Modalitati de Impozitare a Activelor Financiare si Implicatii ale Acestora

Cuprins referat Cum descarc?

INDRODUCERE 1
CAP . I. MODALITATI DE IMPOZITARE A ACTIVELOR FINANCIARE 3
a) Impunerea explicita 3
b) Impunerea implicita. 3
1 SEIGNORAGE-UL (EMISIUNEA DE MONEDA) 4
2 CERINTETE DE REZERVA 4
3 COMBINAREA PLAFOANELOR RATELOR DOBANZILOR CU CEA A INFLATIEI 5
4 OBIECTIVELE CU PRIVIRE LA ACORDAREA IMPRUMUTULUI 8
CAP. II. SISTEME DE STABILIRE SI INCASARE A IMPOZITELOR 8
1 ASEZAREA SI PERCEPEREA IMPOZITELOR 9
2 DETERMINAREA CUANTUMULUI IMPOZITULUI 10
3 PERCEPEREA (INCASAREA) IMPOZITELOR 13
CAP III. CONCEPTII CONTEMPORANE PRIVIND IMPACTUL IMPOZITELOR 14
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din referat Cum descarc?

INDRODUCERE
Problemele fiscale si bugetare joaca un rol esential in economia de piata. In acest context, impozitul este un instrument cu caracter istoric si cu implicatii asupra sferei economico-sociale, fiind intotdeauna un mijloc traditional de constituire a veniturilor statului.
Impozitul este o prelevare stabilita prin lege cu caracter obligatoriu, definitiv pecuniar fara contraprestatie directa si imediata, efectuata de catre stat sau de administratiile locale. Impozitele si taxele constituie componente tot mai importante ale vietii economice, prin intermediul carora statul isi procura resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor publice, de a caror realizare depinde indeplinirea functiilor sale.
Sistemul veniturilor bugetare trebuie conceput, legiferat si aplicat astfel incat sa permita alimentarea sistematica a bugetului de stat si a bugetelor locale cu suficiente resurse financiare si sa stimuleze totodata activitatea economica si sociala a contribuabililor.
Principalele parghii le constituie impozitele si taxele, care pot servi drept instrument de incurajare sau franare, de crestere sau de reducere a productiei sau a consumului unor categorii determinate de produse, de impulsionare sau de limitare a exportului si importului unor marfuri etc.
Impozitul afecteaza direct sau indirect orice sursa de venit - avere sau cheltuiala.
Fluctuatiile economice actioneaza diferit asupra randamentului impozitelor. De exemplu, in perioada de criza, toate veniturile scad, insa unele materii impozabile isi mentin o valoare relativ stabila.
Pentru contracararea efectelor crizelor economice se recurge la impozitele indirecte. In acest context, randamentul acestor impozite poate scadea, daca se reduce cererea, deoarece conjunctura economica determina modificari in repartitia veniturilor si puterii reale de cumparare. Randamentul impozitelor directe este mai putin influentat de fluctuatii, comparativ cu cele indirecte, insa prin regimul exonerarilor se poate influenta eficienta impunerii in sensul scaderii sau cresterii, dupa necesitati.
Daca pornim de la impactul fluctuatilor economiei asupra sensibilitatii impozitelor trebuie sa nu fie afectate economisirea si stimularea acestora spre investire, in cadrul sistemului impunerii. Putem vorbi aici de unele reduceri din venitul impozabil, in functie de destinatia sumelor respective, exonerarea de la plata impozitului pe profit, in cazul dobanzilor la depozitele bancare si la obligatiuni, ca si in cazul dividendelor la actiuni.
Impozitele pe dividende si pe operatiunile de bursa sunt sensibile la fluctuatiile ciclice din economie si pot fi socotite ca barometru al activitatii economice.
Referindu-se la rolul impozitelor, economistul francez Pierre Lalumiere sublinia ca impozitele pot fi folosite pentru a ,,incuraja (sub forma exonerarii) sau pentru a descuraja (pe calea suprataxarii) o anumita activitate economica. Fara sa inceteze a fi un mijloc de acoperire a cheltuielilor publice, impozitul a devenit un mijloc de interventie in domeniul economic si social".
Analiza teoriei keynesiste a determinat pe multi economisti sa creada ca politica fiscala constituie ,,piatra de temelie" in rezolvarea tuturor problemelor dintr-o economie cuprinsa de criza.
CAP . I. MODALITATI DE IMPOZITARE A ACTIVELOR FINANCIARE 
Dezvoltarea pietelor financiare este considerata de economistii occidentali, ca fiind elementul de baza, ,,cheie", in cadrul strategiei cresterii economice.
Rolul institutiilor financiare in cadrul dezvoltarii economice a fost recunoscut inca din anul 1973 in studiile realizate de Shaw si McKinnon . 
Dreptul fiscal reglementeaza intinderea si exercitiul dreptului de impunere, fiind constituit din totalitatea reglementarilor privind modalitatile de stabilire si percepere a veniturilor necesare functionarii serviciilor publice.
In tarile dezvoltate activele financiare constituie o baza de impunere de mare potential si deci randamentul impozitarii acestor active depind de gradul de dezvoltare a fiecarui stat si de gradul de liberalizare financiara.
Activele financiare sunt constituite din: biletele de banca, depozitele la termen, depozite bancare la vedere, devize, credite bancare, sume rezultate din imprumuturi pe termen lung, actiuni si obligatiuni, prime de asigurare, etc. care apartin diferitelor institute financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Impozitare a Activelor Financiare si Implicatii ale Acestora.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!