Metodologia de Control

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 1
I. Notiunea de metoda si metodologia de control 2
II. Identificarea principalelor metode ale controlului financiar 2
II.1. Studiul general prealabil sau cercetarea 3
II.2. Controlul financiar faptic 3
II.3. Controlul financiar documentar - contabil 4
II.4. Controlul financiar tematic 6
II.5. Controlul financiar inopinat 7
II.6. Controlul financiar total (complet) 7
II.7. Controlul financiar partial/controlul prin sondaj 7
II.8. Controlul financiar complex 8
II.9. Controlul financiar mixt (combinat) 8
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

Metodologia de control
I. Notiunea de metoda si metodologia de control
Notiunea de metoda evidentiaza ansamblul de principii, procedee si tehnici prin care se cerceteaza fenomenele si procesele economice, pentru a pune in evidenta o situatie, un adevar in scopul cunoasterii acestora. Ea provine de la latinescul "methodos" care inseamna "mod de actiune", iar acesta la randul sau are la origine cuvintele grecesti "meta" -cu si "dos" -drum, cale.
In filosofia franceza metoda reprezinta "mersul rational al gandirii catre adevar".
Avand in vedere rolul si obiectul controlului financiar-contabil apreciem ca metoda de cercetare a acestuia se concretizeaza intr-un sistem unitar de concepte si judecati de valoare care asigura cunoasterea efectiva a fenomenelor economico-sociale si interpretarea corecta a lor.
Metoda controlului financiar-contabil exprima intreaga actiune de cunoastere si presupune utilizarea unor procedee de control specifice, care la randul lor impun folosirea de tehnici sau instrumente de control adecvate.
Procedeul de control reprezinta un ansamblu de reguli specifice, tehnici si instrumente care imbinate cu o anumita maiestrie personala, specifica profesionalistilor contabili, expertilor in domeniu, se aplica in vederea solutionarii concrete a problemelor ce decurg din functiile controlului.
Metodologic, controlul, ca proces de cunoastere si perfectionare a activitatii economico-financiare si sociale, impune urmatoarele momente:
-cunoasterea situatiei stabilite (programe, sarcini, norme, scopuri, prevederi legale, previziuni);
- cunoasterea situatiei reale
- determinarea abaterilor prin compararea situatiei reale cu cea stabilita;
- concluzii, sugestii, propuneri si masuri.
II. Identificarea principalelor metode ale controlului financiar
Metodologia de control privita ca proces structurat pe momentele enuntate, presupune, in interdependenta, o filiera adecvata de cercetare si actiune care, in succesiune teoretica, se prezinta astfel:
- formularea obiectivelor controlului;
- delimitarea obiectivelor pe forme de control financiar (preventiv, operativ, ulterior);
- organele competente legal sa efectueze controlul asupra obiectivelor stabilite;
- sursele de informare pentru control (documente primare, evidenta tehnico-operativa si contabila, alte documente);
- aplicarea procedeelor si modalitatilor (tehnicilor) de control cu ajutorul carora se realizeaza cunoasterea activitatii controlate;
- stabilirea deficientelor, lipsurilor si abaterilor, precum si rezervele de perfectionare ce se pot constata, in sfera obiectivului controlat, cu ajutorul procedeelor, tehnicilor de control;
- intocmirea actelor de control in care se inscriu constatarile
- modalitatile de finalizare si valorificare a actiunii de control;
- stabilirea eficientei controlului pe linia prevenirii, constatarii si inlaturarii deficientelor, lipsurilor, abaterilor dar si pe cea a perfectionarii activitatii controlate.
Metodologia de control, ca sistem, reprezinta interconditionarea cu caracter stiintific si normativ, a procedeelor si modalitatilor, principiilor si mijloacelor, care fac elemente de rationament, de exemplu cele privind utilizarea corespunzatoare a procedeelor si tehnicilor de control, cu elemente care au caracter normativ, de exemplu organizarea activitatii de control, intocmirea actelor de control.
II.1. Studiul general prealabil sau cercetarea
Metodologia de control, ca ansamblu de instrumente metodologice, organic structurate, se utilizeaza selectiv, diferentiat, in functie de: natura activitatilor sau operatiilor controlate, formele de control financiar, sursele de informare pentru control, natura abaterilor existente si a posibilitatilor de perfectionare a activitatii controlate. Prin metodologia de control, in anumite momente ale cunoasterii, obiectivul controlat este dezmembrat, simplificat si corelat, cercetat in conexiune cu alte operatii si activitati. Alteori, mersul cunoasterii este invers in raport cu etapele desfasurarii activitatilor sau fenomenelor controlate.
Metodologia de control utilizeaza atat cai cat si modalitati proprii de cercetare si actiune, cat si instrumente metodologice ale altor discipline stiintifice, cum sunt cele ale analizei economico-financiare, matematicii, contabilitatii, dreptului, informaticii, biroticii, finantelor, marketingului, managementului, etc.
Componenta principala a metodologiei de control o constituie ansamblul procedeelor de cercetare, cunoastere si perfectionare a activitatii economice si financiare, si anume: studiul general prealabil asupra activitatii ce urmeaza a se contola, controlul documentar contabil, controlul faptic, analiza economico-financiara, controlul total si prin sondaj, finalizarea constatarilor controlului.
Procedeul de control reprezinta latura practica a procesului cognitiv si se compune din conexiunea unor modalitati concrete de actiune pentru cunoasterea si perfectionarea activitatii controlate. Orice modalitate concreta de control reprezinta intr-un anumit fel, o maniera sau tehnica de actiune, comparatie si judecata in vederea cunoasterii obiectului controlat. Modalitatile de control financiar se utilizeaza in mod selectiv si combinat, pe baza de rationamente in ce priveste aplicabilitatea si utilitatea lor in circumstante concrete diferite.
II.2. Controlul financiar faptic
Modalitatile de realizare a controlului financiar faptic sunt diverse, cele mai importante fiind: inventarierea, observarea directa, expertiza tehnica, analiza de laborator etc.
Inventarierea, ca modalitate principala de control faptic, are ca obiectiv constatarea, la un moment dat, a existentei cantitative si calitative a elementelor de activ si pasiv ale unei unitati si modul de executare a sarcinilor de catre gestionari.
Inventarierea joaca un rol important prin faptul ca prin el se poate face comparatie intre datele stabilite si cele din documente, stabilindu-se daca exista sau nu diferente; tocmai de aceea, pentru a se stabili realitatea este necesar ca acest control sa se faca inopinat.
Prin observarea directa, se urmareste modul cum este organizat si functioneaza un compartiment, daca se respecta prescriptiile legale in desfasurarea unei activitati, in ce masura este utilizat timpul de munca corespunzator. Aceasta tehnica are rolul de a stabili situatiile practice, daca personalul isi indeplineste actiunile de serviciu, aceasta facandu-se pe baza de program si inopinat.
Expertiza tehnica si analiza de laborator sunt modalitatile de control faptic care se folosesc pentru stabilirea integritatii valorilor materiale, realitatii unei operatii, calitatii unor produse, continutul unor anumite lucrari, volumul manoperei si cantitatii de materiale necesare pentru executarea lui.
Inspectia fizica consta in examinarea activelor si a altor resurse. Este o proba sigura pentru constatarea existentei unui anumit post de activ, a imobilizarilor sau a actelor justificative inregistrate in evidenta. De exemplu, controlul banilor in casierie, a listelor de inventariere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia de Control.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!