Moneda EURO

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I
1.1 Notiuni introductive .2
1.2 Statele participante.2
1.3 Numele .3 
Capitolul II
2.1 Moneda unica- EURO si implicatiile ei asupra economiei mondiale.3
2.2 Consecintele macroeconomice ale crearii Uniunii Economice si Monetare.4
2.3 Beneficiile aduse de introducerea EURO.5
2.4 Locul si rolul zonei "EURO" in economia mondiala.5 
2.5 EURO-moneda internationala de rezerva.6
2.6 EURO-in definirea paritatilor sau a zonelor tinta.6
2.7 EURO- moneda de facturare si cotare a marfurilor.6
2.8 EURO- in cadrul activelor de plasamente internationale.6
2.9 EURO- in cadrul rezervelor valutare oficiale.7 
Bibliografie.8


Extras din referat Cum descarc?

Moneda EURO
1.1 Notiuni introductive
Euro (ISO EUR, cu simbolul EUR) este moneda oficiala a 16 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Monedele Euro (si bancnotele euro) au intrat in circulatie pe 1 ianuarie 2002, dar anul emiterii lor poate sa mearga inapoi pana in anul 1999, cand moneda a fost lansata oficial. 
Toate monedele au pe fata valoarea monedei, printr-un desen realizat de designerul belgian Luc Luycx. Desenul monedelor de 1, 2 si 5 centi ilustreaza pozitionarea Europei pe glob in raport cu Africa si Asia. Monedele de 10, 20 si 50 centi, precum si cele de 1 si 2 euro prezinta fie Uniunea Europeana inainte de extinderea sa de la 1 mai 2004, fie, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, o harta a Europei. Toate monedele contin 12 stele in designul lor.
Fiecare tara participanta la Euro are propriul sau design pe fata nationala a monedei, care variaza de la prezentarea efigiei monarhului pe toate monedele (ex. Belgia) pana la un desen diferit pentru fiecare moneda (ex. Italia). Totusi, cele 12 stele sunt prezente intr-un fel sau altul si pe aceasta fata.
Desi nu sunt state membre ale UE, Monaco, San Marino si Vatican au de asemenea monede euro ce contin o fata nationala, dar acestea nu sunt destinate circulatiei, ci mai degraba colectionarilor de monede. Existenta unor monede cu efigia unui lider religios (Vatican) a cauzat unele controverse in anumite tari precum Franta.
Simbolul monedei europene, EUR, provine de la initiala continentului european, iar cele 2 bare paralele reprezinta stabilitate si siguranta.
De asemenea, fiecare stat are dreptul sa emita anual o moneda de 2 euro, cu scop comemorativ, dar cu putere circulatorie obisnuita.
Se mai poate emite anual si cate o moneda comemorativa suplimentara, daca este emisa de toate statele, cu ocazia unui eveniment international.
In afara monedelor de circulatie, au fost emise, pentru scopuri numismatice, monede cu valoarea nominala de 1/4 euro, 5 euro, 8 euro, 10 euro, 12 euro, 20 de euro, 25 de euro, 50 de euro, 100 de euro si 200 de euro, in special din metale nobile.
1.2 Statele participante
Statele participante, cunoscute colectiv ca ,,Zona euro", sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. Euro mai este folosit cu acordul comunitatii in Monaco, San Marino si Vatican, iar trei alte state -- Andorra, Kosovo (nerecunoscut de Romania si Republica Moldova) si Muntenegru -- utilizeaza moneda europeana fara sa aiba acordul UE. Estimarile arata ca euro este folosit zilnic de aproximativ 327 de milioane de europeni.
Muntenegru si Kosovo, care au folosit marca germana drept moneda a lor, au adoptat de asemenea euro, desi, spre deosebire de cele trei state de mai sus, nu au intrat in nicio intelegere legala in mod explicit cu UE care sa le permita acest lucru.
Alte locuri in care se foloseste moneda euro sunt Teritoriile Franceze de peste mari: Guiana Franceza, Reunion, Sfantul Pierre si Miquelon, Guadeloupe, Martinica, Sfantul Bartolomeu, Sfantul Martin, Mayotte, si nelocuitele insule Clipperton si Teritoriile Australe si Antarctice Franceze; Regiunile autonome portugheze Azore si Madeira si Insulele Canare.
