Modelul Monetar al FMI si Problemele Aplicarii Sale

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I Notiuni introductive
Fondul monetar international isi are originea in recesiunea economica din perioada anilor 1930. In acei ani, tarile se aflau sub presiunea cotei aurului, care fusese reintrodusa dupa Primul Razboi Mondial, cu ratele de schimb, care s-au dovedit a fi nerealiste. Mai multe conferinte monetare internationale au convenit sa reinstaureze ordinea si sa reinceapa procesul economic, dar toate au sfarsit prin a esua din cauza lipsei de cooperare. Opiniile pe tema problemelor economice difereau foarte mult. Din punct de vedere politic, acesta a fost punctul culminant al izolationismului.
La inceputul anilor 1940, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, doi ganditori originali, John Maznard Keynes de la Trezoreria Marii Britanii si Harry Dexter White de la Trezoreria Statelor Unite, au conceput simultan, planuri pentru restaurarea unui nou sistem monetar complet nou, care sa stabilizeze ratele de schimb si sa propulseze comertul liber.
In locul aranjamentelor ad-hoc, realizate prin intermediul conferintelor deregulate intre tarile importane, era nevoie de o institutie care sa preia raspunderea pentru acest sistem. Aceasta institutie internationala a fost proiectata astfel incat sa acorde asistenta financiara tarilor cu probleme in domeniul balantelor de plati. Suportul financiar acordat ar fi oferit acestor tari posibilitatea de a-si pune ordine in afaceri si de a-si echilibra balantele. S-a sperat ca in acest mod tarile vor fi impiedicate sa foloseasca protectionismul sau devalorizarea competitiva drept metode de redresare a balantei. 
Astfel, in cadrul Conferintei Monetare si Financiare din iulie 1944, care a avut loc in SUA, in localitatea Bretton Woods a fost fondat Fondul Monetar International ( FMI ). 
Capitolul II Teorii despre ajustarile externe
Institutia insarcinata sa supravegheze sistemul monetar international, FMI, in cei cincizeci de ani de existenta, a pus accentul pe modelele de ajustare externa. In sistemul de la Bretton Woods deficitele durabile ale balantei de plati nu puteau fi finantate pe pietele financiare din cauza slabei mobilitati a miscarilor de capital. Un deficit al balantei curente conducea repede la criza financiara si la devalorizare. In anii '70, internationalismul pietelor financiare si dezvoltarea miscarilor de capital, cum ar fi reciclarea excedentelor petroliere, au permis finantarea deficitelor curente. Dar, in anii '80, criza datoriei tarilor in curs de dezvoltare a reamintit ca datoria externa are limitele ei. Criza financiara a Mexicului, din 1994, a aratat ca mentinerea unei balante de plati echilibrate ramane o preocupare de actualitate.
Interpretarea keynesianista a echilibrului extern se limiteaza la balanta comerciala ca parte a balantei de plati. Ea incearca sa rezolve o problema de echilibru partial , legatura dintre ajustarea interna, oferta de munca si balanta comerciala, prin analiza elasticitatii preturilor si veniturilor, a cererilor de import si de export. Limita principala a acestei abordari este aceea ca ea nu se situeaza intr-un cadru de echilibru general si, mai ales, ca nu tine cont de partea monetara a economiei.
Invers, abordarea adoptata de FMI se situeaza intr-un cadru de echilibru general, ea urmareste sa analizeze conditiile de echilibru simultane ale pietei de bunuri ( curba IS ), ale pietei monetare (LM ) si ale pietei de schimburi (adica ale balantei de plati). Aceasta analiza s-a conturat in cadrul FMI-ului, in mod succesiv, in jurul modelelor de absorbtie ( Alexander ), al abordarii monetare a balantei de plati (Polak) si al regulilor de afectare a politicii economice ( Mundell- Fleming ).
Modelul lui Alexander
Abordarea in termeni de "absorbtie" este expusa pentru prima data, in 1952, de catre Alexander. Balanta curenta este definita ca fiind diferenta intre productie si absorbtia nationala ( adica suma cheltuielilor de consum si de investitie). Aceasta abordare, de inspiratie keynesista, integreaza dimensiunea monetara a economiei: o devalorizare, crescand nivelul preturilor, reduce incasarile monetare reale si, deci, scade absorbtie si deficitul balantei curente. O variatie a ratei de schimb se transmite catre balanta curenta prin intermediul monedei si nu prin elasticitatea comertului exterior. Modelul lui Alexander este, deci, primul model contemporan care a furnizat un cadru de echilibru general pentru analiza balantei de plati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Monetar al FMI si Problemele Aplicarii Sale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!