Macroeconomie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere ..2
Sistemul bancar 3
Creditul .7
Functiile creditului ..9
Formele creditului ...10
Incheiere 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Sistemul bancar care are ca obiect instrumentele si tehnicile de plata reprezinta un domeniu important in desfasurarea operatiunilor economice si financiare in economia de piata. Evolutiile in domeniu, care au fost determinate atat de cresterea considerabila a dimensiunilor fluxului de plati si respectiv de eforturi organizatorice de a opera cu maxima eficienta, dar si cu tehnologii noi angajate in domeniu au condus la constituirea unui segment independent de abordare stiintifica a sistemului bancar. 
Sistemul bancar ca o parte specifica a relatiilor monetare privind instrumentele si tehnicile de plata s-a dezvoltat puternic sustinuta de tehnologia moderna, de progresele intense ale informaticii si telecomunicatiilor.
In tarile dezvoltate, in ultimii 10-15 ani au reprezentat o etapa de ample transformari in domeniul bancar care au solicitat actiuni ample de organizare si reorganizare a retelelor de plati si compensare, echipari si reechipari tehnologice. Un asemenea proces continua cu efervescenta, promovat fiind de cerintele cresterii eficientei activitatii bancare.
Extinderea relatiilor noastre cu tarile din Uniunea Europeana si toate eforturile noastre de a ne alinia si integra cat mai repede in spatiul economic-european necesita cunoasterea normelor, mecanismelor si tehnicii utilizate in aceste tari, in cele mai fierbinti fluxuri ale inter-relatiilor economice.
Este evident ca pentru Republica Moldova aceste norme, tehnici si tehnologii noi au cu necesitate o eminenta pregnanta, fie ca elemente componente ale reformei sistemului bancar de la noi de catre forurile internationale, monetare si bancare sau pur si simplu ca o aliniere la normele si tehnicile utilizate in tarile dezvoltate din Europa si, pe plan mondial.
SISTEMUL BANCAR
Sistemul bancar este un ansamblu coerent de institutii bancare, ce functioneaza intr-o tara, raspunzand necesitatilor unei etape de dezvoltare social-economica, acesta este un domeniu in plina ascensiune si implica in dezvoltarea sa intreaga economie. 
Sistemul bancar a aparut ca o necesitate a societatii. In procesul tranzitiei de la un sistem administrativ de comanda spre unul bazat pe principiile economiei de piata, Republica Moldova a initiat reformarea sistemului financiar-bancar, obiectivul de baza al careia consta in determinarea ratelor de schimb si a dobinzilor de catre piata, administrarea lichiditatii sistemului bancar prin intermediul operatiunilor de piata, precum si asigurarea institutionala necesara in scopul elaborarii si implementarii stabilitatii macroeconomice si a programelor de reforme structurale. 
Sistemul bancar moldovenesc a fost creat la inceputul anilor '90, odata cu stabilirea Republicii Moldova ca stat independent. Constituirea si consolidarea sistemului bancar a parcurs mai multe etape de dezvoltare:
- privatizarea bancilor;
- reinnoirea si perfectionarea bazei legislative;
- schimbarea conjuncturii pietei;
- dezvoltarea si diversificarea retelei bancare;
- evolutia serviciilor bancare si consolidarea stabilitatii financiare a bancilor;
- aderarea Republicii Moldova la diverse organisme financiare internationale.
Etapele evolutiei au fost determinate in mare masura de conditiile economice interne si de relatiile economice ale Republicii Moldova cu tarile vecine, precum si cu partenerii sai comerciali. Totodata aceste etape au provocat o multime de schimbari importante in sistemul bancar, cele mai relevante fiind:
1. cresterea concurentei din partea institutiilor financiare creditare non-bancare (companii de asigurare, de investitii, fondul de pensii);
2. diversificarea metodelor non-bancare de atragere a mijloacelor banesti (emisiunea valorilor mobiliare); 
3. utilizarea activa a unor noi tipuri de hirtii de valoare (obligatiuni de stat, cambii financiare ale unor intreprinderi); 
4. aparitia elementelor de concurenta din partea institutiilor non-bancare straine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Macroeconomie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1) Teorie economica. Macroeconomia: Maria Hamuraru, Victoria Tarus, Valeriu Capsizu, Chisinau, USM, 2010.
2) Teorie economica, v.II, Macroeconomia, A.Tomsa, ASEM, 2013. 
3) Moneda si credit, support de curs, Lupu Constantin, Mantaluta Aliona, USEM, Chisinau, 2015. 
4) Managementul activitatii de creditare in cadrul bancilor comerciale, Girlea Mihail, Perciun Rodica, IEFS al ASM, Chisinau, 2012. 
5) Moneda si credit, Ghid metodic, Girlea Mihail, Perciun Rodica, USM, Chisinau, 2013.
6) Acte normative bancare. Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 "Cu privire la Banca Nationala a Moldovei"
7) www.bnm.md


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!