Materialitatea in Auditul Financiar

Cuprins referat Cum descarc?

CAP I Conceptul de materialitate.3
1.1. Definirea notiunii de materialitate.3
1.2. Calculul pragului de materialitate.6
1.2.1.Materialitatea prin valoare.9
1.2.2. Materialitatea prin natura.10
1.2.3. Materialitatea prin context.10
CAP II Materialitatea si riscul de audit.11
2.1. Relatia dintre materialitate si riscul de audit . 11
2.2. Concluzii privind pragul de semnificatie.15
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

CAP I Conceptul de materialitate
1.1. Definirea notiunii de materialitate
Scopul unui audit financiar este acela de a imbunatati gradul de incredere al utilizatorilor privind informatiile furnizate de situatiile financiare. Acest lucru este obtinut prin exprimarea de catre auditor a unei opinii cu privire la faptul ca situatiile financiare sunt prezentate in mod corect, sub toate aspectele semnificative sau ofera o imagine fidela si corecta in conformitate cu un cadru de raportare financiara aplicabil. 
Etapele desfasurarii unei misiuni de audit sunt;
- Planificarea auditului financiar;
- Executia;
- Raportarea;
- Alte activitati legate de misiunea de audit.
O problema importanta care trebuie avuta in vedere in cadrul activitatii de planificare a auditului dupa cunoasterea clientului este stabilirea materialitatii. Conceptul de materialitate in viziunea SAI se refera la semnificatia sau importanta unor posibile erori existente in situatiile finanicare. Auditorul are obligatia sa-si organizeze activitatea de audit astfel incat sa descopere toate erorile materiale semnificative.
Pentru a se stabili care erori sunt materiale auditorul opereaza cu conceptul de prag de materialitate sau de semnificatie. 
Pragul de materialitate- reprezinta limita pana la care o anumita eroare posibil existenta in conturile contabile sau in tranzactiile economico-financiare singura sau cumulata cu alte erori nu este considerata semnificativa. 
Standardul International de Audit (ISA) nr. 320 ,,Pragul de semnificatie in planificarea si desfasurarea unui audit" abordeaza conceptul de prag de semnificatie atat in contextul elaborarii si prezentarii situatiilor financiare, cat si in contextul unui audit.
Potrivit Standardulului de Audit numarul 320, conceptul de prag de semnificatie este definit astfel :" Informatia se considera semnificativa, daca omiterea sau denaturarea acesteia poate influenta deciziile economice luate de utilizatori in baza rapoartelor financiare. Nivelul de semnificatie depinde de marimea indicatorului (posturii) sau erorii, evaluate in circumstante concrete. Astfel, caracterul semnificativ constituie mai degraba un prag decit o caracteristica calitativa initiala pe care trebuie sa o posede informatia pentru a fi utila .
Referentialul national, respectiv Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/29.10.2009 explica principiul pragului de semnificatie prin aceea ca valoarea elementelor de bilant si cont de profit si pierdere poate fi combinata, daca reprezinta o suma nesemnificativa.
Pragul de semnificatie reprezinta importanta relativa a unei parti componente, in contextul situatiilor financiare privite ca intreg.
O parte componenta este considerata semnificativa in doua cazuri:
a) omisiunea ei ar putea influenta considerabil deciziile luate de utilizatorii raportului de audit;
b) prezentarea ei eronata ar afecta deciziile luate de utilizatorii raportului de audit.
Pragul de semnificatie depinde deci de marimea omisiunii sau a erorii, fiind mai degraba o limita decat o caracteristica fundamentala calitativa pe care informatia furnizata trebuie sa o aibe pentru a fi utila.
Pragul de semnificatie il gasim prezent in contextul oricarei situatii individuale din cadrul situatiilor financiare sau la nivelul fiecarui element individual din cadrul acestora.
Obiectivul auditului situatiilor financiare este exprimarea de catre auditor a unei opinii, conform careia situatiile financiare ofera o imagine fidela a tranzactiilor si a pozitiei financiare a entitatii patrimoniale pentru perioada auditata. Prin urmare, pentru a-si putea exprima o opinie, auditorul trebuie sa se asigure ca exista un grad rezonabil de certitudine ca toate elementele componente importante ce ar putea afecta opinia sa au fost luate in consideratie integral. 
Pentru realizarea acestui deziderat, procedurile de audit trebuiesc concepute in asa fel incat sa furnizeze o asigurare rezonabila ca au fost descoperite toate problemele semnificative, cu impact asupra situatiilor financiare. 
Auditorul stabileste un prag de semnificatie pentru intreaga misiune in etapa de planificare, cu scopul de a determina intinderea si natura procedurilor de evaluare a riscului, pentru a identifica si evalua riscurile denaturarilor semnificative si pentru a determina natura, planificarea si extinderea procedurilor de audit suplimentare. 
Trebuie mentionat faptul ca pragul de semnificatie are un caracter subiectiv, stabilirea lui depinzand de rationamentul profesional al auditorului si de experienta sa.
In stabilirea pragului de semnificatie auditorii pot sa tina semana de factori cum ar fi:
-efectul in plan economico-finaciar pe care il poate avea marimea unei erori;
-efectul pe care valoarea unei erori l-ar putea produce in ceea ce priveste deciziile investitionale;
-modul de organizare si functionare a sistemului de control intern;
-volumul veniturilor respectiv ale cheltuilelilor unitatii;
-informatii in legatura cu modificari frecvente in structura organizatorica a entitatii precum si in obiectul ei de activitate.
Valoarea preliminara a pragului de semnificatie este suma maxima, in opinia auditorului, a prezentarilor eronate pe care le-ar putea contine situatiile financiare, fara a afecta totusi deciziile utilizatorilor rezonabili.


Fisiere in arhiva (1):

  • Materialitatea in Auditul Financiar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!