Mecanisme de decizie în Uniunea Europeană

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS: 2
INTRODUCERE 3
CADRUL INSTITUTIONAL 4
MECANISMUL DECIZIONAL 6
Codecizia 7
Cooperarea 9
Consultarea 10
Avizul conform 11
PROCESUL DECIZIONAL IN CADRUL INSTITUTIILOR U.E. 12
Procesul decizional in cadrul Parlamentului European 14
Procesul decizional in cadrul Consiliului U.E. 16
Procesul decizional in cadrul Comisiei Europene 18
Procesul decizional in cadrul Curtii Europene de Justitie 19
CONCLUZII 20
BIBLIOGRAFIE: 21


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Uniunea Europeana este o organizatie unica. Ea nu este nici o federatie, nici o confederatie de state, nici o organizatie internationala, pentru ca nu are (inca) personalitatea juridica ce i-ar permite, spre exemplu, sa incheie acorduri cu state exterioare. In realitate, doctrina recunoaste in general Uniunii aceasta personalitate, din moment ce ea deja a incheiat acorduri cu terte state. Totusi, UE poseda o serie de institutii carora statele membre le-au transferat o parte a competentelor lor.
Viitorul Uniunii Europene este conditionat de succesul procesului de reforma cu care se confrunta institutiile acestuia. Sistemul institutional conceput in urma cu mai bine de cincizeci de ani, prezenta, la acel moment, o coerenta impusa de realitati geografice, politice si juridice mai putin complexe decat acelea cu care trebuie sa se confrunte Uniunea Europeana astazi. Schimbarile care au fost aduse pe parcursul arhitecturii institutionale europene - pe fundalul procesului de extindere a Uniunii - nu au fost unele de substanta. La obiectivul redobandirii unei coerente institutionale care sa raspunda noilor realitati geopolitice au contribuit si incercarile de reforma institutionala care au marcat momentele Amsterdam si Nisa. Totusi, modificarile introduse s-au dovedit a fi insuficiente, lucrarile Conventiei privind viitorul Europei, mecanism premergator si pregatitor al urmatoarei Conferinte Interguvernamentale, fiind prin urmare extrem de importante.
1. CADRUL INSTITUTIONAL
U.E a inclus cele trei comunitati europene care aveau institutii comune (CECO, CEE, EURATOM). Actul Unic European semnat in anul 1986, a permis Comunitatii Europene sa creeze o piata unica, in interiorul careia frontierele au fost practic desfiintate.
Functionarea adecvata a Uniunii Europene si Monetare necesita coordonarea politicilor economice. Coordonarea politicilor economice include interactiunile intre decidentii de politica la nivelul national si Comisia Europeana, ca reprezentant al intereselor comune. Motivatiile coordonarii la nivel economic le regasim in cresterea interdependentelor intre economiile tarilor membre, functionarea corecta a pietei interne unice si atingerea obiectivelor Uniunii Economice si Monetare. 
Tratatul de la Maastricht, intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993, a dus la cresterea statelor membre ale Uniunii Europene, care si in baza tratatelor incheiate la Paris si Roma, consimt sa-si transfere o parte din atributiile suveranitatii lor unor institutii independente, care sa reprezinte, in acelasi timp, interesele nationale si pe cele comunitare.
Prima revizuire a Tratatului de la Maastricht, prevazuta in cadrul Conferintei Interguvernamentale, initiata in anul 1996, si-a propus realizarea unei reforme institutionale care sa duca la o functionare eficienta a Uniunii cu un numar sporit de membri. 
Institutionalizarea organelor decizionale. Dinamica institutionala comunitara este produsa de trei vectori. Resursele individuale, care au participat in mod direct la crearea si consolidarea organelor autonome de decizie, au permis afirmarea suprematiei acestui ordin politic prin raport cu statele membre sau cu importanta unui anume organism comunitar asupra altuia. Institutii care pot fi descrise independent de indivizii care le compun gratie analizei drepturilor, rolurilor, prerogativelor care le-au fost conferite, au impus specificitatea fata de institutiile nationale. De la Tratatul de la Maastricht, "Uniunea dispune de un cadru institutional unic care asigura coerenta si continuitatea actiunilor". Acest cadru, in mod comun numit triunghiul institutional, este compus din Comisie, Parlament si Consiliu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanisme de Decizie in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!