Modalitati de Infaptuire a Evaziunii Legale

Cuprins referat Cum descarc?

I. Evaziunea fiscala pag 3
1.1. Evaziunea fiscala - consideratii generale pag 3
1.2. Evaziunea fiscala legala (licita) pag 4
CAP. II. Modalitati de infaptuire a evaziunii fiscale pag 7
CAP. III. Cauze si efecte ale manifestarii evaziunii fiscale pag 10
3.1. Cauzele evaziunii fiscale pag 10
3.2. Efectele evaziunii fiscale pag 11
3.3. Posibilitati de combatere si de prevenire a evaziunii fiscale pag 14
CAP. IV. Implicatii ale evaziunii fiscale in Romania pag 16
Concluzii pag 20


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. EVAZIUNEA FISCALA
1.1. Evaziunea fiscala - consideratii generale
Practica financiara atesta faptul ca unele dintre persoanele fizice si juridice urmaresc sa evite plata impozitelor si taxelor catre bugetul statului.
Sunt multiple cai, mijloace de sustragere de la achitarea impozitelor si taxelor, ce se impart in: repercusiunea impozitelor ( trecerea impozitului de la contribuabil la stat) si evaziunea fiscala.
Evaziunea fiscala a fost condamnata pretutindeni ai din totdeauna. Chiar si asa acest fenomen nu a suferit modificari de-a lungul timpului care sa duca la eradicarea acestuia.
Evaziunea fiscala este un fenomen economico - social complex de mare importanta cu care institutiile statului se confrunta si astazi si ale carei urmari nedorite vor sa le limiteze cat mai mult, disparitia fiind chiar imposibila.Institutiile statului trebuie sa se preocupe sistematic si eficient de evitarea si stoparea fenomenului evazionist.
Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea, prin orice mijloace, total sau partial, de la plata impozitelor, taxelor si a altor dari datorate bugetului de stat, bugetelor locale ,bugetului asigurarilor sociale sau de stat si fondurilor speciale extrabugetare de catre persoane fizice si juridice, denumite contribuabili.
Din punct de vedere al modului in care se desfasoara activitatea de evitare a legislatiei fiscale, evaziunea fiscala se regaseste sub doua forme:
a. legala, adica ,,tolerata" de lege sau la adapostul legii si,
b. ilegala, ilicita sau frauduloasa (frauda fiscala) ;
Delimitarea dintre cele doua forme enumerate mai sus este necesara si utila, deoarece ofera posibilitatea estimarii marimii fenomenului si contribuie la sensibilizarea factorilor politici si a celor administrativi in a gasi si stabili cai adecvate de limitare si stopare a fenomenului.
Evaziunea fiscala ilicita prezinta un caracter fraudulos; presupune ascunderea voita a obiectului impozabil, subevaluarea cuantumului materiei impozabile sau utilizarea altor metode de evitare cu privire la plata impozitelor si taxelor datorate.
Evaziunea fiscala frauduloasa consta in eludarea deliberata a legislatiei fiscale si se sanctioneaza contraventional sau penal, dupa cum este considerata fapta.
Evaziunea fiscala ilicita este frauduloasa atunci cand contribuabilul trebuie in mod obligatoriu sa ofere justificari in sprijinul declaratiilor sale, cand nu are argumente convingatoare, cand incearca sa insele statul cu privire la veniturile nedeclerate sau ascunde ilegal materia impozabila cu scopul de a nu plati darile care i se cuvin.
Evaziunea fiscala legala presupune neluarea in considerare a unei parti din materia impozabila in calcularea impozitului in contextul cadrului legislativ. In cazurile in care modalitatea de impunere admite caracterul aproximativ al dimensionarii materiei impozabile, este probabil ca o parte din materia impozabila reala sa ramana in afara impunerii (in cazul evaluarilor indirecte, pe baza de indicii exterioare sau criterii administrative, pe baza de norme medii etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Infaptuire a Evaziunii Legale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!