Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar

Extras din referat Cum descarc?

1. CONTROLUL FINANCIAR - ASPECTE GENERALE
Necesitatea controlului aspura derularii proceselor economice si sociale decurge din conditiile specifice in care sunt administrate diversele patrimonii, incluzand si preocuparea pentru asigurarea veridicitatii starii defapt in toate domeniile si crearea unor premise favorabile obtinerii de rezultate pozitive maxime in toate activitatile.
Exercitarea controlului financiar in plan obiectiv presupune existenta, ca suport al sau, a relatiilor financiare, inclusiv a unor operatiuni banesti pe care se grefeaza controlul financiar.
Controlul financiar se exercita asupra productiei, deoarece in aceasta sfera se creeaza bunurile care fac obiectul schimbului si consumului precum si valoarea adaugata.
Controlul financiar se exercita si in faza schimbului pentru a verifica daca produsele se realizeaza ca marfuri, daca valoarea de intrebuintare isi dovedeste utilitatea sociala si pretul marfii stabilit prin mecanismul pietei acopera cheltuielile de productie si de circulatie inclusiv un anumit profit. 
In aceasta faza, controlul financiar urmareste, de asemenea, viteza cu care marfurile circula de la producator la consumator. Orice stagnare a produselor finite in depozitele producatorului sau in cele ale organizatiilor comerciale intarzie momentul recuperarii sumelor avansate si al realizarii valorii adaugate.
Asupra consumului controlul financiar vizeaza consumul productiv al unitatilor economice, precum si consumul final al institutiilor publice. Consumul productiv se apreciaza prin prisma gradului de valorificare a materiilor prime si a materialelor, a rentabilitatii diferitelor produse etc. 
Controlul financiar in cadrul circulatiei PIB are ca obiective principale:
- Evidentierea eventualelor abateri de la circuitul normal, reflectate de regula prin imobilizari de fonduri financiare si aparitia unor dereglari in efectuarea operatiunilor de vanzare-cumparare;
- Stabilirea locului unde s-au creat aceste abateri, a proportiilor cauzelor lor reale si a solutiilor posibil de aplicat pentru reducerea in circuitul economic a resurselor imobilizate;
- Prevenirea formarii lor in viitor si accelerarea vitezei de rotatie a fondurilor;
- Asigurarea eficientei ridicate a operatiunilor financiare efectuate, asigurarea oportunitatii operatiunilor si legalitatii acestora.
Formele cele mai obisnuite sub care se manifesta controlul financiar avand in vedere criteriul momentului de exercitare a controlului in raport cu operatiunile si procesele supuse verificarii sunt:
- Control financiar preventiv
- Control financiar concomitent
- Control financiar ulterior
Controlul preventiv presupune efectuarea controlului financiar inainte ca operatiunile sau procesele supuse controlului sa se infaptuiasca, intrucat permite prevenirea unor evolutii nefavorabile si evitarea pierderilor aferente lor. Sub aceasta forma a controlului rezultatele negative nu mai pot fi prevenite ci numai corectate.
Controlul concomitent se desfasoara in mod curent, pe masura realizarii proceselor si operatiunilor supuse controlului, urmand sa sesizeze pe parcursul executiei unei decizii eventualele neconcordante intre obiectivul urmarit si mersul infaptuirii sale. Sub aceasta forma a controlului este posibila prevenirea unor finalizari nefavorabile a obiectivului urmarit si corectarea operativa a solutiilor aplicabile pentru infaptuirea proceselor respective.
Controlul ulterior este caracterizat ca avand loc dupa producerea proceselor sau operatiunilor supuse controlului. Pe baza sa se stabilesc rezultatele efective comparative cu cele preconizate, abaterile inregistrate si cauzele lor, precum si masurile adecvate ce urmeaza a se aplica pentru imbunatatirea activitatii viitoare. Finalitatea sa are in vedere si recuperarea eventualelor pagube rezultate din administrarea defectuoasa a resurselor, dar si crearea unor premise mai bune pentru derularea proceselor si operatiunilor de acelasi tip in perioadele urmatoare celei verificate.
Din punct de vedere al modului de organizare si structurilor administrative de care apartin organele de control in raport cu activitatile economice si sociale supuse controlului, controlul financiar poate fi intern si extern.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!