Locul si Rolul Impozitelor pe Avere in Sistemele Moderne de Impozite

Extras din referat Cum descarc?

1. Caracterizarea generala a impozitelor directe
1.1 Continutul si rolul impozitelor
Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului.
Caracterul obligatoriu al impozitelor se intelege din faptul ca plata acestora catre stat este o sarcina impusa tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datoreaza impozit.
Obligatia achitarii impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa prevazuta de lege.
Rolul impozitelor de stat se manifesta pe plan financiar, economic si social, cel mai important fiind rolul impozitelor care se manifesta pe plan financiar, deoarece acesta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. Pe plan social, rolul impozitelor se concretizeaza in faptul ca prin intermediul lor, statul procedeaza la redistrubuirea unei parti importante din produsul intern brut intre grupuri sociale si indivizi, intre persoanele fizice si cele juridice. 
1.2 Elementele impozitului 
Pentru ca prin impozite sa se poata realiza obiectivele financiare, economice si sociale urmarite de catre stat la introducerea lor, este necesar ca reglementarile fiscale sa fie cunoscute si respectate atat de organele fiscale, cat si de contribuabili.
Elementele impozitului sunt urmatoarele:
Subiectul impozitului (contribuabilul) este persoana fizica sau juridica obligata prin lege la plata acestuia.
Suportatorul (destinatarul) impozitului este persoana care suporta efectiv impozitul. 
Obiectul impunerii il reprezinta materia supusa impunerii. In cazul impozitelor directe, obiect al impunerii poate fi venitul sau averea.
Sursa impozitului arata din ce anume se plateste impozitul.
Unitatea de impunere se foloseste pentru exprimarea dimensiunii obiectului impozabil. Drept unitate de impunere putem intalni: unitatea monetara, metrul patrat de suprafata utila, hectarul de teren, bucata, kilogramul, litrul, etc.
Cota impozitului sau cota de impunere reprezinta impozitul aferent unei unitati de impunere.
Asieta reprezinta totalitatea masurilor care se iau de organele fiscale in legatura cu fiecare subiect impozabil, pentru identificarea obiectului impozabil, stabilirea marimii materiei imozabile si determinarea impozitului datorat statului.
Termenul de plata indica data pana la care impozitul trebuie achitat catre stat.
2. Tipuri de impozite pe avere si rolul lor
Impozitele pe avere sunt rezultatele dreptului de proprietate asupra unor bunuri immobile sau mobile. Modul de manifestare a acestor categorii de impozite difera de la o tara la alta, insa ceea ce este comun tuturor tarilor, indiferent de forma sub care se prezinta impozitele, este faptul ca obiectul impozabil il reprezinta averea. In practica fiscal din numeroase tari impozitele pe avere se prezinta sub urmatoarele forme: impozite asupra averii propriu-zise, impozite pe circulatia averii si impozite pe sporul de avere sau pe cresterea valorii averii.
2.1 Impozite asupra averii propriu-zise
Sunt intalnite atat ca impozite stabilite asupra averii, dar platite din venitul obtinut de pe urma averii respective, cat si ca impozite stabilite pe substanta averii. Acestea din urma duc la scaderea materiei impozabile, deoarece se platesc chiar din substanta averii supuse impunerii, motiv pentru care se intalnesc foarte rar ca impozite cu caracter permanent.Ele sunt introduse de regula, ca impozite exceptionale pe avere, care se percep o singura data, de exemplu, in timpul sau dupa terminarea unui razboi.
Cele mai intalnite impozite asupra averii propriu-zise sunt: impozitele pe proprietati imobiliare, impozitele asupra mijloacelor de transport si impozitele asupra activului net.
Impozitele pe proprietatile imobiliare sunt reprezentate cel mai adesea de impozitele asupra terenurilor si cladirilor. Aceste impozite au ca baza de impunere fie valoarea de inlocuire sau valoarea declarata de proprietari, fie veniturile capitalizate privind bunurile respective. Cotele de impunere sunt in general scazute. Apelul la impozitele pe terenuri si cladiri se face atat din motive financiare ( procurarea de venituri pentru stat ), cat si din alte motive.
Impozitul pe cladiri se plateste de catre persoanele fizice, persoanele juridice, asociatiile familial, asociatiile agricole, unitatile economice ale unor persoane juridice, precum si cele ale organizatiilor politice, sindicale, patronale, cooperatiste, institutiilor publice, fundatiilor, cultelor religioase, filialelor, sucursalelor si reprezentantelor autorizate sa functioneze pe teritoriul Romaniei, cele care apartin persoanelor fizice si juridice straine si altele similar. In cazul in care o cladire se afla in administrarea sau in folosinta altei persoane si pentru care se datoreaza chirie in baza unui contract de inchiriere, impozitul pe cladiri se datoreaza de catre proprietar. Daca o cladire se afla in proprietatea comuna a doua sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni datoreaza impozitul pentru spatiile din cladire aflata in proprietatea sa. 
Impozitul se plateste anual de catre persoanele fizice si juridice care sunt proprietare de cladiri, indiferent de situarea acestora si de destinatia ce li se da. Pentru cladirile proprietate de stat care se afla in administrarea sau in folosinta contribuabililor, se datoreaza de catre cei care le au in administrare sau in folosinta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Locul si Rolul Impozitelor pe Avere in Sistemele Moderne de Impozite.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!