Manifestarea intervenționismului statal în economiile contemporane

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Scurta prezentare a celor trei tipuri de stat:
-protector
-socialist
-interventionist
2. Prezentarea contextului aparitiei primelor forme de interventionalism statal
3. Aparitia noii doctrine: doctrina interventionista
4. Prezentarea celor doua tipuri de stat interventionist:
-corrector
-compensator
5. Ipostazele statului in activitatea economica din societatea contemporana
-ipostaza de creator al regulilor jocului
-ipostaza de actor sau jucator

Extras din referat:

Nevoile si interesele publice se realizeaza de catre stat, in principal prin bani.Asupra manifestarii finantelor publice un impact deosebit l-au avut formele de organizare statala corespunzatoare diferitelor trepte ale societatii omenesti, iar in lumea moderna se pot distinge urmatoarele tipuri de stat: protector, socialist si interventionist. Cele trei tipuri de state au trasaturi diferite si au fost prezente de-a lungul timpului in perioade diferite.

Astfel, statul protector a fost tipic fazelor intitale ale societatii capitaliste, iar principala caracteristica consta in asumarea numai a unor sarcini traditionale, precum apararea nationala,ordinea interna sau relatiile diplmatice dintre tari. La baza functionarii acestui tip de stat se afla doctrina liberala clasica, potrivit careia activitatile creatoare de bunuri trebuiau considerate a fi o urmare strict a initiavei private. Astfel, cum economia avea la baza autoreglarea mecanismelor sale ,in ceea ce priveste activitatea economica statul nu trebuia sa intervina deloc, si mai mult, se considera ca o eventuala interventie a acestuia ar putea avea efecte nefaste. De asemenea , in ceea ce priveste adminisrarea resurselor financiare, se considera ca statul era un administrator mult mai putin eficient decat decat agentii economici private. In perioada acestui tip de stat, problema princiapa era limitarea cheltuielilor publice, intrucat acestea erau considerate un consum nerecuperabil de produs national, avand impact negative asupra dezvoltarii economice si sociale,mai ales datorita faptului ca acestea apareau precum resurse pierdute pentru societate.

Statul socialist este statul care a functionat in special in fostele tari socialiste, si in special in fosta URSS si a constat in principal in asumarea unor functii si sarcini economice si sociale foarte cuprinzatoare, pe fundalul desfiintarii proprietatii private si promovarii altui tip de proprietate ( proprietatea socialista), care era una de stat. Prin aplicarea acestui tip de stat si acestui tip de proprietate asupra bunurilor dar si a concentrarii de catre partidul unic a dreptului de decizie asupra desfasurarii tuturor activitarilor economice, s-a ajuns la amplificarea fara limite a activitarii statului. Astfel, acest tip de stat si-a asumat o functie economica, acesta dirijand intreaga activitate economica. Au aparut economiile centralizate,iar in cadrul acestora, toate procesele si relatiile economice au devenit predominant relatii financiare publice, statul fiind astfel omniprezent.De asemenea,cea mai mare parte a resurselor financiare se afla la dispozitia statuli sau a intreprinderilor si institutiilor sale, fiind alocate si utlizate aproape in totalitate prin decizii cu caracter public.

Al treilea tip de stat, este cel interventionist si s-a conturat in conditiile confruntarii societatii capitaliste cu fenomene necunoscute anterior, cum ar fi perioadele de somaj ridicat sau perioadele de criza economica. Acest tip de stat va fi prezentat mai in detaliat in paginile care urmeaza.

2. Prezentarea contextului aparitiei primelor forme de interventionalism statal

Putem considera ca totul a inceput o data cu primul razboi mondial, care a fost un inceput al declinului Europei in economia mondiala.

O data cu terminarea primului razboi mondial (1918) si in special dupa criza economica ce a inceput in anul 1929, in majoritatea tarilor este prezenta o interventie din ce in ce mai mare a statului in special in plan economic. Productia in interiorul fiecarei tari incepe sa nu mai fie acordata numai initiativei private. De asemenea, guvernele statelor incep sa intervina in viata economica nu doar pentru a reglementa conditiile de munca, ci si pentru a regla dobanzile, preturile, administrarea materiilor prime si a produselor finite. Se constata astfel o trecere de la un capitalism individualist cum era pana in aceste perioade , la un capitalism interventionist.

Bibliografie:

1.Tiberiu Brailean "Politici economice conjuncturale"

2.Gheorghe Filip " Politici financiar-monetare si implicatiile lor asupra dezvoltarii societatii"

3.Nicolae Hoanta "Economie si finante publice"

4.Gheorghe Filip, Mihaela Onofrei "Politici financiare"

5.http://www.financiarul.com/articol_20867/criza-mondiala-a-vaporizat-pana--in-prezent-peste-21.000-mld.-euro.html

6.http://www.zf.ro/opinii/eugen-radulescu-jumatati-de-reforma-3055981/

7.Vasile Turliuc ,, Politici monetare "

8. Gheorghe Filip - Finante publice ( suportul de curs)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manifestarea interventionismului statal in economiile contemporane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 266 cuvinte
Nr caractere:
24 329 caractere
Marime:
33.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
stat, Economie, efecte, interventie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!