Modalități de eliminare a dublei impuneri internaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tratatele de evitare a dublei impuneri abordeaza problema eliminarii dublei impuneri din trei puncte de vedere:

- Din punct de vedere al tarii sursa: determina tara din care provin veniturile impozabile (tara sursa) impozitul (prin alocarea dreptului de impunere statului de rezidenta);

- Din punctul de vedere al celor doua state partenere de tratat: prin derularea procedurii amiabile prevazuta in tratatele fiscale in mod expres intr-un articol special numit ,,Procedura amiabila" . Potrivit acestui articol, autoritatile fiscale ale celor doua state se consulta reciproc pentru rezolvarea problemei de interpretare si de aplicare a prevederilor tratatului fiscal.

- Din punct de vedere al tarii de rezidenta a contribuabilului: caz in care statul de rezidenta este cel care acorda facilitati fiscale contribuabilului pentru impozitele platite in statul sursa al veniturilor. Aceste facilitati constau de fapt in reducerea impozitului datorat in statul de rezidenta, reducere care se face fie plecand de la baza impozabila obtinuta din cele doua state, fie de la impozitul datorat in cele doua state. De fapt, in aceasta situatie, statul de rezidenta aplica una din metodele de eliminare a dublei impuneri: metoda scutirii (care are in vederea veniturile) sau metoda creditului (care are in vedere impozitul).

Numai statul de rezidenta al contribuabilului este cel care aplica metoda de eliminare a dublei impuneri in cazul unui contribuabil. Statul sursa al veniturilor obtinute de un contribuabil nu poate si nu este in masura sa aplice metode de eliminare a dublei impuneri pentru ca nu cunoaste toate veniturile mondiale obtinute de contribuabil, acesta neavand obligatia de a-si declara veniturile mondiale in statul sursa, ci numai in statul de rezidenta.

In Romania, de exemplu, metoda de eliminare a dublei impuneri, promovata si in conventiile de evitarea a dublei impuneri este metoda creditului fiscal limitat.

Metoda scutirii - are in vedere veniturile supuse impozitarii.

Metoda scutirii se imparte in doua metode:

a) Metoda scutirii totale - caz in care venitul realizat in strainatate de rezidentul unui stat si care a fost supus impunerii acolo nu se mai include in venitul impozabil din tara lui de rezidenta.

Exemplu: O persoana fizica rezidenta in Romania obtine venituri de natura salariala din Luxemburg, iar aceste venituri sunt impozitate prin retinere la sursa, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre cele doua state, cu cota de 20 %. Venitul salarial obtinut din Luxemburg este de 1000 u.m. Rezulta, asadar ca impozitul retinut pentru venitul obtinut din Luxemburg este de 200 u.m (1000u.m*20%). Pe de alta parte, persoana fizica respectiva obtine venituri si din Romania in suma de 9000 u.m. Cota de impozitatre a veniturilor salariale din Romania este de 16%. Rezulta ca venitul total obtinut de persoana fizica respectiva este de 10000 u.m (1000u.m+9000u.m).

Potrivit metodei scutirii totele, In Romania sunt impuse numai veniturile din Romania ignorandu-se veniturile obtinute din Luxemburg de persoana fizica in cauza. Rezulta ca impozitul pe venit platit in Romania de persoana fizica respectiva este de 1440 u.m (9000 u.m*16%).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modalitati de eliminare a dublei impuneri internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 258 cuvinte
Nr caractere:
6 566 caractere
Marime:
10.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
dubla impunere, state, Venituri
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Luha Vasile
Sus!