Moneda și sistemul monetar românesc

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Moneda .4
3. Sistemul Monetar 9
4. Studiu de caz 13
5. Concluzie 17
6. Bibliografie .18


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Schimbul de bunuri si servicii a fost printre primele nevoi pe care le-a simtit omul -  trecand de la viata izolata primitiva la starea de viata sociala si civilizata. Odata cu accentuarea diviziunii sociale a muncii, cand omul, in mod constient si cu vointa, incepe sa produca bunuri cu intentia de a le duce la targ sau piata cu scopul de a fi schimbate, simte lipsa unui instrument de care sa se foloseasca pentru efectuarea mai usoara a schimbului.
Accentuarea diviziunii muncii si inmultirea odata cu aceasta a bunurilor si serviciilor produse de om, i-a creat acestuia dificultati in efectuarea schimbului de bunuri sub forma trocului (bun contra bun) si l-au determinat sa caute o modalitate de efectuare mai simpla a schimbului si de stabilire mai usoara a raportului de valoare dintre bunurile schimbate. Cautarile omului pentru gasirea unei modalitati mai facile de efectuare a schimbului de bunuri si servicii au sfarsit prin descoperirea banilor.
Din punct de vedere etimologic, cuvantul moneda provine din latinescul ,,moneta" , participiul trecut feminin al verbului moneo, care inseamna ,,a prevesti", ,, a avertiza".
In DEX termenul de moneda este definit ca fiind "ban de metal (rar de hartie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat".
In prezent, termenul de moneda, nu se foloseste doar in acceptiunea de piesa de metal determinata, ci in sensul sau larg ce cuprinde si biletele de banca si banii de cont.
Odata cu aparitia monedelor, au aparut primele semne de organizare monetara. Primele incercari au aparut in Lydia, odata cu o centralizare si uniformizare a operatiunilor de batere a monedelor de aur si argint. Au aparut astfel germenii sistemelor monetare, care reprezinta forme de organizare a baterii si circulatiei monedei intr-o tara sau alta, organizare realizata prin normele dictate de stat, dar si prin normele ce decurg din cutume.
Pe masura dezvoltarii societatii, statele au elaborat norme si au creat institutii care sa reglementeze, organizeze si supravegheze relatiile monetare. S-au constituit treptat sistemele nationale care reglementau emisiunea, punerea in circulatie si retragerea din circulatie a monedei.
Am ales tema ,, Moneda si Sistemul Monetar Romanesc" deoarece consider ca dezbate un subiect important, necesar si interesant totodata, deoarece aflam informatii interesante legate de evolutia, rolul si functiile monedei si a sistemelor monetare. 
MONEDA SI SISTEMUL MONETAR ROMANESC
MONEDA. Definitii. Clasificare. Etape in evolutia monedei. Functiile monedei
Aparitia monedei a constituit, probabil, una dintre cele mai mari binefaceri ale umanitatii.
Acest eveniment istoric a deschis calea afirmarii depline a sistemului institutional al diviziunii muncii prin faptul ca a dat nastere posibilitatii calculului economic (monetar).
Avantajele utilizarii banilor (ale schimbului indirect) in comparatie cu trocul (schimbul direct) sunt enorme. 
Derularea procesului de schimb prin intermediul banilor atrage disparitia obstacolelor ridicate de dubla coincidenta a nevoilor si de indivizibilitate, probleme definitorii ale oricarui schimb direct.
In acceptiunea stricta, moneda este o piesa metalica, de o anumita forma, dimensiune, greutate, dintr-un anumit aliaj, cu puritate prestabilita, cu insemne specifice, care circula ca bani intr-un areal dat, pe baza unui acord de vointa sau impusa, fiind emisa de catre o autoritate monetara.
In sens strict, notiunea de bani nu se identifica cu cea de moneda, cea dintai fiind pe de o parte mai cuprinzatoare, iar pe de alta parte, mult mai veche; banii reprezinta o denumire generica pentru toate felurile de monede si semne de valoare, in timp ce moneda reprezinta doar un anumit tip de bani.
Banul este mijloc de schimb iar moneda este un instrument de schimb.
In prezent, termenul de moneda se foloseste in sens larg, ceea ce inseamna luarea in considerare atat a pieselor metalice cat si a bancnotelor si a banilor de cont. Din acest punct de vedere, se poate considera ca cei doi termeni sunt similari, ceea ce conduce si la asemanarea dintre circulatie monetara si circulatie baneasca. 
Moneda in sens restrans cuprinde numerarul, depozitele la vedere si cecurile de calatorie
Moneda in sens larg cuprinde si alte active, cvasimonetare, fiind ansamblul mijloacelor de plata general acceptate in schimbul de bunuri si servicii sau in reglarea unei datorii. 
Moneda, ca si banul, servind ca instrument pentru mijlocirea schimbului, nu este creatia sau inventia unui geniu omenesc. Moneda este rezultatul firesc al unei evolutii. S-a nascut in decursul vremurilor, din nevoia de schimb a omului, care il impinge catre forma de viata sociala.
Aparitia monedei este conditionata deci de formarea unei societati omenesti cu preocupari economice, ale carei caracteristici principale sunt:
a) Proprietatea particulara;
b) Diviziunea muncii;
c) Schimbul de bunuri si servicii.
Moneda se naste din puterea statului, prin care il conduce, prin suveran. De aceea s-a spus ca dreptul de a bate moneda din punct de vedere juridic, este un drept regalian. Puterea ei se emana de la colectivitate, de aceea conditiile de batere si de folosire a monedei, trebuie regasite intr-o lege data in numele colectivitatii si obligatorie pentru ea. 
In dreptul tuturor popoarelor gasim trei elemente esentiale ale monedei si anume:
-  Legea
-  Materia 
-  Forma monedei


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda si sistemul monetar romanesc.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://www.bnr.ro/Masa-monetara-M3-si-contrapartida-acesteia-5171.aspx
http://www.rasfoiesc.com/business/economie/finante-banci/CLASIFICAREA-MONEDEI-SI-CARACT65.php
https://se-b.spiruharet.ro/images/secretariat/licenta/cig/2016-2017/sinteze/anul_iii/sinteza_moneda_si_credit.pdf
Turliuc Vasile (1931-),Moneda si credit 
Anisoara Niculina Apetri - Moneda si credit


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!