Modalități de practicare a ajutorului de șomaj și implicațiile acestora

Cuprins referat Cum descarc?

I. Sistemul ajutorului de somaj 3
I.1. Conditiile necesare pentru a beneficia de somaj 3
I.2. Beneficiarii ajutorului de somaj 4
I.3. Obligatiile persoanelor care beneficiaza de indemnizatia de somaj 5
I.4. Cauzele utilizarii ajutorului de somaj 8
I.5. Consecintele utilizarii ajutorului de somaj 9
II. Practicarea ajutorului de somaj in Romania 10


Extras din referat Cum descarc?

I. Sistemul ajutorului de somaj
I.1. Conditiile necesare pentru a beneficia de somaj
Una din formele de protectie sociala este reprezentata de indemnizatia de somaj. Aceasta consta intr-o suma de bani, pentru care nu se percepe impozit, are un cuantum fix si se achita lunar persoanelor somere iar durata pentru care se achita de catre stat acest beneficiu variaza in functie de stagiul de cotizare.
Pentru a beneficia de acest ajutor social acordat de stat, persoanele trebuie sa indeplineasca anumite conditii ca:
-  In ultimele 24 de luni de la data depunerii cererii de somaj, persoanele trebuie sa fi cotizat catre bugetul de stat minim 12 luni
-  Veniturile realizate de acestea sa fie mai mici decat valoarea salariului minim la nivel de tara. De asemenea, persoanele care nu au nici un fel de venit dar au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni au intaietate atunci cand se realizeaza selectia pentru acordarea acestui beneficiu.
-  Nu trebuie sa indeplineasca conditiile legale de pensionare sau sa fie pensionari.
-  Trebuie sa existe in baza de date a Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca din circumscriptia unde isi au domiciliul sau in cazul in care au avut locul de munca in alta parte decat localitatea de domiciliu, se inscriu la Agentia cea mai apropiata de resedinta acestora.
In momentul in care se realizeaza adeverinta de vechime pentru cele 24 de luni, angajatorul sau angajatorii nu trebuie sa tina cont de urmatoarele:
- Perioadele in care persoana a avut activitatea suspendata temporar. Singura exceptie de la aceasta regula este suspendarea pentru incapacitate temporara, daca aceasta nu depaseste mai mult de 30 de zile.
- Perioada pentru care o persoana a beneficiat de pensie pentru invaliditate si nu depaseste mai mult de 12 luni. Acest caz se refera la acele persoane care s-au pensionat pentru invaliditate dar mai apoi si-au redobandit capacitatea de a munci, dar care nu au gasit un loc de munca.
- Perioada dintre suspendarea contractului de munca si cea a incetarii definitive a raporturilor de munca dintre angajat si angajator, daca motivele incetarii/suspendarii nu tin de persoana salariatului.
- Acea perioada dintre incetarea oricarui raport de munca si data pronuntarii deciziei judecatoresti privind reintegrarea persoanei in munca. Si in acest caz, perioada de timp nu trebuie sa depaseasca 12 luni, iar reintoarcerea la munca sa nu fie posibila daca institutia unde si-a desfasurat activitatea a incetat activitatea definitiv.
I.2. Beneficiarii ajutorului de somaj
Persoanele care pot beneficia de ajutorul de somaj oferit de stat sunt acele persoane care sunt inscrise la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca pentru aplicarea unui nou job, si care se afla in urmatoarele situatii:
a. Au devenit recent someri si nu au posibilitatea realizarii nici unui venit sau nu ating acel prag al venitului minim.
b. In urma absolvirii unui ciclu de invatamant nu au reusit sa se angajeze.
c. Dupa terminarea stagiului militar nu au putut ocupa un loc de munca.
d. Dupa ce au fost repatriati sau eliberati din detentie nu au putut ocupa un loc de munca.
e. Detin statutul de refugiati sau orice alta forma a protectiei la nivel international.
f. Doresc schimbarea locului de munca pe care il ocupa actualmente.
Pentru situatiile prevazute mai sus, conform legislatiei din Romania, persoanele care nu mai lucreaza trebuie sa depuna documentele pentru acordarea somajului in termen de 30 de zile de la data incetarii contractului de munca. In cazul in care aceasta data este neglijata, dar nu au trecut inca 12 luni de la data incetarii contractului de munca, indemnizatia de somaj se poate acorda din data in care cererea persoanei este depusa la sediul Agentie de Ocupare a Fortei de Munca.
Durata de acordare a acestui beneficiu de catre stat variaza in functie de stagiul de cotizare, astfel:
a. Pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare sau egal cu 1 an, acestea vor beneficia de ajutor de somaj pe o perioada de 6 luni.
b. Pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare sau egala cu 5 ani, indemnizatia de somaj va fi platita pentru o perioada de 9 luni.
c. Perioada maxima de acordare a indemnizatiei de somaj este de 12 luni si se aplica persoanelor care au peste 10 ani stagiul de cotizare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de practicare a ajutorului de somaj si implicatiile acestora.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!