Ministerul finanțelor publice

Extras din referat Cum descarc?

Ministerul Finantelor Publice este institutia de maxima importanta, cu rol de sinteza in desfasurarea activitatii structurilor economice, financiare si fiscale din Romania si functioneaza pe baza Legii nr.90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr.500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare si a Hotararii Guvernului nr.1574/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicand strategia si programul de guvernare in domeniul finantelor publice. 
Ministerul Finantelor Publice raspunde de administrarea generala a finantelor publice, asigurand utilizarea parghiilor financiare in concordanta cu cerintele economiei de piata si pentru stimularea initiativei agentilor economici.Prin redistribuirea veniturilor, Ministerul Finantelor Publice asigura desfasurarea activitatilor din domenii de interes public, cum este cel social, cel economic, cel al apararii nationale si ordinii publice.
ROLUL MINISTERULUI FINANTELOR PUBLICE
IN DESFASURAREA ACTIVITATII GUVERNULUI ROMANIEI
Rolul Ministerului Finantelor Publice este acela de constituire si gestionare generala a resurselor financiare publice printr-un sistem complex de bugete: bugetul de stat; bugetul asigurarilor sociale de stat; bugetele locale; bugetele fondurilor speciale; bugetele fondurilor externe nerambursabile; al trezoreriei statului si altor institutii publice cu caracter autonom. Aceasta activitate se desfasoara conform legii, cu asigurarea echilibrului bugetar si aplicarea politicii financiare a statului. La baza elaborarii si executiei acestor bugete stau principiile universalitatii, publicitatii, unitatii, anualitatii, specializarii bugetare si unitatii monetare. 
In acest sens, Ministerul Finantelor Publice asigura incasarea in numerar si prin conturi a veniturilor stipulate de aceste bugete si efectueaza operatiunile de trezorerie privind imprumuturile guvernamentale. La determinarea cheltuielilor publice, Ministerul Finantelor Publice are in vedere politica financiara a statului, numarul de salariati, reteaua de institutii publice in functiune, cele care urmeaza a se infiinta, folosirea bazei tehnice existente cu maxima eficacitate. De asemenea, principalele directii de utilizare a fondurilor publice sunt indreptate catre: sectorul social (invatamant, sanatate, ocrotiri si asigurari sociale, cultura, arta, tineret si sport, refacerea si ocrotirea mediului inconjurator); sustinerea programelor de cercetare; sectorul economic (investitii si alte actiuni economice de interes public, subventii, facilitati etc.); sectorul de aparare a tarii, ordinii publice si sigurantei nationale; administratia publica centrala si locala; dobanzile aferente datoriei publice si cheltuielile determinate de emisiunea si plasarea valorilor mobiliare. 
Ministerul Finantelor Publice actioneaza prin mijloace specifice pentru combaterea si eliminarea evaziunii fiscale si a coruptiei si infaptuieste politica vamala a tarii. De asemenea, coordoneaza si supravegheaza activitatea in domeniul loteriilor de stat, elibereaza licente, in conditiile legii, pentru practicarea jocurilor de noroc si coordoneaza si supravegheaza activitatea de asigurare si reasigurare din Romania. 
In scopul coordonarii politicii financiare, stabilita de Guvern si aprobata de Parlamentul Romaniei, privind politica valutara, monetara si de credit, Ministerul Finantelor Publice colaboreaza cu Banca Nationala a Romaniei pentru elaborarea balantei de plati externe, a balantei creantelor si angajamentelor externe, a reglementarilor din domeniul monetar si valutar. De asemenea, Ministerul Finantelor Publice analizeaza si propune cadrul legislativ privind imprumuturile necesare acoperirii deficitului bugetar sau pentru actiuni si lucrari de interes public. 
Ministerul Finantelor Publice participa in numele statului, in tara si strainatate, dupa caz, la tratativele externe privind acordurile bilaterale si multilaterale, de promovare si protejare a investitiilor si la conventiile de evitare a dublei impuneri si de combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, Ministerul Finantelor Publice avizeaza, in faza de proiect, acordurile, angajamentele, protocoalele sau alte asemenea intelegeri incheiate cu parteneri straini, precum si proiectele de acte normative care contin prevederi de ordin financiar-bancar, incheiate de institutiile publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ministerul Finantelor Publice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!