Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri

Extras din referat Cum descarc?

Bitcoin este o moneda noua, creata in anul 2009 de catre o persoana cunoscuta prin alias-ul Satoshi Nakamoto si este una din primele implementari a conceputului numit ,,criptomoneda", prima data descris in 1998 de Wei Dai pe mailing listul Cyperpunk. Aceasta moneda utilizeaza tehnologia peer-to-peer, care inseamna ,,de la egal la egal, pentru a functiona fara autoritate centrala sau banci, gestionarea tranzactiilor dar si emiterea se realizeaza in mod colectiv prin retea. Desi alte criptomonede au aparut inainte, Bitcoin este prima descentralizata, reputatia sa dand nastere copiilor si evolutiei in spatiu.
Etimologic, denumirea de bitcoin provine din limba engleza, ,,bit", care reprezinta unitatea de informatie binara, si ,,coin" , acesta insemnand moneda.
Asadar, Bitcoin reprezinta un sistem de plata electronic, o moneda digitala, sau sub alta denumire, o criptomoneda, aceasta denumire indicand faptul ca acest mijloc de plata utilizeaza criptografia pentru a controla tranzactiile si prevede dubla cheltuiala, acest fapt fiind o problema curenta pentru valutele digitale. Pe scurt, moneda electronica este varianta electronica a bancnotelor si monedelor, care se poate stoca pe un dispozitiv de plata electronic, e-money, fiind o implementare de Hashcash. Hashcash a fost propus initial ca un mecanism pentru a combate spam-ul pe e-mail, al carui succes era dependent de trimiterea unor numar enorm de mail-uri folosind un timp foarte mic si o foarte mica putere a procesorului. Sub protocolul HashCash, un e-mail era trimis doar daca o ,,stampila aprobata" ar fi fost adaugata antetului mail-ului. Pentru a genera stampila, cel care trimitea mail-ul alegea in mod initial un numar aleatoriu si il computeriza cu hash-ul SHA-1 de 160 de biti al antetului.
In continuare, putem spune despre Bitcoin ca a fost creat pentru a asigura protectia investitiilor si finantarea libera a afacerilor, fiind preferata mai ales de afacerile mici datorita lipsei taxelor, fara a apela la institutii financiare, asigurand totodata lipsa oricarei constrangeri si reglementari. Oamenii cumpara aceste monede, sperand ca acestea vor creste, majorandu-le investitia.
Datorita faptului ca, spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazeaza pe increderea intr-un emitent central, aceasta foloseste o baza de date distribuita peste noduri ale unei retele de la egal la egal pentru inventarierea tranzactiilor, folosindu-se in acelasi timp de criptografie pentru furnizarea functiei de baza pentru securitate, acest lucru materializandu-se in calitatea acestora de a fi cheltuiti o singura data si de catre cel care ii detine.
Construita in asa fel incat sa permita detinerea si transferul anonim de valoare, aceste monede pot fi salvate pe un computer personal sub forma unui ,,portofel digital", dar mai pot sa exista si in cloud, sau pot fi stocate cu un serviciu de ,,portofel" al unei terte parti, iar in ambele cazuri bitcoinii pot fi trimisi prin intermediul internetului oricarei persoane care detine o adresa Bitcoin. Detinatorii de Bitcoin pot sa trimita sau sa primeasca moneda, sa plateasca bunuri sau sa isi salveze banii. Spre deosebire de conturile bancare, ,,portofelele bitcoin" nu sunt asigurate de FDIC(Federal Deposit Insurance Corporation). Tipologia acesteia de a se lipsi de o administratie centrala face nefezabila optiunea de existenta a unei administratii centrale, care sa manipuleze valoarea Bitcoinului sau sa se ajunga la inflatie prin producerea lor.
Semnul monetar oficial al Bitcoin, , a fost acceptat in 2015. Ca acronime fiind utilizate BTC si XBT. Ca simboluri neoficiale sunt utilizate ? si B.
Subdiviziunea unui BTC, Satoshi, este echivalent cu 0,00000001 BTC. Alte subdiviziuni sunt microbitcoin (uBTC) echivalent cu 0,000001 BTC, milibitcoin sau bitmil (mBTC) echivalent cu 0,001 BTC si de centibicoin sau bitcent (cBTC) echivalent cu 0,01 BTC.
Cu cea mai mare varietate de piete si cea mai mare valoare, avand un varf de 18 miliarde de dolari, Bitcoin este aici pentru a ramane. La fel ca toate celelalte noi inventii, pot exista imbunatatiri sau defecte in modelul initial, insa comunitatea si o echipa de dezvoltatori isindu silinta sa depaseasca orice obstacol pe care il intampina. Este de asemenea cea mai tranzactionata criptomoneda si unul dintre punctele principale de intrare pentru toate celelalte. Astfel ca pretul este extrem de instabil, acesta poate creste in sus sau in jos cu 10% -20% intr-o singura zi.
Cumparati pe un schimb
Numeroasele piete denumite ,,schimburi de bitcoins" permit oamenilor sa cumpere sau sa vanda folosind diferite valute. Astfel, Coinbase este un schimb de varf, urmat de Bitstamp si Bitfinex. Cu toate acestea, securitatea poate fi o insemnata preocupare. Astfel ca in 2016, monede Bitcoin in valoare de zeci de milioane de dolari au fost furate de la Bitfinex de catre hackeri.
Din punct de vedere tehnologic, sistemul Bitcoin functioneaza cu ajutorul criptografiei asimetrice. Aceasta utilizeaza o pereche de chei asimetrice, acest termen, si anume ,,asimentric" provinind de la utilizarea de chei diferite pentru a indeplini doua functii opuse, criptare si decriptare, fiecare reprezentand inversul celeilalte.
Astfel, cheia publica este utilizata pentru criptarea textului, care apoi este decodificat cu ajutorul cheii private corespunzatoare, acest tip de criptare fiind utila pentru asigurarea confidentialitatii.
In continuare, putem spune despre cheia privata ca este utilizata pentru a decripta textul cifrat si pentru a crea o semnatura digitala. Astfel, mesajul creat cu cheia privata a emitatorului poate fi verificat de oricine, prin acces la cheia publica corespunzatoare, astfel asigurandu-se autenticitatea mesajului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Bitcoin - evolutie si riscuri.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!