Tarile care au avut moneda nationala fixa in raport cu marca germana, ex. Bulgaria si Estonia, si-au fixat si ele ratele de schimb in raport cu euro.
1.3 Numele
Numele euro a fost adoptat oficial pe 16 decembrie 1995, iar moneda insasi a intrat pe pietele internationale pe 1 ianuarie 1999, inlocuind asa-numita unitate monetara europeana (ECU), iar apoi, pe 1 ianuarie 2002 a fost introdusa in circulatie, inlocuind in cele din urma monedele nationale din Zona euro.
Un euro este divizat in 100 de centi, numiti si centime in tarile vorbitoare de limbi romanice sau lepto in Grecia.
Documentele oficiale ale UE utilizeaza termenii euro si cent atat la singular cat si la plural, in functie de variatiile ocazionale ale limbilor statelor membre ale uniunii: de exemplu pluralul italian al euro este euri, in timp ce cuvantul grecesc pentru centima este lepto.
Toate monedele au o fata comuna (1, 2 si 5 eurocenti : Europa in lume ; 10, 20 si 50 eurocenti : Europa ca alianta de State ; 1 si 2 euro : Europa fara frontiere) si o fata specifica tarii de catre care este emisa moneda (chiar si pentru Monaco, San Marino si Vatican care si-au realizat propriile monede). Toate bancnotele sunt realizate dupa o macheta comuna pentru toata zona euro. Evident, toate monedele sunt utilizabile in toate tarile membre, de exemplu o moneda cu portretul lui Juan Carlos are valoare circulatorie nu doar in Spania ci si in Finlanda, in Irlanda etc.
Data finala de valabilitate a monedelor nationale variaza de la un stat la altul. Prima moneda care a disparut a fost Deutsche Mark (marca germana), pe 31 decembrie 2001 intr-un minut, ultimele monede disparand pe 28 februarie 2002, data la care toate monedele ar fi trebuit sa-si inceteze valoarea legala in statele respective. Totusi bancile centrale ale statelor din zona euro vor continua sa accepte bancnotele si monedele vechilor devize (de exemplu pana in 2012 in Franta pentru bancnote).
2.1 Moneda unica- EURO si implicatiile ei asupra economiei mondiale
Moneda unica EURO este una dintre cele mai mari realizari ale UE, stabilita de Tratatul de la Maastricht (1992) prin crearea U.E.M (Uniunea Economica si Monetara).
In expresia sa cea mai sintetica, UEM se reduce la infiintarea si utilizarea de catre membrii sai a unei monede unice, care sa inlocuiasca monedele nationale. In practica, atingerea acestui obiectiv final trebuie sustinuta de un ansamblu mai vast de masuri. Luate impreuna, acestea dau contur unei adevarate "constructii monetare europene":
o promovarea unei politici monetare unice, prin intermediul unei singure autoritati monetare, dotate cu un grad substantial de independenta;
o urmarirea, de catre tarile participante, a unor linii directoare commune de politica economica pe baza recomandarilor Consiliului UE;
o gestionarea, in fiecare tara membra, a finantelor publice de o maniera compatibila cu asigurarea stabilitatii macroeconomice.
Uniunea Economica si Monetara (UEM) presupune libera circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor in interiorul Uniunii Europene, implica paritati fixe si irevocabile intre monedele nationale apartinand statelor membre, si, in final, o moneda unica: EURO.
Potrivit expertilor comunitari, pentru a ajunge la un asemenea nivel, un anumit numar de conditii vor trebui indeplinite: politici economice compatibile intre tarile CCE; un grad inalt de coerenta, mai ales in ceea ce priveste politicile bugetare nationale si, indispensabil, o politica monetara unica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda EURO.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!