Managementul firmei

Extras din referat Cum descarc?

Cea mai folosita este definitia clasica a lui Henry Fayol. Declaratia sa generala despre management ramane valida dupa mai bine de 50 de ani si a fost adoptata de alti specialisti indomeniu. Astfel:,,A conduce inseamna a prevedea si a planifica, a organiza, a conduce, a coordona si a controla".
H.Fayol, Managementul este un proces social proces ce consta in a planifica, a controla, a coordona si a motiva". E.F.L. Brech Conducerea este procesul operational initial cel mai bine disecat prin analiza functiilor manageriale. Cele cinci functii esentiale ale managementului sunt: planificarea, organizarea, antrenarea, conducerea si controlul".
Koontz si O`Donnel . Schimbarile facute de Brech si alti doi exponenti reprezinta schimbari de accente ale ideilor, mai degraba decat schimbari de principii. Deloc surprinzator in climatul social de azi comanda lui Fayol este abandonata in favoarea motivatiei (Brech) sau a conducerii (Koontz si O`Donnel).Trebuie recunoscut ca definitiile de mai sus sunt exprimate in sens larg. In mod fundamental, ceea ce ei afirma este ca managementul este un proces ce permite organizatiilor sa-si atinga obiectivele prin planificare, organizare si control al resurselor lor, incluzand castigarea increderii angajatilor (motivarea lor). In ultimii zece ani mai multi specialisti au incercat sa treaca de la aceasta abordare generala la una mai detaliata, si anume o analiza de comportament orientata pe ceea ce fac managerii actuali in practica. Accentul in aceasta abordare este pus pe ceea ce este un manager mai degraba fata de ceea ce este managementul. Un astfel de specialist este Henry Mintzberg care, pe baza studiilor realizate pe diversi manageri, a dezvoltat o lista cu principalele roluri care apar mai ales pentru posturile de conducere. Un astfel de rol este ceva mult mai amplu, mai vast decat o descriere simpla a unui post sau pozitii de conducere, cu sarcinile si activitatile cele mai importante ale sale. De asemenea, un rol include si comportamentul care este asteptat de la o persoana in indeplinirea sarcinilor si activitatilor acelui post de lucru. In posturile de conducere, in particular, sunt probabile cateva roluri. Mintzberg vede rolurile cheie dupa cum urmeaza:
a. Intreprinzator adica planificator si persoana ce isi asuma riscuri;
b. Alocator de resurse adica organizator si coordonator;
c. Conducator / Lider adica motivator si coordonator;
d. Omul de legatura/ Omul care transmite adica coordonator si controlor;
e. Orator / Negociator adica motivator si comunicator.
Comparand rolurile identificate de Mintzberg cu expresiile echivalente cele mai apropiate valabile la Fayol, Brech, Koontz si O`Donnel poate fi observat faptul ca lista lui Mintzberg furnizeaza o analiza mai aprofundata a ceea ce inseamna o pozitie managerial si este tipic pentru cele mai multe concepte analitice ale studiului managementului in practica.
Cuvintele ,,administrare" si ,,management" au fost mai mult sau mai putin interschimbabile. Fayol insusi a folosit cuvantul frantuzesc ,,administratie" adica ,,management" in originalul sau tratat despre acest subiect. In zilele noastre ,,administratia" tinde sa fie inteleasa ca o tema stricta a desfasurarii si mentinerii procedurilor. Ce este de spus este faptul ca administratia este vizualizata in primul rand ca un aspect de organizare. Interpretarea termenului de administrare devine chiar acceptata in domeniul civil, unde cu ceva timp in urma cuvantul ,,management" nu facea parte din vocabularul oficial.
Indiferent ce parere este preferata referitor la definitia managementului, este clar ca se poate vorbi numai pragmatic in cadrul contextului unei organizatii. Brech a descris organizatia ca ,,un cadru al procesului managerial". In orice caz acest cadru poate fi descris in mai multe feluri diferite. Prima distinctie care trebuie facuta este intre folosirea cuvantului ,,organizatie", care descrie procesul de organizare si folosirea sa care sa descrie entitatea sociala formata de catre un grup de oameni. Organizatia ca entitate sociala este cea de care se discuta in acest subcapitol. Pana in prezent nu este unanim acceptata o definitie a unei organizatii


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul firmei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!