Moneda Credit

Extras din referat Cum descarc?

Teorii
privind cantitatea banilor in circulatie
Teoria cantitativa traditionala corespunde perioadei mercantiliste: Thomas Mun, Jhon Locke, R. Cantillon sau W. Petty sunt cativa dintre ganditorii care au contribuit la cristalizarea ideii monetare cantitative. 
Odata cu dezvoltarea teoriei economice clasice ( Adams Smith, David Ricardo, Th.Malthus, J.B. Say, J.S. Mill), aspectele legate de bani au fost abordate in alti termeni.
Economistii neoclasici aduc noi perspective in analiza fenomenelor monetare. In limbajul comun s-a generalizat insa conceptul de " teorie cantitativa clasica ", formulata in doua variante: varianta " tranzactionala " (Irving Fischer ) si varianta " venit " (L. Walras, A. Mashall, K.Wicksell, A. Pigou). Dupa 1950, un grup de economisti cunoscuti ca reprezentanti ai " scolii de la Chicago ", in frunte cu Milton Friedman, readuc in actualitate teoria cantitativa clasica adaptand-o conditiilor economiei de la sfarsitul secolului XX.
Apare, astfel, teoria cantitativa a banilor reformulata, fiind cunoscuta in literatura de specialitate ca " noua teorie cantitativa a banilor ".
Teoria cantitativa clasica se bazeaza pe un model simplu ce contine urmatoarele elemente: M reprezinta masa monetara in circulatie la nivelul unei economii; Y reprezinta productia totala sau produsul national brut real; N reprezinta viteza de circulatie a banilor; P reprezinta nivelul general al preturilor.
Modelul arata ca economistii clasici au privit cererea de bani in termenii ecuatiei schimbului:
M x n = P x Y
Relatia cauzala fundamentala subliniata de teoria cantitativa a banilor in cadrul ecuatiei schimbului este cea dintre M si P : modificarea masei monetare determina modificarea in relatie directa a nivelului general al preturilor.
Considerand viteza de circulatie a banilor ca fiind constanta, teoria cantitativa clasica mai este denumita " teoria cantitativa a banilor in varianta statica ". 
Teoria cantitativa a banilor in varianta statica
are urmatoarele coordonate :
- viteza de circulatie a banilor este invariabila;
- productia totala nu este modificata ca urmare a modificarii masei monetare;
- modificarea masei monetare face ca, indiferent de termen, sa se modifice nivelul general al preturilor ( P ) in relatie direct proportionala.
Exista doua variante secventionale ale teoriei cantitative a banilor in
varianta statica: ( a ) varianta tranzactionala; ( b ) varianta venitului.
( a ) Varianta tranzactionala a teoriei cantitative este cunoscuta si sub numele de " Ecuatia Fischer ", dupa numele sustinatorului ei, Irving Fischer. In forma matematica, Ecuatia Fischer apare astfel :
M x N =P x T
Ecuatia Fischer ia in considerare n - viteza de tranzactie (ce arata de cate ori o unitate monetara este cheltuita ,chiar daca nu devine venit ),iar celelalte elemente sunt : masa monetara (M), volumul tranzactiilor banesti efectuate la preturile existente (T) si nivelul general al preturilor (P).
Forma dezvoltata a ecuatiei divide masa baneasca in numerar in circulatie (M1) si bani de cont (M2),ecuatia rezultata fiind :
M1 x n1+M2 x n2 = P x T
In aceasta varianta , volumul tranzactiilor banesti efectuate la preturile curente (T) cuprinde nu doar elementele incluse in PNB, ci si produse intermediare, cumparari de marfuri vechi, tranzactii financiare etc."Viteza de tranzactie " se foloseste insa mai putin decat "Viteza veniturilor ",deoarece datele despre tranzactiile totale sunt mai putin sigure .
"Viteza veniturilor "poate fi calculata usor folosind raportul dintre PNB nominal (P x Y) si masa monetara (M):


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Credit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!