Metode de Gestionare a Ratei Dobanzii

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1 : Dobanda 
1.1 Notiuni generale 2
1.2 Teorii asupra dobanzii 3
1.3 BNR si nivelul dobanzii 5
Cap. 2 : Rata dobanzii
2.1 Definitie si clasificare 8
2.2 Factorii de influenta a ratei dobanzii 9
2.3 Riscul ratei dobanzii 11
Cap. 3: Modele de gestionare a ratei dobanzii
3.1 Metoda discrepantei (G.A.P) 13
3.2 Metoda discrepantei duratei (D.G.A.P. ) 20
3.3 Comparatii intre cele doua metode G.A.P si D.G.A.P. 21 Concluzii 24 Bibliografie 25


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1 : Dobanda
1.1 Notiuni generale
Pentru un concept si un fenomen atat de prezent in cadrul economiei de piata si pentru un instrument de politica economica atat de important cum este dobanda ar trebui sa existe o singura definitie. Cu toate acestea, teoria economica evidentiaza mai multe opinii atat din punct al conceptului ca atare, cat si al formelor sale de existenta.
Primul sens, unul restrans, tine de inceputurile existentei dobanzii, de imprumutul de bani de consum. Astazi dobanda este privita intr-un sens mult mai larg, de randament anual al oricarei forme de capital imprumutat. Din acest punct de vedere ea reprezinta pretul pe care cel care a imprumutat fonduri il plateste proprietarului acestora.
Dobanda este in mod firesc comuna cu conceptul de capital si cu elementele timp si risc. Aceste concepte si elemente se regasesc in cele mai succinte formulari ale dobanzii.
Rolul capitalului in activitatea economica este acela de a contribui la sporirea productiei, la cresterea productivitatii, indiferent ca provine din resurse proprii sau imprumutate. Ideea de dobanda a fost generelizata la totalitatea resurselor utilizate in calitate de capital. In aceasta acceptiune, dobanda este un excedent ce revine sub forma de venit oricarui posesor a unui capital antrenat intr-o activitate economica, este pretul specific platit pentru orice capital care constituie o alta categorie de factori de productie. Dobanda este recompensa ce revine posesorului de capital pentru aportul adus la productie, este pretul pentru a pune economia in serviciul investitiei.
Daca pentru resursele imprumutate se considera justificata dobanda, atunci, gandind economic, ea se cuvine si resurselor proprii folosite in calitate de capital. Nici un posesor de economii nu si le-ar utiliza pentru investitii proprii daca n-ar spera sa obtina un echivalent cu dobanda pietei. Tocmai speranta obtinerii unui venit din utilizarea capitalului il determina sa economiseasca si sa investeasca. Venitul cuvenit posesorului capitalului, la nivelul dobanzii pietei, se justifica prin faptul ca, prin utilizarea capitalului in prezent, are loc sporirea productiei, cresterea productiviatii si castigurilor viitoare.
Dobanda nu este, deci, o caracteristica doar a capitalului imprumutat, ci a oricarui capital, prin a carui folosire sporesc resursele viitoare. Daca posesorul capitalului este si intreprinzator, el va insusi in mod direct, din vanzarea marfurilor, remuneratia capitalului echivalenta cu dobanda pietei ca parte a profitului normal, minimum sau necesar; daca el il da cu imprumut, va primi dobanda, ca venit indirect, printr-un act de imprumut, de la debitor.
Cu semnificatii profunde este si conceptia neoclasica despre dobanda. Ea apare ca o recompensa pentru asteptare. Prin Eugen Bohm-Bawerk, reprezentativ din punctul acesta de vedere cu lucrarea sa Teoria pozitiva a capitalului, aflam ca asteptarea, se refera la o amanare a consumului curent in favoarea altuia viitor, mai nesigur, dar mai mare. 
Dupa unii economisti, dobanda se descompune in urmatoarele componente:
a) prima de risc, care constituie o compensatie a riscului la care se estimeaza sa fie expus platitorul, majorandu-se in functie de nivelul de insecuritate al operatiunii;
b) cheltuiala de gestiune, adesea suportata de imprumutator pentru a controla solvabilitatea imprumutatului;
c) dobanda pura, ceea ce ramane din dobanda bruta (totala) dupa scaderea primei de risc si a cheltuielilor de gestiune.
Dobanda are un rol important in mecanismul de functionare a economiei, indeplinind urmatoarele functii:
- Influenteaza repartizarea factorilor de productie, orientandu-l catre destinatiile care asigura folosirea lor cea mai eficienta.
- Parghie de stimulare atat a populatiei, cat si a firmelor in economisirea unei parti din venituri.
- Modalitate de a asigura bancilor recuperarea cheltuielilor efectuate si realizarea unui profit.
- Parghie de redistribuire a venitului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Gestionare a Ratei Dobanzi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!