea si functionalitatea la Primaria Municipiului Iasi
1.1. Scurt istoric.2
1.2. Obiect/domeniu de activitate.3
1.3. Organizarea interna (organigrama comentata).7
1.4. Functionalitatea (relatii interne cu accent pe latura financiara).22
1.5. Structura de personal.30
1.6. Relatii cu exteriorul.31
1.7. Structura si evolutia principalelor venituri realizate la primaria Municipiului Iasi in perioada 2007-2007.34
Cap 2. Elaborarea si aprobarea proiectului bugetului local
2.1. Tehnici utilizate in fundamentarea indicatorilor de venituri ai bugetului local.38
2.2. Tehnici utilizate in fundamentarea indicatorilor de cheltuieli ai bugetului local.57
2.3. Fluxuri informationale generate de elaborarea si aprobarea proiectului bugetului local.63
Cap 3. Executia si incheierea executiei bugetului local
3.1. Incasarea veniturilor bugetare (modalitati tehnice, termene de plata, fluxuri informationale).66
3.2. Finantarea cheltuielilor din bugetele locale (modalitati tehnice, fluxuri informationale).81
3.3. Lucrari generate de incheierea executiei bugetare.96
3.4. Fluxuri informationale generate de executia bugetului loc.99 
BIBLIOGRAFIE.104


Extras din referat Cum descarc?

CAP 1. Organizarea si functionalitatea la Primaria Muncicipiului Iasi
1.1. Scurt istoric 
Orasul Iasi se numara printre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii, in care a pulsat mereu, puternic, o autentica viata romaneasca. Capitala a Moldovei, orasul a dat patrimoniului national inestimabile valori materiale si spirituale, a inscris in istoria tarii pagini glorioase, ramase durabil in constiinta poporului.
Situat in apropierea granitei de est a Romaniei, Iasul va fi dupa integrarea in Uniunea Europeana, un principal pol de dezvoltare al partii estice a Uniunii Europene.Puternic centru universitar, cu peste 60.000 studenti anual in 5 universitati de stat si 3 universitati private (Universitatea Al. I. Cuza este si cea mai veche universitate din tara). Puternic centru cultural (sintagma de "capitala culturala a Romaniei" este frecvent utilizata) si istoric (in 2008 se vor sarbatori 600 ani de atestare documentara a Iasului). Oras cu un impresionant patrimoniu cultural si religios - peste 50 de biserici, intre care Biserica Trei Ierarhi, simbol al orasului (Nicolae Iorga spunea ca "Iasul e, inainte de toate, o biserica - biserica bisericilor trecutului nostru."). Oras multicultural, in care activeaza numeroase Centre Culturale straine (francez, german, al Americii Latine, British Council, ) alaturi de Comunitatea Elena, Comunitatea. Italiana, Comunitatea Evreilor.
Astazi Iasul este cel mai important centru social, economic si cultural al Moldovei, remarcandu-se prin trecutul lui care se amesteca remarcabil cu prezentul. Vechile cladiri, acoperite de patina timpurilor se imbina armonios cu noile constructii, orasul cunoscand o dezvoltare puternica datorita invatamantului si economiei locale. Documentul care atesta infiintarea Primariei municipiului Iasi este Legea comunala din 1864, votata de Adunarea generala a Romaniei (Parlamentul) in ziua de 9 martie 1864 si promulgata sub nr. 394 de catre Alexandru Ioan Cuza la data de 31 martie 1864. Astfel, un nou capitol se deschidea in istoria administratiei comunale moderne prin infiintarea Primariei. Primul primar al Iasilor a fost Dimitrie Gusti care a condus municipiul in cinci mandate, de numele sau fiind legate multe din realizarile edilitare ale acelor vremuri.
Actualul sediu al primariei, fostul Palat Roznovanu, este situat in inima Iasului, in apropierea celor mai semnificative monumente ale orasului. Cladirea impresionanta prin somptuozitate si fastul interioarelor, a fost construita in deceniile 7 - 10 ale sec. XVIII-lea si restaurata intre 1830 - 1833 de catre cunoscutul arhitect Johan FREYWALD, cel care a proiectat si Catedrala Mitropolitana. 
