Leasingul in Viziunea Normalizatoare Internationala

Extras din referat Cum descarc?

Leasingul in viziunea normalizatoare internationala - IAS 17
Continua lupta dintre contabilitatea franceza - continentala si cea anglo-saxona - insulara se regaseste si in confruntarea dintre problema economica cu cea juridica in cazul contractelor de leasing .
Contabilitatea franceza partizana a formei juridice nu permite inscrierea bunului care face obiectul contractului de leasing in bilantul locatarului, privind activul ca pe un gaj comun al creditorilor si, deoarece firma care inchiriaza nu este proprietara, bunul nu se inscrie ca post bilantier de activ.
In acest caz, juridicul primeaza; in contradictie, luand in considerare dreptul de utilizare a bunului, contabilitatea anglo-saxona impune chiar inregistrarea bunului in activ.
Acest fapt reprezinta materializarea in practica a principiului primordialitatii realitatii economice in fata aparentei juridice.
Normalizarea internationala se incadreaza in aceleasi coordonate prin IAS 17 si are ca idee generatoare initiala - prioritatea fondului asupra formei.
Normalizarea internationala cunoaste o schimbare prin modificarea normei initiale IAS 17 "Contabilizarea contractelor de locatie" (Accounting for Leases) care a aparut pe 1 ianuarie 1984 si a fost aprobata de Consiliul IASC in anul 1994 cu o norma revizuita, iar rezultatul acesteia se aplica situatiilor financiare incepand cu 1 ianuarie 1999.
In primul rand, modificarea din 1998 a avut in vedere, plecand de la definitia contractului de leasing, aspectul termenului de "chirie" care ar fi insemnat o incadrare a leasingului in sfera unei simple inchirieri, cu termenul de "o plata sau o serie de plati". Locatarul trebuie sa onoreze o plata si nu o chirie pentru ca dupa cum se va mentiona ulterior in norma generalitatea acestei categorii permite si luarea in consideratie a dobanzii.
Contractul de leasing devine un acord prin care locatorul cedeaza locatarului pentru o perioada determinata dreptul de utilizare a unui activ in schimbul unei plati sau a unei serii de plati.
Delimitarea dintre categorii este realizata in functie de cvasitotalitatea riscurilor si avantajelor inerente proprietatii. Leasingul financiar intra clar in categoria exceptiilor de proeminenta a economicului asupra juridicului astfel incat translatarea tuturor riscurilor si beneficiilor inseamna proprietate economica; mai intervine in definitia leasingului financiar si alternativa de la sfarsitul contractului de transfer al proprietatii juridice. Termenul de leasing financiar reprezinta un element de referinta pentru ca in functie de acesta se defineste leasingul financiar ca fiind orice alt tip de contract de locatie cu exceptia celui de locatie- finantare. Pentru a se incadra in categoria unui contract de leasing financiar, contractul respectiv trebuie sa prevada ca proprietatea bunului va fi transferata la sfarsitul perioadei locatarului, pretul de optiune sa fie destul de avantajos astfel incat locatarul sa fie cointeresat sa-si exercite optiunea - adica pretul de optiune mai mic in raport cu valoarea justa a bunului, activele care fac obiectul contractului sa raspunda nemijlocit nevoilor locatarului, fara modificari ulterioare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leasingul in Viziunea Normalizatoare Internationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!