Mijloace de Evaziune Fiscala Frauduloasa - Romania

Extras din referat Cum descarc?

Evaziunea fiscala frauduloasa
1.1 Definirea evaziunii fiscale frauduloase. Considerente legislative 
Evaziunea fiscala frauduloasa (ilicita) presupune eludarea deliberata a legislatiei fiscale si este sanctionata de lege prin masuri pecuniare si privative de libertate. Fiind un fenomen social cu implicatii asupra finantarii cheltuielilor publice, evaziunea fiscala frauduloasa consta in ascunderea ilegala, totala sau partiala, a materiei impozabile de catre contribuabili, in scopul reducerii sau eliminarii obligatiilor fiscale care le revin.
In legislatia romaneasca, constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale: 
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; 
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; 
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive; 
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor; 
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; 
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; 
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala. 
1.2 Evaziunea fiscala in Romania. Interpretari si aprecieri 
Impozitul este resimtit intodeauna ca o constrangere. Mai intai, sub forma declaratiei pe care trebuie sa o faca, la care se adauga costurile psihologice accesorii in cadrul carora complexitatea si instabilitatea textelor de lege ocupa un loc important. In al doilea rand, constrangerea se manifesta prin controalele fiscale. Pentru multi contribuabili, intreprinderi mici, comercianti, mestesugari, profesii libere independente, verificarea este considerata un calvar, mai ales in situatia in care nu exista o delimitare clara a atributiilor de control ale organelor din cadrul Ministerului Finantelor. 
Coruptia existenta la nivelul unei societati constituie un alt factor ce favorizeaza tendintele evazioniste. In acest sens, Adam Smith scria ca "in acele guverne corupte unde exista cel putin o suspiciune generala cu privire la o cheltuiala inutila sau o utilizare gresita a venitului public, legile nu sunt respectate in totalitate". Mai exact in Romania, inclinatia contribuabilului spre evaziune fiscala este amplificata zilnic de nemultumirea generala privitoare la modul cum sunt utilizate fondurile publice, de coruptia existenta in tara noastra.
Vorbind despre raspandirea evaziunii fiscale in interiorul tarii noastre , desi nu sunt date publice riscam sa apreciem ca regiunea Bucuresti, cum de altfel este cazul si altor capitale de tari, este de departe regiunea cu cele mai numeroase evaziuni fiscale. Ea este urmata de zonele de granita (mai ales cele din vest ) si, apoi de orasele care au inregistrat un numar sporit de societati comerciale noi aparute, mai ales cu aport de capital strain. Explicatia acestei geografii a evaziunii fiscale consta in implantarea zonelor de productie si comert, comert datorat in buna masura importurilor. Micile intreprinderi recurg la frauda mai mult decat cele mari atat din cauza facilitatilor, cat si a necesitatii. Facilitatea este asigurata, adesea, de caracterul familial al afacerii. Un serviciu contabil important, asa cum au marile intreprinderi, da acestora transparenta si mareste prea mult riscurile de a pierde in cazul falsurilor contabile. Pentru micile firme, recurgerea la frauda fiscala este, in majoritatea cazurilor o necesitate. Datorita ratei de rentabilitate aflata de multe ori la limita, pentru a-si mentine echilibrul fragil, sustragerea de la plata impozitelor e o supapa de salvare. ,,Frauda fiscala este aproape un element de activ al micilor intreprinderi sau o componenta majora a supravietuirii trezoreriei lor".
Monitorizarea principalelor zone de manifestare a evaziunii fiscale asupra bugetului comunitar


Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloace de Evaziune Fiscala Frauduloasa - Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!