In ansamblu, ca arhitectura dar si prin frescele interioare si statuile ce impodobeau in 1830 exteriorul, palatul apartine stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce. Pana in 1891 cand este vanduta statului,cladirea este resedinta a familiei Rosetti - Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie in arena politica moldova a urbei. Fiind una din cele mai importante case ale Iasului in epoca, a gazduit numeroase personalitati si a fost martora unor evenimente istorice semnificative.
Intre anii 1892 - 1892 Palatul Roznovanu va fi folosit ca resedinta temporara a familiei regale, o parte din spatiu fiind alocat autoritatilor locale. Cladirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales in Primul Razboi Mondial, intre 1916 - 1918 cand a gazduit sediile ministerelor ale conducerii politice refugiate de la Bucuresti. In incaperea in care se afla acum Cabinetul Primarului isi avea biroul M.S. Regele Ferdinand, iar in actuala Sala de sedinte a Consiliului Local s-a intrunit in 1918 Consiliul de Razboi al Romaniei. In deceniile 2-4 ale secolului nostru, Palatul cunoaste din nou stralucirea vietii mondene de altadata, pentru ca, din 1944 sa devina sediul Comitetului Orasenesc de Partid si din 1970 sediul Primariei Orasului. 
Dupa 1990 s-au perindat prin Sala Mare cele mai semnificative personalitati ale vietii politice romanesti, membrii ai Casei Regale, ambasadori si reprezentanti ale statelor din toate colturile lumii.
Administratia publica la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale se organizeaza si functioneaza pe baza principiilor autonomiei locale, al descentralizarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale si consultarea cetatenilor in probleme de interes local.
1.2. Obiect / domeniu de activitate
Primarul, viceprimarii, secretarul municipiului impreuna cu aparatul propriu al Consiliului Local constituie PRIMARIA MUNICIPIULUI institutie publica cu activitate permanenta care duce la indeplinire prevederile constitutiei si ale legilor tarii, ale Decretelor Presedinielui Romaniei, ale hotararilor Guvernului, ale actelor emise de rninistere si alte autoritati ale administratiei publice centrale, hotararilor Consiliului Judetean, ale Consiliului Local si solutioneaza problemele curente ale colectivitatii. Asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.
Obiectul de activitate al administratiei publice locale il constituie administrarea patrimoniului local cu respectarea legilor, avand o competenta generala, dar si una teritoriala.
In acest sens poate adopta hotarari in toate domeniile de interes local, precum:
o organizarea elaborarii, administrarii si executiei bugetului local; 
o infiintarea de activitati eeonomice;
o de aparare a drepturilor omului; 
o efectuarea de investitii si executarea de lucrari publice.
O trasatura a institutiilor publice este cea legata de caracteristicile bunurilor produse de catre acestea si modul de valorificare sau, altfel spus, de modul de distribuire a acestora de catre beneficiari.
Din acest punct de vedere se poate spune ca institutiile publice produc bunuri publice care se distribuie, de regula, in mod gratuit (pretul este zero), urmarindu-se satisfacerea la un nivel maxim posibil a cerintelor consumatorilor, sau la preturi accesibile consumatorilor. 
Producerea de bunuri publice este, de regula, obiectul de activitate al unei institutii publice si pentru care primesc finantare bugetara, institutiile respective pot stabili preturi, tarife, deci incaseaza venituri denumite venituri extrabugetare sau venituri proprii, dar care nu conduc la obtinerea de profit. 
O institutie publica nu poate sa obtina profit, iar daca obtine, acesta trebuie cheltuit in scopuri investitionale in cadrul fiecarui an financiar. 
Domeniile in care functioneaza institutiile de stat producatoare de bunuri publice, a caror sfera este delimitata de dependenta acesteia de bugetul public sunt, asa cum rezulta ele din legile bugetare, urmatoarele:
- Actiunile social - culturale:
- actiuni de invatamant;
- actiuni in domeniul sanatatii;
- actiuni in domeniul asistentei sociale;
- actiuni sportive si de tineret;
- acordarea de alocatii, ajutoare pentru copii;
- pensiile, ajutoarele si indemnizatiile acordate prin sistemul asigurarilor sociale;
- Actiuni privind ordinea publica;
- Actiuni economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie Primaria Iasi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!