Modele de Evaluare a Optiunilor - Modelul Black and Scholes si Modelul Binomial

Extras din referat Cum descarc?

O optiune de vanzare PUT (cumparare CALL) reprezinta dreptul de a cumpara (sau de a vinde) un portofoliu de active suport la un pret determinat inainte sau la o data determinata.
Toate disciplinele au terminologia lor si piata optiunilor nu face exceptie de la aceasta regula.
Terminologie:
- Pretul fixat poarta denumirea de pret de exercitiu;
- Data fixata poarta denumirea de data scadentei;
- Activul tratat prin optiune poarta denumirea de activ suport;
- Cand detinatorul unei optiuni executa dreptul sau de a cumpara sau a vinde se spune ca el exercita optiunea sa;
- Cand detinatorul unei optiuni exercita dreptul sau, se spune ca vanzatorul de optiuni este atribuit;
- Pretul platit de cumparatorul de optiuni se numeste prima.
In definitie s-a spus despre ,,inainte sau la" data scadentei. Din aceasta decurg doua stiluri:
- Stilul american, optiunea poate fi exercitata in orice moment al vietii sale pana la data scadentei;
- Stilul european, optiunea nu poate fi exercitata decat la data scadentei.
Este de remarcat faptul ca stilul optiunii nu depinde de piata unde aceasta se exercita. Se intalnesc optiuni de stil american pe piata europeana si optiuni de stil european pe piata americana. Stilul optiunii este deseori imbinat cu activul suport. Optiunile pe actiuni sunt deseori de stil american, iar cele pe indici de stil european. Optiunile se mai diferentiaza prin modul de livrare: se intalnesc optiuni care de regula se platesc cu bani cash, fara livrare de activ suport, si optiuni care se executa prin livrare de activ suport.
Pretul unei optiuni (prima sa) poate fi estimat prin modele matematice. Factorii principali ce influenteaza aceasta prima sunt:
- Pretul de exercitare a optiunii;
- Pretul de piata a activului suport;
- Timpul ce ramane inainte de expirarea optiunii.
Aceste trei elemente sunt inglobate in conceptele de ,,valoare intrinseca (intrinsic value)" si de ,,valoare extrinseca (extrinsic value)".
Valoarea intrinseca
Valoarea intrinseca a unei optiuni este valoarea sa actulala, daca ea este exercitata imediat, pentru a face bani. Aceasta valoare depinde, in general, de diferenta dintre valoarea de piata a activului suport si pretul de exercitiu a optiunii.
In cazul unei optiuni de cumparare (CALL), valoarea intrinseca a optiunii este valoarea de piata a suportului, mai putin pretul de exercitiu al optiunii (minimum 0).
In cazul unei optiuni de vanzare (PUT), valoarea intrinseca a optiunii este pretul de exercitiu al optiunii, mai putin valoarea de piata a suportului (minimum 0).
In teorie, o optiune este un drept de a efectua o operatiune si nu o obligatie, valoarea intrinseca a optiunii nu poate fi mai mica decat zero.
Valoarea extrinseca
Valoarea extrinseca a unei optiuni reprezinta valorificarea timpului ramas inainte de maturitatea unei optiuni.
Una dintre marile probleme este de a sti in ce mod piata valorifica aceasta valoare extrinseca.
Comparatia dintre valoarea de piata a activului suport si pretul de exercitiu al optiunii a adus de asemenea la dezvoltarea unei terminologii specifice, ,,a sti moneda pe dinafara si pe dinauntru".
O optiune este numita ,, in moneda", deoarece valoarea sa intrinseca este mai mare decat zero (pretul activului e mai mare decat pretul de exercitiu pentru o optiune de cumparare si mai mic decat cel pentru optiune de vanzare).
O optiune este numita ,,la moneda", deoarece pretul activului este egal cu pretul de exercitiu al optiunii.
O optiune este numita ,,in afara monezii", deoarece valoarea sa intrinseca matematica este mai mica decat zero (pretul activului este mai mare decat pretul de exercitiu pentru o optiune de vanzare si mai mica decat cel pentru o optiune de cumparare).
In ziua maturitatii sale, valoarea unei optiuni nu este alcatuita decat din valoarea sa intrinseca. A evalua o optiune consta in evaluarea timpului ramas inainte de maturitate si schimbarile asteptate ale pretului activului support.
Probabilitatea schimbarii pretului optiunii se numeste volatilitate. Aceasta este necunoscuta si trebuie deci determinata. Pentru a determina volatilitatea sunt utilizate foarte multe modele, principalele dintre acestea fiind:


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele de Evaluare a Optiunilor - Modelul Black and Scholes si Modelul Binomial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!